יעד השקעה, הקצב עובר לשווקים המפותחים
בניגוד להנחה המקובלת בעשור האחרון, בשנתיים האחרונות גוברת האחריות לצמיחה העולמית בקרב השווקים המפותחים על חשבון אלו המתפתחים. אם בעשור האחרון, עיקר הצמיחה העולמית הגיעה מידי שנה בעיקר מהשווקים המתעוררים ובראשם כלכלות מדינות סין והודו, כעת קצב הצמיחה במדינות אלה נחלש מהותית, ובמקביל חלה התאוששות בקצב הצמיחה במדינות המפותחות ובראשן ארה"ב, אירופה ויפן. רק בתחילת החודש הפחיתה קרן המטבע העולמית (IMF) את תחזית הצמיחה שלה לשנה זו ולשנה הבאה ב-0.2%, לרמות של 2.9% ו- 3.6% בהתאמה, וציינה כי אמנם ההתאוששות בכלכלות ארה"ב ואירופה היתה אפקטיבית, אך ההאטה בצמיחת השווקים המתעוררים ובהם סין, רוסיה והודו, היא הגורם המרכזי לשינוי.
את החולשה היחסית בשווקים המתפתחים ואת ההתאוששות בכלכלות המתפתחות, ניתן לראות גם בעולם ההשקעות כשהשינוי בטעמי ציבור המשקיעים בא לידי ביטוי בגיוסי קרנות ה-ETF בארה"ב. בעוד שבארבע השנים הקודמות, 2009-2012, הובילו את טבלת הגיוסים קרנות העוקבות אחר מדדי השווקים המתעוררים, מתחילת השנה הנוכחית עיקר הגיוסים היו דווקא בשווקים המפותחים ובראשם יפן, ארה"ב ואירופה. אם בארבע השנים הקודמות מדדי השווקים המתפתחים היו בין שני המקומות הראשונים בגיוסים, הרי שהשנה הם אינם מופיעים בעשיריה הראשונה כלל אלא דווקא ברשימת הפודים הגודלים (על פי נתוני Index Universe).
אני מעריך שמגמת התחזקות כלכלות השווקים המפותחים תישמר גם בשנים הקרובות, כאשר השפעתן על הצמיחה העולמית תמשיך לגדול על חשבון השווקים המתפתחים. עיקר ההאטה בשווקים המפותחים נובעת להערכתי מהחולשה (היחסית) בצמיחה של סין, כאשר תחזית הצמיחה שלה לשנת 2014 היא 7.6%, כמעט מחצית מהצמיחה שנצפתה לה עד לפני חמש שנים. ביחס לעשור הקודם, סין מתקשה לחזור לקצבי הצמיחה הדו-ספרתיים שאיפיינו אותה, על רקע ניסיונות הממשל לצנן את התחממות שוק הנדל"ן במדינה, לצד ריסון האינפלציה. למרות שלסין רזרבות מט"ח אדירות ויכולת השפעה מהותית על המשק, בשלב זה היא נמנעת מהזרמה גדולה של כספים, כדי להימנע מהתחממות יתר של הכלכלה, ובמקביל מנסה לעבור מצמיחה מבוססת ייצוא, לצמיחה המבוססת על הצריכה הפרטית במדינה.
לעומתה, הכלכלה היפנית נמצאת השנה בתנופה כשתחזית הצמיחה שלה היא 2.0% לשנה זו ו-1.2% לשנה הבאה. להערכתי התמריצים הכלכליים שמבצע ראש הממשלה - שינזו אבה, בהם קניה של אגרות חוב ממשלתיות והרחבות פיסקאליות, הם צעדים נכונים ונחוצים לחילוץ השוק היפני מגלגל היעדר הצמיחה ב-20 השנים האחרונות. בקרן המטבע רמזו כי הבנק המרכזי ביפן יצטרך להתכונן לסבב תמריצים נוסף, למקרה שיעד האינפלציה שנקבע (2%) לא יתממש בשנה הנוכחית, וכתוצאה מכך שוקלים בממשלה היפנית התחלה של רפורמת מיסים כתמריץ נוסף למשק.
כפי שציינתי, מי שדווקא מתאוששות הן כלכלות ארה"ב ואירופה. למרות השבתת הממשל האמריקאי כתוצאה מהמחלוקת בסנאט בנוגע לתקציב השנתי, לדעתי קצב הצמיחה לא יפגע משמעותית. תכנית ההרחבות של ארה"ב עודדה את המשק האמריקאי, ובהתאם דחקה קרן המטבע העולמית בכלכלות מובילות נוספות לאמץ מדיניות פעילה יותר של הרחבות ומתן תמריצים, בייחוד לאור העובדה שההאטה בייצוא הסיני צפוי לפגוע בקרוב ביצואני הסחורות. בקרן המטבע ציינו שארה"ב תזדקק לתכניות פיסקליות טובות יותר לטווח הזמן הבינוני כדי לשפר את תחזית הצמיחה שלה, העומדת על 1.6% השנה ו-2.6% לשנה הבאה. שתיהן נמוכות ב- 0.1% מהתחזית הקודמת.
בניגוד לארה"ב, באירופה אנחנו דווקא רואים שיפור בתחזית הצמיחה לאחר שמקבלי ההחלטות החלו לנקוט פעילות אקטיבית למתן תמריצים מוניטאריים. התחזית לשנה זו היא להצטמצמות של 0.4% (לעומת הצטמצמות של 0.6%) ולשנה הבאה היא צמיחה של 1% לעומת 0.9% בתחזית הקודמת. למרות זאת, באירופה יש לדעתי עוד בעיות שדורשות טיפול ובראשן המערכת הבנקאית שנותרה שברירית. דו"ח הבנקים שצפוי להתפרסם בשנה הבאה על ידי הבנק המרכזי האירופי מהווה הזדמנות לשפר את תפקוד המערכת הכלכלית באיזור.
במבט לשנה הקרובה, נראה שסין עדיין מתרכזת במעבר מצמיחה מבוססת ייצוא לצמיחה מבוססת צריכה פרטית ולהערכתי תתקשה בשלב זה להגביר את קצב הצמיחה שלה מהותית. באירופה ובארה"ב קצב הצמיחה צפוי להיות גבוה יותר, בעוד שביפן קצב הצמיחה צפוי להיוותר חיובי, אך מעט נמוך יותר מאשר השנה. כלומר, גם בשנה הבאה תגבר ההשפעה של השווקים המפותחים על הצמיחה העולמית, על חשבון זו של השווקים המתעוררים.
**הכותב הינו עובד של קבוצת תכלית תעודות סל. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.vanguard VGK ETFדן 28/10/2013 08:29הגב לתגובה זו0 0דמי ניהול 0.1% רק לא לקנות קרנות נאמנות מנוהלות ותעודות סל בארץ עם דמי ניהול של 1!!! %סגור
-
1.מעניין ישראל ! (ל"ת)אביהו 27/10/2013 14:46הגב לתגובה זו0 0סגור