בעקבות נתון הצמיחה, תתכוננו לצעד הבא של בנק ישראל

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה, מתייחס לפועלו של בנק ישראל למזער את גודל הגרעון בכלכלת ישראל והשפעותיו על הציבור
 | 
telegram
(2)

אחד ממטבעות הלשון השגורים ביותר בחודשים האחרונים, פרי עטו של שר האוצר, הינו "איפה הכסף?". רבים מציעים תשובה לשאלה המפורסמת. השבוע ראינו, על לשון ההומור, "ניסיון" של לענות על כך. קודם נבהיר - כסף, בהגדרתו הבסיסית ביותר, הינו סך המזומן הנמצא בידי הציבור ופיקדונות עו"ש המוחזקים על ידו. יש הגדרות אחרות הלוקחות בחשבון פיקדונות נוספים לתקופות ארוכות יותר.

ולעניין, בנק ישראל דיווח על גידול של 3.6% בסך אמצעי התשלום (היצע הכסף) במשק בחודש יולי. על לפי הנתונים, בחודשים יוני ויולי לבדם נרשמה עלייה מהירה של 5.7%. ממצא מעניין נוסף - ב-12 החודשים האחרונים זינקו אמצעי התשלום 14.6%. לפי תורת הכלכלה, אמצעי התשלום משמשים לביצוע עסקאות (מניע העסקאות). בהסתמך על הגישה, כמה כסף היה נחוץ לציבור ב-12 החודשים האחרונים? קצב האינפלציה עמד ב-12 החודשים האחרונים על 2.2% והתוצר המקומי הגולמי במחירים קבועים גדל ב-3.8%. לכן, כמות אמצעי התשלום הייתה "אמורה" לגדול כ-6%, כלומר 40% בלבד מקצב הגידול בפועל.

אם כך, אמצעי תשלום רבים הופנו עד כה לשימושים אחרים כמו לדוגמא רכישת ניירות ערך ונדל"ן בארץ ובחו"ל. היום, אותן חלופות אינן זולות כבעבר בשני המקומות. במבט קדימה, כל עוד לא מסתמנת עלייה בגובה הריבית ו/או מהלכים להגדלת ההיצע בשוק הבנייה, סביר כי לא יהיה שינוי במצב.

במצב דברים זה, אם תימשך העלייה המהירה בכמות הכסף במשק, פועל יוצא של הריבית הנמוכה (מניע התחלופה), לא מן הנמנע כי חלק גדל והולך מאמצעי התשלום העודפים יופנה לרכישת מוצרי תצרוכת בכלל ומוצרים בני קיימא בפרט. כך, עלולים להיווצר לחצי מחירים (די מהירים) במשק. בנוסף, לנוכח הרמה הנמוכה של הדולר בעולם, ימתין הציבור להזדמנות לרכוש את השטר הירוק - התפתחות שאפשר שתגרום בתורה ניכר בשער השקל. ייתכן כי הפד יספק לו הזדמנות לכך, במידה ויודיע בחודש הבא על צמצום תכנית הרכישות שלו (ויקטין בכך את קצב הגידול בהיצע הדולרים).

להערכתי, בנק ישראל ער לנושא. הקשר בין כמות הכסף לקצב האינפלציה אמנם הפך פחות אמיץ (ומתוקשר) בשנים האחרונות, אך בכל זאת, לאחר תקופה ארוכה של מדיניות מוניטארית מרחיבה, אני סבור כי הוא ינקוט בקרוב טון זהיר יותר ויאותת על מדיניות מוניטארית פחות מקלה בחודשים הקרובים. נתוני התוצר המפתיעים של הרבעון השני של השנה זכו להסברים רבים בדיעבד, אך הם בהחלט יכולים לספק לו סיבה טובה לכך.

*לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    כותרת הצעד הבא
    עדי 22/08/2013 12:01
    הגב לתגובה זו
    5 0
    כרגיל, מדבר מדבר, ולא אומר כלום..אף פעם לא לוקח סיכון.
    סגור
  • הוא מנסה לנבא אינפלציה והעלאת ריבית (ל"ת)
    שרון 22/08/2013 15:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות