המדיניות הכלכלית ביפן רדיקלית? כן! אבל היא עובדת

יוסי ישראל, מנהל מחלקת המחקר בתכלית, מתייחס לכלכלה היפנית ולמגמה החיובית בה היא מצויה בעקבות השינויים האחרונים - האם אלה האחרונים יתאימו לכלכלות נוספות?
 | 
telegram
(2)

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, מקדם רפורמות כלכליות חדשניות ואמיצות על מנת להעלות את האינפלציה, לחזק את הצמיחה ובעצם לצאת מהסטגפלציה שהכלכלה היפנית סובלת ממנה כבר מספר שנים. אבה נבחר בסוף השנה שעברה, לאחר שבשש השנים האחרונות התחלפו שישה ראשי ממשלה ביפן, אבל נראה שהפעם היפנים מרוצים.

לאחרונה, מפלגתו של אבה זכתה בבחירות לבית העליון, ולכן הקואליציה שבראשותו חולשת על כל המוסדות הממשלתיים. כלומר הוא מקבל הבעת אמון מהציבור, שאין כמעט כדוגמתה במשטרים דמוקרטיים. להערכתי, כבר כעת ניתן לצפות לפעולות נוספות מצד אבה במטרה לקדם את השווקים, כגון הגדלת תוכנית ההרחבות, הפחתה של מס החברות וכנראה גם הטלת מיסים נוספים.

התכנית הכלכלית אותה מקדם אבה, מכונה בעולם על שמו (Abenomics). טרם הבחירות, חברים במפלגתו של אבה הזהירו כי פעולות כלכליות קיצוניות עלולות להבריח חלק מהבוחרים. כעת, לאחר הניצחון שהבטיח לו את הרוב היציב לו היה זקוק, והשתיקה של העולם, שנובעת לדעתי מהסקרנות האם הוא יצליח או שמא יתרסק, אבה יכול להקצין אפילו יותר.

בבסיס הגישה הכלכלית של אבה ישנן שלוש דרכי פעולה מרכזיות: הקלות מוניטריות רדיקליות על-ידי הבנק המרכזי (שכיום עומדות על 65 מיליארד דולר בחודש), תמריצים פיסקלים נוספים (על סך 100 מיליארד דולר) ורפורמות לעידוד היצע, כגון הסרות פיקוח ועידוד הצריכה הפרטית של העם החסכן בעולם.

לדעתי, הדרך הבריאה ביותר לעודד את הצריכה היא על ידי הורדת נטל המס, הן מהחברות והן מהאזרחים, גם הפחתת מס נלקחה בחשבון. שר הכלכלה אמר כי הקיצוץ במס החברות יתרחש בעתיד, כשלממשלה יהיו את המשאבים הפיננסים הדרושים לכך. אך במצב הנוכחי הממשלה תתרכז בקיצוץ מיסים אחרים, בכדי להגביר את התחרות העסקית והצריכה הפרטית.

בינתיים התוכנית ללא ספק עובדת. ראשית, מתחילת כהונתו של אבה, הצמיחה בתוצר מציגה מגמה אופטימית. ברבעון האחרון נרשמה עלייה של 0.9% בתוצר, ברבעון האחרון של 2012 והראשון של השנה הייתה עלייה של 0.3% ו-1% בהתאמה. העלייה הייתה גבוהה בהרבה מהצפי, בעיקר בעקבות הנתונים הגבוהים בצריכה הפרטית ובייצוא. עלה ב- 0.7% בחודש אוגוסט, בעוד שהצפי היה לעלייה של 0.6% (הגבוהה ביותר מאז 2008), כלומר אבה גם הצליח לעורר את האינפלציה, דבר שמומחים רבים טענו שייכשל בו.

אמנם עדיין מוקדם לקבוע, אך להערכתי יש סיכוי גבוה שאבה מצא את הנוסחה להתמודדות עם הבעיה המרכזית של הכלכלות המפותחות - ההגעה למצב ה"עמיד". כלומר שהכלכלה לא צומחת בגלל שהאוכלוסייה לא גדלה והשיפורים הטכנולוגיים כבר לא משמעותיים כפי שהיו פעם. אם בעוד שנה- שנתיים הנתונים מיפן ימשיכו להיות חיוביים באופן קיצוני כמו בחודשים האחרונים, אני מאמין שנראה מספר לא מבוטל של שווקים מפותחים אשר יאמצו את ה-Abenomics - דבר, שמבחינת המשקיעים, עשוי להיות נפלא, מכיוון שהתוכנית האגרסיבית משפיעה באופן חיובי על שווקי המניות.

בהתאם אנו רואים כי ההצלחה המרשימה של הכלכלה היפנית זוכה לפרגון גם בעולם. רק בשבוע שעבר הוחלט כי האולימפיאדה הבאה (אחרי ברזיל) ב- 2020 תתארח בטוקיו בירת יפן, דבר שצפוי להכניס כסף רב לחברות התשתיות המקומיות ולחברות הקשורות בתיירות.

להערכתי, המבחן הבא בו יצטרך אבה לעמוד הוא מציאת נוסחה להורדת החוב של ממשלת יפן לשיעורים מקובלים ויציבים. עם זאת, בשלב זה לא נראה שהחוב היפני מדאיג את שאר כלכלות העולם והמשקיעים, כפי שמשתקף מתשואת אגרות החוב הנמוכה של ממשלת יפן (0.75% לאג"ח במח"מ של 10 שנים).


***הכותב הינו עובד של קבוצת תכלית תעודות סל. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אני דוקא חושב שזו דמי-התאוששות
    רבי דוד, נהריה 15/09/2013 15:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    והמדיניות המטורפת הזו תוביל לקריסה הכלכלה היפנית בקול רעש גדול. אולי גם תסחוף אחריה את שאר העולם - בעיקר המערבי.
    סגור
  • 1.
    התכוונת דפלציה!
    Z 15/09/2013 11:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סטגפלציה זה מצב של מיתון תוך כדי אינפלציה...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות