על טעויות שמשנות גורלות ודרכי הבורסה להתמודד

יוני ברעם, מנהל חדר המסחר במיטב דש טרייד, מתייחס לאירועי השבוע שעבר בבורסת אחד העם - כיצד יש לנהוג בעת טעויות סוחרים?
יוני ברעם | (5)

מי לא מכיר את ז'אנר סרטי הזדמנות שנייה, אותם סרטים של הגיבור בעל האופי המפוקפק שלא שם על אף אחד, ז"א עד היום שהוא מאבד את ההכרה / נפגע בתאונה. בחלום תמיד נגלה לו מלאך שמציג לו כמה מר יהיה סופו, כך שלאחר מכן כשהגיבור מתעורר הוא ממהר לתקן את הטעויות, וכולם מקבלים סוף טוב כמו שרק אמריקה יודעת לייצר.

החיים האמיתיים לא מציעים הרבה הזדמנויות שניות, אבל כפי שנראה במקרה של חברה לישראל, לפעמים בבורסה בתל אביב יש הזדמנויות לתקן את טעויות העבר. אם כי רק לעיתים רחוקות אותם תיקונים אכן מביאים סוף טוב לכל המעורבים.

ה-25/08/2013 היה עוד יום ראשון רגוע בו המעו"ף התנהל בירידות קלילות ובמחזור קטן, כמו שהבורסה בת"א מפיקה יותר מדי לאחרונה. רק שהפעם הסחירות הדלה בבורסה בתקופה האחרונה, ובחודשי הקיץ בפרט גרמו לתופעה מעניינת - הוראה שגויה בודדת במניית החברה לישראל שלחה את המעו"ף לצלילה של 2.5% (בזמן שבו הייתה מצויה מניית החברה לישראל תחת ממתן תנודה). כנראה שלא מדובר בתוכנה שהשתגעה, אלא מטעות הקלדה של אחד מחברי הבורסה ששידר במניה הנ"ל הוראה של מיליוני שקלים ובירידה של 99%. הוראה זו הספיקה "לנגב" את כל הקונים בנייר עד ירידה של 5% ואף ולשרוד את ממתן התנודות של הבורסה (שאורכו 5 דקות).

טעות זו אמנם גרמה להפסדים של מיליונים עבור אותו מוכר, אך מצד שני שמחה המון סוחרים זריזים וברי מזל שרשמו על הנייר רווחים עצומים, לפחות לדקות ספורות. השמחה הייתה קצרה מאוד כיוון שמרבית אותם קונים ידעו שאין סיכוי שרווחים אלו יאריכו זמן ושרוב הסיכויים שהבורסה תבטל את העסקאות השגויות.

אבל חכו רגע לפני שאתם רצים להתקשר לברוקר שלכם לבטל הוראה כי ראיתם שהמניה שקניתם בבוקר בבורסה נסחרת כרגע במחיר זול יותר - חשוב לדעת שלא כל אחד יכול לבטל עסקאות בדיעבד. כמו בהרבה אספקטים שונים בחיים, גם בבורסה בת"א יש מספר קריטריונים שצריך למלא אם ברצונך לקבל הזדמנות שנייה. סוחר שרוצה לבטל עסקה צריך להוכיח שנגרמו לו הפסדים של מעל 50 אלף שקלים ולשלם יותר מעשרת אלפים שקלים, כדי שהבקשה שלו בכלל תישקל בבורסה ללא קשר אם היא מאושרת או לא, גם זה בהינתן שהוא פעל במהירות רבה וחבר הבורסה שלו עדכן את הבורסה תוך עשרים דקות מרגע הטעות.

אמנם לא קשה להבין מדוע הבורסה בתל אביב לא להוטה להודיע על ביטול בדיעבד של עסקאות, אבל האם זהו מנגנון רצוי? האם התיקון של הנזק שנוצר בגין טעות אחת לא בהכרח יוצר נזקים לאחרים? האם עצם מתן האפשרות לביטול עסקאות לא מעצימה את האי שוויון הקיים בשוק קטן וריכוזי גם ככה?

כל הכותרות

בחזרה לאותו יום ראשון, למרות שהנפילה בנייר הייתה רגעית והבורסה נענתה לבקשת ביטול העסקות, קשה להגיד שהיה כאן סוף טוב כמו בסרטים. אמנם נחסכו לאותו גוף שמכר את המניות הפסדים של מילוני שקלים, אבל הרבה סוחרים אחרים נפגעו מהתיקון הנ"ל. אינני מדבר על אותם סוחרים משופשפים או ברי מזל ש"אספו את הכסף מהרצפה" וקנו את מניות החברה לישראל בירידה אסטרונומית של עשרות אחוזים, אלא על הרבה סוחרים תמימים.

קחו לדוגמא את אלי, סוחר חובב ששם בבוקר יום ראשון הוראת קנייה בשווי 100 אלף שקלים לחברה לישראל בירידה של 4%. עד אותה טעות, הנייר נסחר קרוב לשער בסיס שלו ואלי כבר שקל לחתוך לים, כשראה בשעות הצהריים שלא רק שקיבל ביצוע מלא, אלא הנייר גם חזר לעלות ועכשיו הוא מורווח על הפוזיציה בכ-4,000 ש'. אלי לא חמדן, לכן החליט לממש את הרווחים, למכור את הנייר ולסגור את היום. כמה הופתע לקבל טלפון מהברוקר שלו, בעודו פורש את הסדין על החוף, שבעוד שהמכירה שלו עברה בבורסה, הקנייה שלו הייתה חלק מההוראה שבוטלה, לכן צריך לסגור את השורט שנוצר לו בנייר. לא רק שהלך הארטיק, גם נוצר הפסד ממשי בתיק. אבל לא רק סוחרים נפגעו מהביטול הנ"ל, אלא גם משקיעים לטווח ארוך ששמו הוראות הגנה. כך היה עם עידו שהופתע לגלות, שהוראת ההגנה המתמשכת ששם למכירת הנייר (STOP LOSS) בירידה של 10% הופעלה בגלל אותן עסקאות שבוצעו בשערים נמוכים מאוד. בניגוד לאלי, מכירותיו של עידו לא בוטלו כי הן בוצעו לאחר היציאה מהממתן תנודה בנייר, כך שהוא מצא את עצמו גם מחוץ לנייר שרצה להחזיק לאורך זמן וגם בשער הפסדי.

דוגמאות אלו הן רק חלק קטן מהסיפורים של הצד השני של המטבע, ומצביעות על הבעייתיות בביטול עסקאות. הקושי לנחש את תגובת הבורסה יוצר אי וודאות שמקשה על הסוחרים לנצל טעויות נדירות כמו אלה בשוק ההון לטובת לרווח מהיר . מצד אחד, נוצר פה עוול אמיתי. ליבי יוצא לכל לקוחותיי ושאר הסוחרים שהבורסה לא נתנה שום פיצוי על ההפסדים מהתיקון הנ"ל. מצד שני, אני מודע לקושי לקבוע כיצד לתחום פיצוי שכזה. האם לבטל רק את העסקה השגויה? האם לבטל את כל העסקאות שהיו בנייר הזה באותה שעה? ומה לגבי תעודות הסל הרלוונטיות שהושפעו מהתנודה במדדים? קל מאוד להתחיל בפיצוי, אך כמעט בלתי אפשרי להגיד מתי זה צריך להסתיים. לכל חסידי ה"נגעת - נסעת" וסוחרים שמחפשים צדק וסוף טוב, אפנה להוליווד ולא לבורסה באחד העם. בשורה התחתונה, ביטול עסקאות שגויות הינו חלק מכללי המשחק. גם אם הם לא מאוד שכיחים, חשוב לדעת שהם קיימים (ומי יודע אולי עוד תרוויחו מכל זה).

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    יוני אחלה מאמר (ל"ת)
    איצקו 03/09/2013 12:20
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    חשוב לדעת ולהיות בצד הנכון של הביטול... (ל"ת)
    איש העוגיות 02/09/2013 15:38
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    יופי של מאמר (ל"ת)
    מוטי 02/09/2013 15:13
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    A 02/09/2013 12:34
    הגב לתגובה זו
    קרא בבקשה את פניני כמה טורים קודם לכן ולכתוב של הפסד של 47 מיליון ש"ח יש קנס של 10 אלף זה במינימום לעג לרש!
  • 1.
    בושה וחרפה! 02/09/2013 09:43
    הגב לתגובה זו
    כן - הוא לא היה צריך לסבול 50 מיליון ש"ח נזק. אך הוא גרם נזק סביבתי רב בפעולה שלו.