לקראת סוף שנת מס, כך תנצלו את ההפרשה לגמל

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal, מתייחס לפעולות שיש לבצע בסיום שנת המס בכל הקשור לחיסכון הפנסיוני
 | 
telegram

שנת המס 2013 עומדת לקראת סיום, ושוב הגיע הזמן לרענן את ההטבות העומדות לפני העצמאים, השכירים ובעלי השליטה באמצעות הפקדות לקופות הגמל ופוליסות הביטוח.

נתחיל בכמה מושגים בסיסים:

- הוצאה מוכרת למעסיק . הפקדה לתגמולים, פיצויים וקרנות השתלמות מהווה הוצאה מוכרת למעסיק ומקטינות את חבות המס של החברה.

- ניכוי . הקטנת ההכנסה החייבת למס. כך לדוגמא אם ההכנסה של עצמאי היא 200 אלף ש' לשנה והוא מפקיד סך של 20 אלף ש' לקופת גמל, סך כל ההכנסה החייבת במס שלו תהיה 180 אלף ש'. כלומר, ההטבה היא בגובה ההפקדה מוכפלת במס השולי.

- זיכוי . הטבה שזכאי שכיר או עצמאי בהפקדה לקופת גמל או חיים. הזיכוי ניתן ללא קשר למס השולי בו נמצא המפקיד (בניגוד לניכוי) והוא קבוע. החל משנת 2008 גובה הזיכוי בהפקדה לקופת גמל עומד על 35% (מוגבל בתקרה).

- בעלי שליטה . בעקבות תיקון 190 חל שינוי בגובה ההוצאה המוכרת למעסיק (ראה לעיל) בהפקדה עבור חברים בעלי שליטה בחברת מעטים. עד התיקון, ההוצאה המוכרת למעסיק עמדה על 12,120 ש' לשנה עבור הפקדה לחבר , כאשר ההפקדה היתה לתגמולים או פיצויים.
החל משנת 2012 בוטלה ההגבלה בהוצאה המוכרת למעסיק לתגמולים, ונותרה ההגבלה לפיצויים בלבד.

לדוגמא, חבר בעל שליטה ששכרו 20 אלף ש' יהנה מהפקדה לתגמולים על מלוא שכרו, כמו שכיר רגיל, אך ההפקדה לפיצויים תוכר רק עד שכר של 12,120 ש'. יש לזכור שבנוסף לכך, זכאי בעל שליטה להפקדה לקרן השתלמות, ככל עובד. ההפקדה המוכרת לחברה עבור הפקדה לקרן השתלמות לחבר בעל שליטה עומדת על 4.5% משכרו.

- הפקדות של עצמאים לקופות גמל (גמל, פנסיה וביטוח) וקרנות השתלמות
גובה ההפקדה של עצמאים לקרנות השתלמות וקופות גמל, גדלה משמעותית החל משנת 2008. כיום יכול עצמאי להפקיד לקופת גמל וקרנות השתלמות מעל 45 אלף ש' לשנה וליהנות מניכוי וזיכוי על הפקדות אלו. עצמאי יכול להפקיד היום עד 16% מ-17,200 ש' לחודש (206,400 ש"ח לשנה) או סה"כ הפקדה של 33,024 ש' בשנה. על 22,704 ש"ח יהנה מניכוי ועל 10,320 ש' יהנה מזיכוי.

כמו כן, יכול העצמאי להפקיד עד 7% מהכנסה שנתית של 259 אלף ש' לקרן השתלמות. סה"כ 18,130 ש', כאשר מתוך הפקדה זו 2.5% הראשונים אינם מוכרים.

הפקדה של שכיר על הכנסה שאינה מבוטחת
גם שכירים אשר אינם מבוטחים על מלוא שכרם רשאים להפקיד באופן עצמאי לקופת גמל, כאשר על הפקדה זו יהיו להטבות מס בדמות ניכוי וזיכוי.
שכיר, אשר הינו עמית מוטב, רשאי להפקיד עד 16% מהשכר הלא מבוטח ועד תקרה של 8,600 ש'. על הפקדה זו יהנה השכיר מניכוי וזיכוי.

הטבת הניכוי מוגבלת בכך ששכר הכולל אינו גבוה מ-4 פעמים השכר הממוצע במשק (34,400 ש'). עקב המורכבות ומכיון שמדובר על הטבה שיכולה להיות אטרקטיבית מבחינת מיסוי ויכולת להגדלת החסכון הפנסיוני, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע טרם ביצוע הפקדה זו.

לסיכום, הטבות המס לחסכון הפנסיוני הינם חלק בלתי נפרד מ"תמיכת המדינה" בהגדלת החסכון הפנסיוני. חשוב לדעת לנצל הטבת מס זו בכדי להגדיל את החסכון. בעיקר הדגש הוא על עצמאים אשר נמנעו זמן רב מהפקדות לקופות גמל ושכירים אשר פעמים רבות לא מודעים לעובדה כי הפנסיה בה הם מבוטחים לא נגזרת ממלוא שכרם ונמצאים בתת חסכון לגיל פרישה

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מיסוי או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות