הקיצוצים בחיסכון הפנסיוני - מי הנפגעים העיקריים?

ירו שמיר, מומחה הפנסיה של Bizortal, מתייחס לשינויים הרגולטורים האחרונים בכל הקשור לתנאי החיסוכן הםנסיה של הציבור הרחב
 | 
telegram
(8)

לפני כ-3 שבועות יצאו העיתונים בכותרות על פניית הממונה על שוק ההון למנהלי הפנסיות בה ביקש התייחסותם לגבי יוזמה חדשה בעקבותיה יופחתו קצבאות הפנסיה בכ-10%. מדוע יש צורך לבצע בדיקה חדשה לגבי גובה קצבת הפנסיה שלנו?

כבר בטור שפרסמנו ב-6.5.2013 תחת הכותרת "איך נפרוש לפנסיה?" התרענו על סירוב קרנות הפנסיה בפני עמיתים המעוניינים להעביר סכומים לקרן הפנסיה בכדי להתחיל לקבל פנסיה חודשית. אותו סירוב נובע מההבדל בין חישוב התשואה (או הריבית) במקדם הקיצבה לריבית השוררת במשק על פיה משוערכים הנכסים הפנסיונים. חישוב זה גורם לכך שכל עמית שפורש לפנסיה גורם לגרעון לשאר עמיתי הקרן.

במה דברים אמורים?
כדוגמא, ניקח עמית שצבר בקרן הפנסיה שלו מיליון שקלים. לפי הנהוג כיום, בעת היציאה לפנסיה מחולקת היתרה הצבורה שלו במקדם קיצבה, אשר מניח בין היתר תוחלת חיים ותשואה על הכסף. מקדם הקיצבה מניח כי הריבית על הכסף הינה 4%. בואו ונניח תוחלת חיים קבועה לגבר בן 67 של 25 שנה, כלומר תשלום פנסיה עד גיל 92.

לפי החישוב של 4% לשנה ובדמי ניהול של 0.5% לשנה (מה שגובה החברה המנהלת) מיליון ש' יתנו פנסיה של 4,966 ש' לחודש עד אשר הכסף "ייגמר".
עקב הריבית הנמוכה הקיימת במשק כבר זמן רב, בדיוק באותו רגע על ידי חישוב זה נכנסים כל עמיתי קרן הפנסיה לגרעון - קרן הפנסיה משערכת את הנכס על סך מיליון שקלים בהתאם לריבית הקיימת במשק (או יותר נכון על פי וקטור ריביות של נכס חסר סיכון) שאינו מתקרב ל-4%.

עד כמה זה משפיע?
ניקח את אותה דוגמא מספרית, ונניח כי קרן הפנסיה משערכת את אותם מיליון ש' בתשאה של 2% בלבד לאותם 25 שנה. על ידי חישוב זה צונחת הפנסיה מ-4,966 ש' לחודש ל-3,990 ש' לחודש. מכיון שקרן הפנסיה מחוייבת לשמור על איזון בין הנכסים להתחיבויות, היא צריכה לעשות באותו הרגע אחת משתי הפעולות, להפחית את התשואה הגלומה במקדם - דבר שהיא לא עושה היום עקב הוראות הממונה לגבי דרך חישוב הפנסיה, או ל"ממן" את העודף על ידי כלל העמיתים.

כמה זה עולה לנו?
בכדי לממן פנסיה של 4,966 ש' לחודש, נדרש היום באותן הנחות צבירה של כ-1.25 מיליון ש'. כלומר שאר העמיתים "ממנים" לכאורה 250 אלף ש' (או 25% מהפנסיה) לאותו הפנסיונר.

למה אנחנו לא מרגישים את זה?
כמות הפנסיונרים קטנה וכמות העמיתים הפעילה בדרך כלל גדולה בהרבה. ההשפעה על העמיתים מתבטאת בהפחתה קטנה, ובדרך כלל ככזו שלא יוצרת גרעון גדול לעמית בודד. מדובר כביכול ההפחתה מחוייבת המציאות. הבעיה באה לידי ביטוי שיפרוש העמית - לפי מקדם "תלוי הריבית במשק", ייקבע למעשה מצבו. גם במידה והריבית במשק תעלה הדבר לא יתקן את מצבן לטובה, אלא יביא לכך שהרבה פורשים לפנסיה יעדיפו מבחינה כלכלית לדחות את תאריך פרישתם. אז שוב יפגעו אותן אוכלוסיות אשר לא יקבלו הכוונה והסברה בדבר זכויותיהם והאפשרויות העומדות בפניהם, או לחילופין שהרבה עמיתים "יתקעו" עם המקדם הנחות גם לאחר עליית הריבית במשק.

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני או ביטוחי ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי או ביטוחי ו /או ייעוץ מיסוי ו /או יעוץ משפטי או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    נפגעים אלה שסומכים על סוכנים ואינם פונים לייעוץ פנסיוני
    tal 27/08/2013 09:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קיימות חברות ייעוץ פנסיוני אובייקטיבי בפיקוח משרד האוצר שחוסכות מאות אלפי שח ללקוחותיהן- התעצלת הפסדת !
    סגור
  • 5.
    שאלה לירון
    משה 26/08/2013 16:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מתי יכנסו לתוקף התקנות החדשות והאם מי שיצא לפנסיה כעת לא יפגע מהשינויים
    סגור
  • 4.
    הביטחון הפנסיוני הוא לא משחק מילים לפנסיונר...
    RealRecheck 26/08/2013 13:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    פלטפורמות הביטחון הפנסיוני מלהקות את הפנסיונרים בהצגה של שחקנים עיקריים ושחקני-משנה , שהן לא רוצות להיות בה. צריך להתנתק מהנדנדה של החברות ששולטות בכסף שלנו. הפנסיונר של היום והפנסיונר העתידי ! אל תאפשרו לאנשים שמנהלים את פלטפורמות הפנסיה הישנות להרוויח מהכסף שלך גם כשאתם מפסידים. ... תעברו לפלטפורמה מהפכנית, בה אין פרוטוקולים סודיים ואין מידע שמסתירים – הכול גלוי וארגז הכלים שמעניקה לכם הפלטפורמה, מאפשר לכם להחליט היכן לשים את הכסף. ראו אותנו בגוגל.
    סגור
  • 3.
    תוחלת החיים לגבר היא 80,לא 92 (ל"ת)
    בנצי 26/08/2013 13:07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    טעות בידך
    לירון שמיר 26/08/2013 10:38
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אין דבר כזה בקרן פנסיה שהכסף ייגמר. העיקרן אומר שאתה מקבל קצבה עד יום מותך. אם תחייה מעבר לגיל 92 אתה אמור להמשיך לקבל קצבה. אחרת אנשים לא יחסכו.
    סגור
  • טען עוד
  • אין טעות
    אי 26/08/2013 11:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הוא לקח ממוצע כללי כי יש כאלה שמתים בגיל 80 ואז הקרן הרוויחה ויש כאלה בגיל 100 בקיצור המדינה צריכה לדאוג שכמה שיותר זקנים ימותו ככה מצב הפנסיות ישתפר
    סגור
  • המדינה אכן דואגת שנמות כמה שיותר מהר
    ל אי 26/08/2013 12:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הירקות והפירות מלאים חומרי הדברה, הבשר והחלב מלאים אנטיביוטיקה והורמונים, המים מורעלים בפלואור ובכלור, רוב הנחלים במישור החוף מזוהמים בביוב, חיפה וקריות מזוהמים בפליטות של תעשייה, להמשיך ?
    סגור
  • 1.
    הממשלה צריכה לפעול בשני מישורים כדי להבטיח פנסיה ראויה
    אחד 26/08/2013 10:28
    הגב לתגובה זו
    2 0
    האחד , כפיית הפחתה של דמיי הניהול שאנו משלמים. ההערכות מדברות שדמי הניהול שנהוגים כיום יביאו לאבדן של בין רבע לשליש בקצבת הפנסיה העתידית. ולכן הגיע הזמן להפסיק את הגזל הזה ולכפות דמי ניהול מקסימליים נמוכים משמעותית מאלה הנהוגים היום במישור השני, הקמת קרן פנסיה שתנוהל על ידי המדינה שלא למטרת רווח, כך שתהווה אלטרנטיבה ותחרות לקרנות כיום שנמצאות בבעלות חברות ביטוח ובתי השקעות שאותם מעניינת רק שורת הרווח. עלות התפעול של הקרן תמומן על ידי דמי ניהול שישלמו העמיתים שיהיו נמוכים משמעותית ממה שנהוג כיום. ללא התערבות המדינה בשני המישורים הללו , הבעיה לא תיפתר וצפוי שרוב מי שחסך לפנסיה בצעירותו יהפוך לאדם עני ביותר בזקנתו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות