פולו-אפ על הדולר האוסטרלי: תחילתו של תיקון?
כבר זמן רב שאני עוקב אחר הדולר האוסטרלי. דווקא הירידה החדה שלו בחודשים האחרונים צדה את תשומת ליבי, ואף הקדשתי לכך את אחד מטורי הקודמים. ניסיתי לתאר את הגורמים שעמדו מאחורי עלייתו ונפילתו של המטבע, הידוע בכינויו "אוזי", והצבעתי על סימנים טכניים אשר עשויים לאותת על מפנה ומהלך של תיקון משמעותי כלפי מעלה. מאז התחוללו כמה התפתחויות, הן ברמה הטכנית והן ברמה הכלכלית, ועל כן אני רוצה לשוב ולבחון את תמונת המצב של המטבע.
בניגוד למניה או סחורה, ניתוח של מטבע וניסיון לבסס תחזית לעתיד מורכבים הרבה יותר. כאשר מדובר במניה, אנחנו בוחנים את הביצועים של החברה שעומדת מאחוריה, על פי שורה של פרמטרים עסקיים ומגזריים. עת מדובר בסחורה, כדוגמת נפט או קקאו, אנחנו מנסים לאמוד את הביקוש וההיצע. לגבי מטבעות, המצב מסובך יותר מכמה סיבות. המטבע אינו מייצג רק את מצבה של הכלכלה המקומית, אלא גם את הדינמיקה של אותה כלכלה עם כלכלות אחרות בעולם. גם העובדה כי שוק המט"ח העולמי מבוזר וכי משקלם של הספקולנטים עלה עם התפתחות הגלובליזציה, מקשים על התהליך. משום כך, במסחר במט"ח אנחנו נשענים יותר על מאשר ניתוח ערך.
שני גורמים מרכזיים עמדו מאחורי עלייתו של הדולר האוסטרלי בשנים האחרונות. הביקושים האדירים לחומרי הגלם שהגיעו מכיוון שכנותיה האסיאתיות המתפתחות, ובראשן סין. וכן בשל התשואה הגבוהה שהיתה לדולר האוסטרלי במשך שנים רבות. עקב כך, הדולר האוסטרלי נתמך על ידי כסף סולידי (הגמול בגין הייצוא) ועל ידי כסף ספקולטיבי (של משקיעים שהשקיעו בדולר האוסטרלי בשל הריבית הגבוהה והפריחה של סחר ה-Carry).
לעומת זאת, מאז התהפכה התמונה בשתי החזיתות. השווקים המתעוררים, ובראשם סין, החלו להאט והביקושים לסחורות של אוסטרליה ירד. כמו גם, הבנק המרכזי החל בסבב נרחב של הורדות . במשך שנתיים (2012-2013) דשדש המטבע, עד שבחודש אפריל התרחשה הקריסה הגדולה מטה.
להלן שני גרפים שממחישים את התמונה, הראשון מתאר את ירידת הריבית של הבנק המרכזי והשני את המאזן המסחרי של אוסטרליה (ייצוא פחות ייבוא).
למרות זאת, לאחר הורדת הריבית האחרונה, ציפיות הריבית בשוק השתנו. בשוק סבורים כי הבנק לא יוכל להוריד עוד את הריבית וזאת מחשש מליבוי שוק הנדל"ן המבעבע במדינה (נשמע מוכר?). בנוסף, גם סימני החיים בשווקים המתעוררים, ובמיוחד בסין, תורמים לאמון בדולר האוסטרלי.
ברמה הטכנית, אנחנו יכולים לזהות תבנית היפוך קלאסית של תחתית כפולה סביב 0.88. הפריצה מעל 0.93 איששה תבנית זו ומאז הדולר האוסטרלי נסק מעלה עד הגבול התחתון של אזור רמות תיקון פיבונאצ'י של הירידה מאז אפריל, ב-0.95 (הקו המקווקו התחתון).
כעת נשאלת השאלה, האם בכך תם התיקון, אשר לכאורה השיג לפחות את יעד המינימום, או שזהו רק הסיפתח לתיקון רחב הרבה יותר? חצייה מעל 0.95-0.96 תאותת על כך שבפנינו תיקון רחב הרבה יותר, אשר עשוי להגיע עד לגבול העליון של אזור התיקון (0.99) ולרמת השקילות (1.0), ואולי אף לגבול העליון של המשולש הגדול של ההתכנסות בשנתיים האחרונות 1.03-4. מנגד, שבירה שוב מתחת 0.90 תראה לשוק כי התיקון נגמר והדבר עשוי להצניח לפחות לשפל אחד נוסף מתחת 0.88.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה