האם 90 מיליארד דולרים בסיכון מהווה הזדמנות?

מצביא רענן, מנהל השקעות קרנות מנייתיות, מגדל שוקי הון מתייחס לחברות הביו-רפואה העומדות בפני פקיעת הגנת הפטנט על מוצריהן. האם זו הזדמנות קנייה או השקעה מסוכנת?
 | 
telegram
(1)

רבות דובר בתקופה האחרונה על ה"צוק הפיסקאלי" והשלכותיו. אך צוק נוסף מאיים על חברות רבות נוספות - "צוק הפטנטים" - מוגדר כאשר הכנסות משמעותיות ממוצר אחד או יותר נבעו מההגנה הפטנטית, ואילו עתה הגנה זו עומדת לפוג והמוצר צפוי להיות מותקף על ידי תחליפים זולים יותר.

בתחום הפרמצבטי החברות הגדולות בעולם צפויות להתמודד עם אובדן ההגנה הפטנטית המסתכם במונחי מכירות מקור בכ-90 מיליארד דולר במהלך החמש השנים הבאות. נזכיר מספר חברות הצפויות לחוות אובדן הכנסות משמעותי.
- פייזר (PFE) מתמודדת עם ירידת הכנסה משמעותית כתוצאה מכניסת תחליפים לתרופות הדגל, ליפיטור. התרופה הראשונה שחצתה את רף המכירות השנתיות של מעל 10 מיליארד דולרים ברחבי העולם, הניבה לחברה מכירות מצטברות של מעל 130 מילארד ד' צפויה להביא בשנת 2015 מכירות של 3 מיליארד דולר בלבד.

- אלי לילי עם מכירות שנתיות של 22.6 מיליארד דולרים צפויה לאבד את הגנת הפטנט על סימבלטה (Cymbalta) עם מכירות שנתיות של כ-4 מיליארד ד'.

- טבע צפויה לסבול מתחרות עזה לקופקסון, המהווה כ-20% ממכירות החברה ואחראי על כ-50% מהרווח הנקי.

-מרק מאבדת את סינגולר - מכירות מקור של 5 מיליארד דולרים המהוות כ-6% ממכירות החברה בארה"ב.

מזרקי קופקסון (יח"צ טבע)
מזרקי קופקסון (יח"צ טבע)

על רקע התמונה המצטיירת יש להכיר מספר נתונים נוספים: ההוצאה על תרופות ממשיכה לעלות ללא תלות למחירן. העלייה בתוחלת החיים מגדילה את כמות החולים והדרישה למציאת פתרונות רפואיים מתקדמים, הן באמצעות תרופות חדשות המבוססות על תהליכי מחקר חדשנים, והן באמצעות ציוד רפואי מתקדם.

החברות אינן שוקטות על השמרים לצד תהליכי התייעלות מסיבים העוברים על כל התעשייה (אשר השפעתן טובה לטווח הקצר בלבד), ופעולות לחיפוש מקורות צמיחה חדשים. ובצורה זו ראינו חברות אתיות רוכשות חברות העוסקות בציוד רפואי, חברות גנריות הרוכשות חברות העוסקות בשלבים השונים של מחקר ופיתוח תרופות חדשות. למעשה, בשנים הבאות אנו צפויים לראות שבירה של אותן מוסכמות קלאסיות בהן ניתן היה לקטלג חברה לא רק תחת תחום פעילות בודד, אלא חברות הפועלות תחת מגוון רחב של תחומי פעילות.

החברות בישראל מאופיינות בחברות חדשניות היכולות להוות חברות מטרה ולהלן מס' דוגמאות:

פייזר אופיינה כאמור במכירות של תרופות גנריות ופועלת בשנים האחרונות בשיתוף פעולה עם חברת פרוטליקס , המייצרת תרופה למחלת הגושה בשיטת ייצור חדשנית. בנוסף, פייזר השקיעה בחברת ניורונאוטיקס (Neuronetics) המטפלת בשיטת TMS באמצעות ציוד רפואי.

בישראל פועלת בריינסויי הפועלת בשיטת ה-DTMS. כמוה גם אינטק פארמה מפתחת תרופות ופועלת בשיטת ייצור חדשנית היכולה להאריך חיי פטנט על תרופות קיימות. ישנן חברות נוספות כדוגמת כן פייט וביוליין שבמידה ואכן יעמדו ביעדים הקליניים יהוו גם הן יעד אטרקטיבי לשיתוף פעולה או קומפיוג'ן הפועלת בשלבים המוקדמים של איתור מולקולות לתרופות למחלות סרטניות. איתור מוקדם של חברות שמהוות יעד לרכישה יכול להשיא למשקיעים של עשרות אחוזים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נהדר,לחשוב מחוץ ל"קופסה". (ל"ת)
    אבנר 23/10/2013 22:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות