השקעה שאין סיכוי ששמעתם עליה - אבל יש בה אפסייד מהיר של 20% ויותר
בתקופה האחרונה מסתמן שינוי בשימוש במתכות האצילות מקבוצת הפלטינה בממירים הקטליטיים בתעשיית הרכב. הירידה ביחס מחיר הרודיום למחיר הפלדיום לערכו הנמוך ביותר ב-16 השנים האחרונות צפויה להביא לגידול בשימוש ברודיום במקום בפלדיום.
אף על פי שלמתכות האצילות מקבוצת הפלטינה שימוש נרחב ביצור תכשיטים ויישומים תעשייתיים רבים, השימוש העיקרי בהן לממירים קטליטיים לתעשיית הרכב (77% מהשימוש ברודיום, 71% מהשימוש בפלדיום ו-40% מהשימוש בפלטינה). ממיר קטליטי הוא חלק במערכת הפליטה של כלי הרכב, בו שאריות פחמימניות מתהליך הבעירה נשרפות עד תום בכדי להקטין את זיהום האוויר.
בממיר הקטליטי הופכים עד 90% מהגזים המזיקים הנפלטים ממנועי המכוניות כמו חנקן חמצני, פחמן חד-חמצני ופחמימנים, לגזים מזיקים פחות, כמו פחמן דו-חמצני, חנקן ואדי מים. רכב ובו ממיר קטליטי מזהם עד פי 10 פחות מרכב ללא ממיר קטליטי. ממירים קטליטיים מותקנים כיום ב-95% ממכוניות הנוסעים החדשות.
מחיר הרודיום צנח מתחילת השנה ב-8.3% ל-990 דולר לאונקיה בעוד שמחיר הפלדיום עלה מתחילת השנה ב-5.1% ל-741 דולר לאונקיה. מכיוון שרודיום יעיל בהרבה מהפלדיום בהפיכת הגז המזהם חנקן חמצני לחמצן וחנקן, יצרני הרכב צפויים להגדיל את חלקו של הרודיום בתערובת המתכות האצילות ממשפחת הפלטינה בממירים הקטליטיים.
בנוסף, בעקבות ההחמרה בדרישות למניעת זיהום האוויר במדינות רבות, צפוי גידול כללי בשימוש במתכות ממשפחת הפלטינה בתעשיית הרכב. יצרני הרכב הקטינו את השימוש ברודיום בגלל מחירו הגבוה בשנים 2005-2008, כאשר מחירו הגיע עד ל-10,100 דולר לאונקיה ביוני 2008. השימוש ברודיום ירד ל-0.292 גרם למכונית ב-2011 מ-0.415 גרם למכונית ב-2006.
רודיום היא מתכת נדירה יותר מהפלטינה והפלדיום, ותפוקת הרודיום ממכרות השנה צפויה להסתכם רק ב-22.5 טון, בהשוואה לתפוקה של 177 טון פלטינה ו-199 טון פלדיום. המיצוי התעשייתי של רודיום מורכב, כיוון שהוא מופיע בטבע ביחד עם מתכות אחרות כמו כסף, פלדיום, פלטינה וזהב.
רודיום נכרה במכרות פלטינה ומופק בצורתו החופשית כמתכת לבנה אינרטית מבחינה כימית. המפיקה העיקרית של רודיום היא דרום אפריקה (80% מהצריכה) ואחריה רוסיה. מקורות נוספים לרודיום הם הרי אורל (רוסיה), צפון ודרום אמריקה וקנדה. ניתן גם למצות רודיום מדלק גרעיני שיצא משימוש, שמכיל כמה אחוזי רודיום.
לפי הבנק הגרמני הענק דויטשה בנק, הפעיל מאוד בשוק הסחורות, שהנפיק ב-2011 קרן סל לרודיום ממשי, מחירו הממוצע של הרודיום ברבעון האחרון של השנה צפוי לנוע סביב ה-1,200 דולר לאונקיה, כלומר עלייה של יותר מ-20% מערכו הנוכחי.
שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר לא נרשמה מגמה אחידה - חלק מהסחורות עלו וחלקן ירדו. מדד הסחורות CRB של תומסון רויטרס/ג'פריס, עלה בסיכום שבועי ב-0.57%. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.
איך משקיעים ברודיום?
קרן הסל db Physical Rhodium ETC נסחרת בבורסת לונדון ובבורסת פרנקפורט, בסימול XRH0, החל ממאי 2011. הקרן רוכשת מטילי רודיום, ומחזיקה כיום כ-87 אלף אונקיות רודיום בערך כספי של כ-86 מיליון דולר.
* אריה גורן הוא מרצה בכיר בקורסים סחורות וחוזים עתידיים והשקעות בחו"ל במכללת MIBI ללימודי שוק ההון באונליין, www.mibi.co.il.
**אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של רודיום או כל סחורה, או כלשהי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.איכפת לך לפתור לנו תעלומה?איציק 13/08/2013 12:57הגב לתגובה זו1 1מה קורה עם הנפט? מכל הבחינות הוא אמור לרדת, אבל הוא ממשיך לעלות ולהישאר במחירים גבוהים. גם אתה בכתבה האחרונה שלך על הנפט חזית שהוא יישאר בסביבות 92$, עכשיו הוא 107 ולא מגלה סימנים של ירידה.סגור