סביבת הריבית הנמוכה במשק יוצרת "רעב" חדש לסיכונים
לאחרונה, אנו עדים להתפתחות חדשה בשוק הנפקות החוב בבורסה המקומית. יותר ויותר חברות ציבוריות, המוגדרות כבעלות פרופיל עסקי בסיכון גבוה, בוחרות לנצל את סביבת הריבית הנמוכה לצורך גיוסי הון. למעשה, מתחילת חודש יולי, כמחצית מסך גיוסי האג"ח היו של חברות הנושאות דירוג אשראי נמוך - בינוני (קבוצת ה-BBB ומטה) או של חברות שאינן מדורגות כלל.
רפק תקשורת, אלמוגים, מירלנד, חממה סחר, מידאס השקעות וחברת הבנייה
צרפתי
+0.61%
צרפתי
3,931
+0.61%
בסיס:3,907
פתיחה:3,907
גבוה:3,973
נמוך:3,890
תמורה:243,141
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
, הינן חלק מרשימת חברות אשר גייסו במהלך החודשיים האחרונים בהיקף כספי מצטבר של למעלה ממיליארד שקלים. הסיבה לגאות בהיקף ההנפקות טמונה במדיניות המוניטארית של , שכן מאז החלטת הבנק המרכזי בחודש מאי האחרון לביצוע הפחתה כפולה בשיעור הריבית במשק לרמה של 1.25%, נרשמה ירידה חדה במרווחי הסיכון.
בנוסף, סביבת הריבית הנמוכה וכמות הכסף הגדולה אשר זרמה אל תעשיית קרנות הנאמנות, הגבירו את תיאבון המשקיעים לסיכון. בבנק המרכזי אף הדגישו וציינו כי על פי התחזיות, האינפלציה בארבעת הרבעונים הבאים צפויה להימצא במרכז היעד, וריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ברמתה הנוכחית. כאשר בוחנים את החברות שבחרו להנפיק חוב, אנו מזהים מס' לא קטן של חברות קטנות ואנונימיות - דבר אשר מקשה על המשקיעים לאמוד את כדאיות ההנפקה, ולבחון האם הריבית אשר מונפקת בה איגרת החוב מגלמת את הסיכון הטמון בה? להלן מס' כללי אצבע אשר יסייעו לנו לבחון את כדאיות ההשקעה:
1. דירוג אשראי: ניתן למצוא דוחות דירוגי אשראי תקופתיים של חברות אשר הנפיקו או עתידות להנפיק אגרות חוב. אומנם, לא לכל החברות יש דירוג וגם חברות דירוג האשראי הפגינו בשנים האחרונות ביצועים ירודים, אבל הדירוג שחברה מקבלת עדיין נותן אינדיקציה לא רעה לבסיס ההחלטה.
2. פעילות עסקית: בניגוד מחברות החזקה אשר עיקר הכנסתן מבוססת על היקף הדיבידנדים אשר הן מושכות מחברות הבנות שלהן, קיימת עדיפות מובהקת להשקעה בחברות יצרניות אשר מניבות את הכנסתן מפעילות עסקית שוטפת. לאותן חברות ישנו חזק וגמיש יותר מחברות החזקה - דבר אשר תורם להגברת רמת הביטחון של המשקיע.
3. : נתון זה מהווה את ההפרש בין סך נכסי החברה לסך התחייבויותיה. ישנה חשיבות רבה להון העצמי - במידה והחברה לא תוכל לשרת את חובותיה מתזרים המזומנים השוטף שלה, ההון העצמי ישמש כרית ביטחון בלי קשר להיקף שלו מסך המאזן.
4. תקופת ההלוואה: סביבת הריבית הנמוכה ששוררת כיום במשק לא תימשך זמן רב. בעתיד נהיה עדים לתהליך של עליית תשואות. הימצאות על חלקו הארוך של עקום התשואות עשויה להניב למשקיעים הפסדי הון. יש מקום להעדיף להימצא על חלקו הקצר של העקום. לכן לא מומלץ להשתתף בהנפקות בעלות של יותר מ-5 שנים.
5. המוניטין של המנפיק: מומלץ להשקיע באגרות חוב של חברות בעלות מוניטין עסקי וניסיון מקצועי רב. כמו כן, קיים יתרון לביצוע השקעה בחברות שכבר גייסו בעבר כספים משוק ההון והוכיחו יכולת שרות חוב טובה.
להלן מס' דוגמאות של חברות אשר הנפיקו אג"ח בעלות אשר הולמת את הסיכון הגלום בהן, ולכן אנו מוצאים אותן כראויות להשקעה:
חממה סחר . עוסקת במסחר במזון יבש, לרבות מכירתו, הפצתו ושיווקו. פעילות החברה כוללת ייבוא רחב של מוצרים כגון, קטניות, תבואות, דגנים ובעיקר סומסום ואורז המהווים את עיקר מכירות הקבוצה. בין לקוחותיה ניתן למצוא יצרני מזון, סיטונאים, בתי קליה ולקוחות מוסדיים שונים. נתח השוק של החברה מוערך כ-20%. בשנים האחרונות הצליחה החברה להגדיל את היקף ההכנסות שלה - בשנת 2012 הסתכמו בכ-481 מיליון ש' לעומת 444 מיליון ש' ב-2011. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי רווחיות החברה חשופה במידה מהותית למחירי הסחורות בעולם, אשר אינם בשליטת החברה. מחירים אלו עשויים להשפיע על היקף הפעילות, הרווחיות וצורכי ההון החוזר של החברה.
צור שמיר . חברת החזקות שפועלת בתחום הביטוח והפיננסים והנדל"ן המניב. במגזר הביטוח מפעילה החברה את חברת הביטוח "ישיר " (ביטוח ישיר), בתחום האשראי הצרכני מפעילה החברה את "מימון ישיר" ובתחום השירותים הפיננסים החברה מחזיקה בבית ההשקעות "מיטב דש".
במגזר הנדל"ן המניב בארץ ובחו"ל החברה פועלת באמצעות החברה הבורסאית,
אדגר
-0.02%
אדגר
496
-0.02%
בסיס:496.1
פתיחה:496.1
גבוה:509.9
נמוך:486.3
תמורה:141,164
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
. לאחרונה, עלתה קבוצת צור שמיר לכותרות לאחר שסיימה בהצלחה את הנפקת פעילות הביטוח שלה לפי שווי של למעלה ממיליארד ש'.
לסיכום, סביבת הריבית הנמוכה והחוסר באלטרנטיבות השקעה ראויות, גורמת לפעילי שוק ההון להסיט את כספם לעבר אפיקים בעלי סיכון גבוה יחסית. מתחילת חודש יולי זרמו לקרנות הנאמנות שמתמחות באג"ח קונצרניות סכומי כסף בהיקף של 5 מיליארד ש' בקירוב. החברות הבורסאיות מנצלות את הסיטואציה ומגייסות "כסף זול" ע"י הנפקות אג"ח. דווקא כעת גוברת החשיבות ל-Bond Picking איכותי וניהול סיכונים שמרני.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הריבית לא תישאר נמוכה עוד הרבה זמן (ל"ת)בול 22/08/2013 13:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.גם אני השתתפתי בהנפקה של חממה (ל"ת)אלישע 21/08/2013 20:34הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.המשקיעים מופסדים כסף על רוב ההנפקות האחרונות (ל"ת)אחד העם 21/08/2013 12:47הגב לתגובה זו0 0סגור