מתחילים לצאת מהבוץ: הכלכלה האירופית חוזרת לשיגרה
כלכלת אירופה נכנסה למשבר פיננסי במהלך 2011, עם הרעה דרמטית במצבן של מניות ה-PIIGS (פורטוגל, אירלנד, איטליה, יוון וספרד) ומדינות נוספות באיחוד. אלה הראשונות הציגו קשיים בהחזר חובותיהן, וחלקן אף נזקק לסיוע כלכלי של האיחוד האירופי, קרן המטבע ואחרים. היום, למעלה משנתיים אחרי פרוץ המשבר ניתן לומר די בביטחון כי אירופה עברה את שיא המשבר ומתחילה את מגמת ההתאוששות, לפחות בטווח הקצר והבינוני.
נתוני הצמיחה של הגוש מראים סימנים חיוביים, כאשר צמיחה עולה מעידה על יציאה ממיתון הגוש. מדיניות הצנע שהכתיבו מדינות רבות, חלקן רק תחת לחץ בינלאומי, מתחילה להראות תוצאות חיוביות. השבוע הודיעה אירלנד כי תסיים בחודש הקרוב את תוכנית הצנע והצורך בסיוע קרן התמיכה של האיחוד. גרמניה, המהווה את העוגן המרכזי של הגוש, גם היא מציגה נתוני צמיחה ושיפור במצב האבטלה.
השיפור ההדרגתי במצב הכלכלה האירופית הינו הפקטור המרכזי המושך חזרה משקיעים רבים להזרים ביקושים במדדים האירופים המובילים. להערכתי, השוק האירופי ימשיך להיות אפיק השקעה אטרקטיבי ברמות המכפילים הנוכחיות, לפחות בטווח הקצר. אולם, למרות תחושת הביטחון והשיפור בנתונים, אירופה רחוקה מאוד מתיקון הליקויים והבעיות המבניות שבבסיס האיחוד. האבטלה באירופה נמצאת בשיאה עם רמה של 12% ואבטלת צעירים העומדת על כ-24%. נתונים אלה יקשו על אירופה להציג צמיחה לאורך זמן ולשמר על היציבות החברתית והשלטונית במדינות האיחוד.
מדובר במגפה שנמצאת עדיין במגמת התפשטות והתרחבות. לצד רמת האבטלה הגבוהה ניצבת אירופה בפני אתגרים מורכבים בנוגע למצב הדמוגרפי. הדמוגרפיה האירופית בעייתית בעיקר בשל קצב הילודה הנמוך (ובמדינות מסויימות אף שלילית), אך גם בשל השפעת תופעת ההגירה שמערערת לעתים את יציבות החברה כשנעשה ללא תוכנית מסודרת. כבר עתה ברור שלשכבות האוכלוסיה הצעירות יהיה קשה מאוד לפרנס את שכבות האוכלוסיה המזדקנות והמאריכות חיים, וכאן נמצא כנראה אחד המשברים החריפים שטומן העתיד. גם נתוני הצמיחה אינם יציבים, למרות שהמגמה הכללית נראית חיובית. רק עתה התפרסם כי צרפת רשמה צמיחה שלילית ברבעון האחרון בשיעור של 0.1%, וגרמניה צמחה בקצה נמוך מהציפיות - 0.3% בלבד.
האינפלציה באירופה נמוכה מאוד בשל ביקושים נמוכים ואף קיים חשש לדיפלציה. זו, אגב, הסיבה המרכזית להורדת הריבית האחרונה באיחוד ולכך שייתכן ונראה בעתיד הורדת נוספת. מטבע האירו נסחר ברמות גבוהות ונמנה בין הגורמים שמקשים מאוד על שיפור מדדי הצמיחה, זאת בשל ההכבדה על פעילות הייצוא.
אם נלמד מהתמודדות ארה"ב עם המשבר הפיננסי, סביר שגם אירופה תצעד בדרך דומה בכדי להחזיר את הגוש למסלול צמיחה רובסטית. ה-ECB כבר הוריד את הריבית לרמה של 0.25% וייתכן שאף תהיה הורדת ריבית נוספת. מאחר והמטבע נותר חזק, למרות הורדות הריבית, וגם האינפלציה ממשיכה לרדת לרמה הנמוכה מ-1%, לא מן הנמנע שנחזה בהקלה כמותית גם בגוש האירו בדומה לפעילות הפד בארה"ב. מהלך כזה בוודאי 'יסייע' להחליש את האירו ובכך לסייע ליצואנים באירופה.
בשורה התחתונה, אירופה מציגה מגמת שיפור בנתוני המאקרו. ניתן להאמין שבעזרת המשך מדיניות אגרסיבית של הבנק האירופי המרכזי והמשך מדיניות צנע במדינות הגוש - המגמה החיובית תמשך. יחד עם זאת, בפני אירופה ניצבים אתגרים אדירים בטווח הארוך שדורשים חשיבה ותכנון ארוכי טווח, ברמת הגוש וברמה של כל מדינה בנפרד. רק טיפול משולב של הטווח הקצר עם הטווח הארוך, לצד כלים מוניטריים ופיסקליים אגרסיביים, יסייע לאירופה לצמצם את האבטלה ולשוב לרמות צמיחה טובות, שגם יבואו לידי ביטוי ברמות המחירים של מדדי המניות האירופיים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הזוי לחלוטין...אודי 17/11/2013 10:50הגב לתגובה זו0 0רק בימים האחרונים התפרסמו נתוני צלילה (צמיחה שלילית) בצרפת (כפי שציין הכותב המהולל) יחד עם צ'כיה ובונגה בונגה של ברלוסקוני !!! על איזה שיפור הוא מצביע ?? הצמיחה האפסית של הגרמנים (הקטר)....סגור
-
1.כל הכתבה שלילית אז למה הכותרת כל כך חיובית? (ל"ת)הנשר 17/11/2013 09:55הגב לתגובה זו1 0סגור