אחרי הורדת הריבית: האם אנחנו לפני הרחבה כמותית בגוש האירו?
מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי האירופי, הפתיע ביום חמישי את השווקים והוריד את הריבית ב-0.25% לרמתה הנמוכה ביותר מאז הקמת הגוש - 0.25% בלבד. למרות שבשנתיים האחרונות אנחנו עדים למעבר הכלכלות הגדולות בעולם למדיניות מוניטארית מרחיבה כמו בארה"ב, יפן ובריטניה, דווקא גוש האירו עדיין נוקט במדיניות צנע שמרנית. בנוסף לכך, רוב המדינות בגוש תומכות במעבר למדיניות מרחיבה ומבקרות בחריפות את מדיניות הצנע, כמו הגופים הכלכליים המרכזיים בעולם שהמליצו לגוש האירו לא פעם על שינוי מדיניות. מדוע גוש האירו עדיין דוגל בצנע? התשובה לשאלה זו נעוצה בגישתה של גרמניה שאינה מעוניינת לשנות מדיניות. בהסכמים שקדמו להקמת גוש האירו, אחד ההסכמים בין המדינות היה שגוש האירו לא ידפיס כספים, הגבלה שגרמניה התעקשה עליה כזכר להיפר-אינפלציה שהובילה לבסוף לעלייתו של היטלר לשלטון. למרות המדיניות הגרמנית, יש ל-ECB תוכנית הרחבות מוכנה - Outright Monetary Transaction - הכוללת רכישות אג"ח בשוק המשני בכדי להזרים מזומנים לשוק ולהוריד את הסיכון בהלוואות הבנקים. נכון, לא מדובר תוכנית זהה לתוכנית ההרחבות האמריקנית, אך זה אמור, לדעתי, ליצור את אותו האפקט. בסוף השנה שעברה עלתה התוכנית להצבעה בגוש, אבל מכיוון שהנגיד ושר האוצר הגרמניים התנגדו, התוכנית לא יושמה ונדחתה. כלומר ההחלטה לגבי עתיד גוש האירו והמעבר למדיניות מוניטארית מרחיבה מוטלת על כתפי גרמניה בלבד, כיוון שהיא המתנגדת העיקרית למהלך.
ניתן לטעון שלגרמניה אין שום אינטרס לשנות מדיניות, שכן הכלכלה שלה יציבה וחזקה, שיעור האבטלה בשפל (5.2%) ובכלל הכלכלה הגרמנית מציגה ביצועים מרשימים, גם ביחס לכלכלות מובילות אחרות בעולם כמו ארה"ב ויפן. אבל לדעתי קיימות שלוש סיבות עיקריות המגדילות את הכדאיות וההכרחיות שגוש האירו יעבור למדיניות מרחיבה, כשגרמניה צפויה להיות המרוויחה העיקרית מכך.
תחילה, העולם נמצא במלחמת מטבעות. ההשלכות של ההרחבות בארה"ב ויפן הן היחלשות המטבע המקומי, דבר אשר מעלה את האטרקטיביות לייבא מהן על חשבון ייבוא מגרמניה וממדינות גוש האירו. הייצוא של גוש האירו ושל גרמניה בחודש אוגוסט היה הנמוך ביותר השנה, למרות שבאופן היסטורי אוגוסט נחשב כחודש ייצוא טוב. מאחר שגרמניה, יפן וארה"ב מתחרות על אותם שוקי ומוצרי ייצוא (רכב וטכנולוגיה), גרמניה נפגעת ישירות מהיחלשות הדולר והין. במידה וגוש האירו יעבור למדיניות מרחיבה, האירו ייחלש ובהתאם תגדל האטרקטיביות של הייצוא הגרמנית.
- לוקחת סיכון: בלקרוק במשקל יתר לאשראי בגוש היורו
- למרות הירידה באינפלציה - השווקים באירופה עם החודש הגרוע מזה שנה
סיבה שניה שניתן למנות זו העובדה כי מדיניות מרחיבה מוכחת כמורידה אבטלה. שיעור האבטלה בבריטניה, ארה"ב ויפן ירד באופן משמעותי ברגע שהן עברו למדיניות מרחיבה, בעוד האבטלה בגוש האירו נמצאת בשיא (12.2%). לאור העובדה שרוב הפעילות הכלכלית של גרמניה באה לידי ביטוי מול שאר מדינות הגוש, היא תלויה מאוד בכוח הצריכה של אזרחי גוש האירו. הדרך המהירה ביותר להגדיל צריכה היא על ידי הורדת אבטלה, לכן למרות שבגרמניה האבטלה נמוכה, היא תהנה לדעתי מאוד מירידת האבטלה בגוש כולו.
לבסוף, הסיבה האחרונה שהאינפלציה נמוכה מאוד היא בקצב האינפלציה השנתי בגוש האירו שעמד בחודש אוקטובר על 0.7% - נמוך באופן משמעותי מיעד של 2%. אינפלציה נמוכה מאותתת על היעדר צמיחה במשק, אך היא גם מורידה את החשש מהדפסת כספים. אם החשש העיקרי של גרמניה מהרחבות מוניטאריות הוא היווצרות היפר-אינפלציה, הרי שהאינפלציה הנמוכה עשויה לעזור בקבלת החלטה חיובית.
נושא חשוב נוסף שעשוי לתמוך במעבר למדיניות מוניטארית מרחיבה הוא ניצחונה של אנגלה מרקל בבחירות. הניצחון אמנם לא הפתיע, אבל ההתחזקות של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית עודדה מאוד את כלכלות היבשת. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית קיבלה את מספר המנדטים השני בגודלו, לכן מרקל ניצבת מול שתי אפשרויות להקמת קואליציה: בשיתוף הסוציאל דמוקרטים כאמור או עם מפלגת הירוקים. הדמוקרטים ידועים בהתנגדותם למדיניות הצנע, לכן במידה והם יכנסו לקואליציה הדבר יאותת לשווקים שגרמניה מוכנה לשינוי מדיניות, דבר שצפוי לדעתי להשפיע לחיוב על הצמיחה בכלכלות אירופה והעולם כולו.
הורדת הריבית יצרה מצב בו לבנק המרכזי באירופה נגמר "נשק" הריבית, לכן במידה והאינפלציה תמשיך להיות נמוכה והאבטלה תישאר גבוהה, הכלים המוניטאריים המיידים שהבנק יוכל להפעיל, הם לדעתי ה-LTRO (הזרמות כסף לבנקים) או את ה-OMT (תכנית ההרחבות).
- טראמפ שואג מי לא יירא - מהן ההשלכות על ישראל והאזור?
- לקראת פברואר קודר? מה מראים ארבעת היסודות של השווקים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 8.כתבה טובה מאוד. (ל"ת)אמיר צח 19/11/2013 17:54הגב לתגובה זו
- 7.קובי 14/11/2013 09:19הגב לתגובה זוכן ירבו... הייתי שמח לדעת על השפעות נוספות מצד גרמניה על גוש האירו..
- 6.אורן 12/11/2013 08:58הגב לתגובה זוסקירה מעניינת .
- 5.דור לין 10/11/2013 18:33הגב לתגובה זוכתוב פשוט ובהיר ובהחלט מאיר עיניים. יישר כח
- 4.חיים 10/11/2013 17:25הגב לתגובה זוסקירה מעניינת מאוד ורציונלית
- 3.בקיצור, לעוף על אירופה ! (ל"ת)אלי פיניש 10/11/2013 12:38הגב לתגובה זו
- 2.אמיליו 10/11/2013 12:15הגב לתגובה זומסכים עם הכותב לגבי ה OMT.
- 1.הכותב תותח (ל"ת)עומר רבינוביץ 10/11/2013 11:48הגב לתגובה זו