ציבור המשקיעים טיפש, אז למה רוצים להפוך אותו לטיפש יותר?

אלדד אברהם, מנכ"ל E.A Investment banking, מתייחס לשקיפות הנוכחית בשוק ההון בין החברות לציבור המשקיעים. האם ההחלטות החדשות של הנהלת הרשות יטיבו עם תנאי המסחר בבורסה?
אלדד אברהם | (6)

נהוג לכנות את ציבור המשקיעים בשוק ההון כ"משקיע טיפש", שלא מבין יותר מדי בעסקי התאגיד ואין לו יכולת אמיתית לקבל תמונה מלאה על מצבו הפיננסי של התאגיד.

מידע וניתוח פיננסי נכון של מצב החברה חשוב מאוד לציבור המשקיעים בכדי להעריך נכון את סיכון הנזילות ומצבה הכספי של החברה. יש לומר את האמת, המשקיע הממוצע לא חכם במיוחד, כי אין לו יכולת וידע לנתח את תמונת המצב של החברה, כפי שהיא משתקפת בדוחות שמתפרסמים כל סוף רבעון. אך מנגד, ברור שככל שהמידע שיפורסם ע"י החברות יהיה מלא, שלם ואובייקטיבי יותר, כך נהפוך להיות קצת פחות טיפשים.

לאחרונה מתקיים דיון ער סביב הכוונה של יו"ר הרשות לניירות ערך, שמואל האוזר, לבטל את הצורך בפרסום דוחות הסולו של חברות ציבוריות. האוזר מנסה לעורר ולהחיות את הבורסה בת"א שהתייבשה בתקופתו, ומקדם פרויקט שנקרא "שיפור הדוחות" על חשבונו של המשקיע הטיפש, שזה להזכירכם - אנחנו.

כדי להמחיש את המשמעות של דוח הסולו בחברות החזקה, ננסה להראות בדוגמא הבאה. נניח שבבניין מסוים יש מספר דירות. משקיע חפץ לקנות את הבניין על כל דירותיו. כשהמשקיע רוצה להיכנס לדירות ולבדוק אותן אחת לאחת, המוכר אומר לו "אי אפשר, אם אתה רוצה לקנות את הבניין אתה יכול להסתכל עליו רק מבחוץ". ברור שאף משקיע לא ירכוש בניין בסיטואציה כזאת. כך גם בשוק ההון, כשמשקיע רוצה לקנות מניה, הוא רוצה לבדוק את מצב החברה שאת מנייתה הוא קונה (דוח סולו), והוא אינו מסתפק רק בדוח הקבוצה (דוח מאוחד).

מיותר לציין, שיכול להיות תרחיש בו מצב החברה סולו אינו אופטימלי בלשון המעטה, ולעומת זאת מצב הקבוצה (דוח מאוחד) מציג תמונה טובה בהרבה. מצב זה עלול לקרות לא רק בחברות החזקה, אלא גם בשתי חברות, אם ובת, יצרניות.

בעוד שהמידע הניתן במסגרת הדוחות הכספיים המאוחדים של חברה, הינו חשוב ביותר להבנה וניתוח פעילות החברה כיחידה כלכלית אחת, הרי שמשתמשים מסוימים בדוחות, כדוגמת מחזיקי תעודות ההתחייבות, עשויים להפיק תועלת רבה מדוחות הסולו לצורכי מידע שונים, כמו חיזוי הצורך לגייס מקורות מימון בעתיד, הערכת סיכון הנזילות ויכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות בטווח הקצר ו/או בטווח הארוך.

החשבונאות היא רק כלי עזר לתיעוד מצב כלכלי של עסק. זוהי שפה שהתפתחה במשך מאות שנים כדי להקל ולהבין את מצב העסק. כעת נראה שהגולם קם על יוצרו, ובשם החשבונאות מנסים לבטל את דוח הסולו. החשבונאות אינה מדע טהור, היא רק כלי שימוש בדיוק כמו שפה בה אנשים מתקשרים. ביטול דוח הסולו מקביל לביטול מילים מסוימות בשפה, קרי תקשורת פחות טובה.

טענות הרשות, כי ביטול דוח הסולו יקל על החברות ויקטין את ההוצאות והעלויות הכרוכות בהכנת דוח כספי מבוקר - מגוחכות. משמעות הטענה במילים אחרות הינה, כי הרשות מודעת לחשיבות דוח הסולו, אך מכיוון שהכנת דו"ח זה כרוכה בעלויות והשקעה של תשומות, הוחלט לבטל את הדרישה הרוחבית לפרסום הדו"ח, ולהקל על התאגידים. מי שמכיר קצת את התחום, יודע כמה תשומות ועלויות יש לחברות באופן שוטף, ללא קשר להכנת דוח כספי, בין אם מדובר על עלויות מימון, שכר עבודה, משיכות דיבידנד וכדומה. דווקא על דיווח מהותי הרשות החליטה לוותר בגלל עלות זניחה יחסית ביחס לסך עלויות התאגיד.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

במילים אחרות, האוזר רוצה אותנו טיפשים יותר ומודעים פחות. עצוב מאוד שהאוזר בחר להקטין רגולציה ולהקל על החברות על חשבון המשקיעים.

הכותב הוא מנכ"ל E.A Investment banking ומומחה ליעוץ וליווי עסקי לחברות ולמשקיעים בתחום המיזוגים והרכישות.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    מנחם 25/11/2013 08:02
    הגב לתגובה זו
    כתבה מדוייקת ונכונה לא מבין איך לא חשבו על זה קודם. קצת שקיפות במדינה הזאת לא יזיק בכלל . אלדד ישר כח נהנתי מאד מחכה לכתבה הבאה .
  • 5.
    אנונימי 24/11/2013 23:24
    הגב לתגובה זו
    כשמוליכים את ציבור המשקיעים שולל אתה הופך להיות טיפש. מאמר חזר וענייני
  • 4.
    משה 24/11/2013 21:49
    הגב לתגובה זו
    יפה, אך מה עושים?
  • 3.
    רפורמה כזו תרחיק משקיעים. (ל"ת)
    אנונימי 24/11/2013 20:17
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    חיים 24/11/2013 18:20
    הגב לתגובה זו
    אכן צודק, שם המשחק :שקיפות
  • 1.
    גל 24/11/2013 14:53
    הגב לתגובה זו
    חוצפה