האיש הנכון במקום הנכון - פרופ' האוזר ברשות לני"ע
בשבוע שעבר פרסמה את טיוטת דוח ועדת בן חורין לעידוד המסחר בבורסה. בהעדרה של שדרה ניהולית בבורסה, הפכה הרשות לניירות ערך למנהלת בפועל של הבורסה. גם את ההנהלה האחרונה, הייתה זו הרשות שהביאה לסיום דרכה. אין ספק שמאז כניסתו של פרופ׳ שמואל האוזר לתפקיד יו״ר הרשות נושבות רוחות מרעננות בשוק, והאווירה בשוק השתפרה. פרופ׳ האוזר מצהיר מעל כל במה שהוא מודע להפרזה הרגולטורית, בעיקר של קודמו בתפקיד, זוהר גושן, וכי הוא נחוש להוביל להקלה.
מפות הדרכים שפרסמה הרשות הן צעד ראשון בדרך לתיקון השוק, אך הדרך עוד ארוכה - יש צורך בשינויי חקיקה רבים ובתהליכים ארוכים שצריכים לעבור תהליכים ביורוקרטיים רבים. קשה לראות כרגע מתי ייכנסו לתוקף אותן הקלות עליהן דיבר האוזר, אך יש מקום לעידוד מפעילות הרשות. הצהרותיו של האוזר והוועדות שהקים לעידוד הפעילות הן הסכמה עם מה שהפעילים בשוק ההון צועקים כבר חמש שנים - ברגולציה דורסנית ולא מידתית זוהר גושן הביא לשיתוק הפעילות בבורסה ולהברחת השחקנים המקומיים והזרים מהבורסה המקומית.
מסקנות ועדת בן חורין טובות ומתבקשות, אך מתעלמות לחלוטין מהנושא המרכזי - עודף רגולציה. הדבר המרכזי שיש לבחון, הוא חוק האכיפה המנהלית שיזם זוהר גושן והביא לשיתוק ופחד בשוק. חוק האכיפה מאפשר לרשות לקנוס אדם פרטי לפי שיקול דעתה, ללא קשר לאופי, חומרת העבירה או יכולתו הפיננסית של הנאשם, במיליון שקלים ותאגיד עד 5 מיליון שקלים. זאת ועוד שחל איסור בחוק לרכוש לפעילים בשוק כנגד קנסות אלה.
הפחד מזרועה של הרשות והכוח שניתן לה הוביל לצמצום משמעותי בפעילות בבורסה ולבינוניזציה של כל הגורמים בשוק. פרופ׳ האוזר אומנם אמר שיפעיל את החוק במידתיות, אך אין לכך משמעות כל עוד אין לכך עיגון בחוק. כדי לעודד פעילות בשוק יש לפעול בראש ובראשונה לתיקון חקיקה ולהגדיר במדויק את אופי ההפרות בגינן ניתן לקנוס, להוריד משמעותית את גובה הקנסות ולאפשר לרכוש ביטוח.
על הרשות לני״ע להתמקד בנושאי ליבה שמכבידים על בתי ההשקעות והחברות הציבוריות הן בעלויות והן בהתנהלות. עליה להפעיל את מלוא כובד משקלה על וועדת הכספים והכנסת, ולקדם את ההקלות במהירות לטובת שוק ההון והכלכלה הישראלית כולה.
שלוש שנות כהונתו של גושן כיו״ר הרשות לני״ע הוכיחו את חולשתם של הגופים המוסדיים בישראל אל מול הרגולטור. כמו כן עולה השאלה, מי מפקח ומבקר את פעילות הרגולטור ואת תוצאות הרגולציה והאכיפה. כפי שכעת, באיחור של חמש שנים, ברור לכל שהרגולציה של גושן, ברובה, היתה הרסנית לשוק ההון. חלקה אומנם בהחלט היה הכרחי ומוצדק, אבל רובה היה מופרז ולא מידתי. מי ערב לנו שהתנהלות זו לא תחזור על עצמה בעתיד?
פרופ׳ האוזר כבר הוכיח שהוא נחוש לייעל את הפעילות בבורסה ולהקל היכן שניתן - הוא האיש הנכון במקום הנכון. ברור כי טובת המשקיעים והציבור הרחב לנגד עיניו של האוזר, הוא ימשיך וייקל רק במקומות שלא יפגעו באינטרס הציבורי. כמו גם אין עוררין על כך שהרגולציה הינה כלי הכרחי להתנהלות בריאה ונכונה של שוק ההון, כל עוד היא נעשית בצורה מידתית. יש בהחלט מקום לאופטימיות מפעילותו של פרופ' האוזר. אך להערכתי, אנו עדיין צפויים לשנתיים-שלוש קשות בפעילות בשוק ההון בטרם נרגיש את השינויים שמקדמת הרשות לניירות ערך.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אם נזקק את ההתלקקות ונוציא אותה החוצהZ 16/09/2013 19:27הגב לתגובה זו1 0ונמשיך לחפור במה שכתבת אולי נמצא עמוק שם שהרגולציה הבלתי אחראית הרסה את השוק. טיפש או מזוכיסא מנהל השקעות שפועל בישראל! אין סיכוי שלא יחליק באיזה שהוא סעיף קיקוני ואז יעוף על טיל!!!סגור
-
4.האיש הנכון במקום הנכון!! באמת מגיעה לו מילה טובה!!!! (ל"ת)דנית לוי 16/09/2013 16:36הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.מסכים עם כל מילה! (ל"ת)יאיר 16/09/2013 14:46הגב לתגובה זו1 1סגור
-
2.אורי, לא יפה ללקק את ה... של החברים של אבא (ל"ת)אחד שיודע 16/09/2013 13:43הגב לתגובה זו2 1סגור
-
1.על האוזר להקים ועדת חקירה למחדל עודף הרגולציה!רגולציה לגרש! 15/09/2013 14:59הגב לתגובה זו7 0יש למצות את הדין עם האחראים - שאחר כך קיבלנו שלמונים מכל מיני גורמים (למשל - בעסקאות תיווך או בהעסקה ישירה). יש להקל בכל הרגולציה הבלתי שפוייה בעליל!סגור