אוסטרליה - הגשר בין המערב למזרח ממשיך בצמיחה יציבה

יוסי ישראל, מנהל מחלקת מחקר בתכלית תעודות סל, מתייחס למצבה הנוכחי של כלכלת אוסטרליה וצופה את העתיד לבוא
 | 
telegram

אוסטרליה מצטיירת לכולנו כמדינה שלווה שרוב שטחה הוא אזור פראי ושומם, אבל הכלכלה האוסטרלית היא כלכלה מפותחת, שמחזקת את מעמדה כמרכז פיננסי המגשר בין המזרח למערב.

דבר מיוחד שמאפיין את הכלכלה האוסטרלית הוא השילוב בין מאפיינים של כלכלה מפותחת, דבר המתבטא בסקטור השירותים המפותח (שמהווה 60% מהתוצר) לבין היותה מעצמה בתחום הסחורות - היא מפיקה כמעט כל סחורה אפשרית כגון נפט, גז, פחם, מתכות וסחורות חקלאיות. במהלך השנים 2012-2013 סך הייצור מכרייה (פחם ומתכות) ביבשת האוסטרלית עלה בכ-9% לרמה של 151 מיליארד דולר אוסטרלי. התחזית לעתיד בנוגע לייצור איתנה, עם צמיחה שנתית ממוצעת של 7.1% עד ל-2017/18. משמעות הדבר, שחלקו של ענף המכרות בתוצר האוסטרלי יעלה ב-12.2%, ואני מאמין כי יהפוך לענף התעשייתי השני בגודלו במדינה.

להערכתי נסיקה בביקוש לאנרגיה באסיה תספק "תור זהב" לכלכלה האוסטרלית. את ההסבר לכך ניתן למצוא בתחזית האנרגיה העולמית לשנת 2013 שפורסמה החודש, בה נכתב כי סין תעפיל על ארה"ב ותהפוך ליבואנית הנפט הגדולה בעולם, בעוד שהודו תהפוך ליבואנית הפחם הגדולה בעולם עד לשנת 2020. על רקע המעבר של עיקר הביקוש העולמי לאנרגיה אל השווקים המתעוררים האסייתיים, אסיה תזדקק לכל טיפה של ייצוא אוסטרלי בתחום האנרגיה.

האתגר הקשה והחשוב ביותר שניצב בפני הממשלה האוסטרלית הוא ניהול היחסים עם סין, בהתחשב באינטרסים המשותפים עם ארה"ב. כלכלת סין היא השוק הגדול ביותר של אוסטרליה. הרעב הבלתי נדלה שלה למשאבים אוסטרליים מהווה סיבה עיקרית לכך שאוסטרליה נהנית מצמיחה רצופה של 22 שנים, אך עם זאת אוסטרליה מסתמכת על ארה"ב לצורכי ביטחון. בניהול המתח הדק הזה, לא צפויים לדעתי שינויים ביחס לפעילות הממשלה הקודמת.

אוסטרליה אינה המדינה היחידה באזור התלויה באופן כה בולט בכלכלה הסינית ושביטחונה נשען על ברית עם ארה"ב. ישנה מגמה ניכרת באזור, כאשר ליפן, דרום קוריאה ואוסטרליה יש ממשלות ימניות המחויבות בצורה גבוהה מאוד לבריתות שלהן עם ארה"ב. מגמה זו מקשה על האוסטרלים לטעון כי הברית שלהם עם האמריקנים לא קשורה לסין כלל. חיזוק היחסים הדיפלומטיים והכלכליים עם סין מהווים את המטרה החשובה והמאתגרת ביותר לממשלה האוסטרלית החדשה שנכנסה לתפקיד לפני חודשים ספורים.

לסיכום, סקטור השירותים הינו הסקטור העיקרי בכלכלה האוסטרלית. עם זאת, העלייה בביקוש לאנרגיה וסחורות של מדינות אסיה צפויה לדעתי להגדיל את שוק המכרות האוסטרלי, ובכך לדחוף את הכלכלה האוסטרלית להמשך צמיחה יציבה בחמש השנים הקרובות לפחות. עובדה זו מובילה לכך שהאינטרס העיקרי הניצב בפני הממשלה הוא קידום שת"פ והסכמים דו צדדיים באזור. היציבות הפנימית של הכלכלה האוסטרלית מסייעת לקידום מדיניות זו, כיוון שמשקיעים רבים רואים בשוק האוסטרלי אפשרויות רבות להשקעה, במיוחד בתחום משאבי הטבע.

התאוששות מחירי הסחורות והצפי לצמצום קרוב של ההרחבות הכמותיות בארה"ב, צפויים להוביל להתחזקות הדולר בו נקבעים מחירי הסחורות, ובכך צפויים לדעתי להטיב עם הכלכלה האוסטרלית.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות