הביטוח של חברות הביטוח: להתמגן נגד הבלתי נודע

גיא מזרחי, מנהל השקעות קרנות אג"ח במגדל שוקי הון, מתייחס לכלי השקעה שונה דופן - איגרות חוב המבטחות בפני אסוני טבע
 | 
telegram

בשנת 1992 פגע הוריקן "אנדרו" בחופיה של מדינת פלורידה בארה"ב, וגרם לנזקים בסך 15.5 מיליארד דולר לחברות הביטוח. "אנדרו" לימד את חברות הביטוח כי ביטוחי המשנה שלהם לוקים בחסר, ומספר שנים לאחר מכן, בשנת 1997 הנפיקה חברת ביטוחי המשנה, Residential Re, את ה-Cat Bond הראשון (Cat=Catastrophe).

אז מה הן ה-Cat Bonds?
אם כן, חברות הביטוח נזקקו לכלי חדש שיאפשר להן לגלגל את הסיכון לגופים אחרים מעבר למאגר הקיים של ביטוחי המשנה. לשם כך, הקימה חברת הביטוח חברה ייעודית (SPV), אשר תנפיק לציבור שתבטח את חברת הביטוח כנגד אירוע כלשהו, לרוב אסונות טבע. כספי ההנפקה מוחזקים בנאמנות ומושקעים בקרנות Money Market / Tbill / אג"חים של סוכנויות בינ"ל (Supranatioanl). בקרות האירוע הביטוחי מושכות חברות הביטוח מכספי ההנפקה לכיסוי ההפסדים שנגרמו להן כתוצאה מאותו אירוע.

כמקרה בוחן נתבונן בהנפקה ל-4 שנים מהשבוע האחרון של חברת הביטוח USAA באמצעות Residential Re. האג"ח מחולקת ל-2 שכבות:
- Class 1 - שכבה המגינה על חברת הביטוח מנזקים של סופות טרופיות בארה"ב, למעט פלורידה, וכן רעידות אדמה, סופות ברקים חמורות, סופות חורף ושריפות טבעיות בקליפורניה. שכבה זו הונפקה בריבית שנתית של 20.056%.
- Class 4 - שכבה השומרת על חברת הביטוח מנזקים של סופות טרופיות בכל ארה"ב, וכן רעידות אדמה, סופות ברקים חמורות, סופות חורף ושריפות טבעיות בקליפורניה. שכבה זו הונפקה בריבית שנתית של 5.306%.

מדוע שכבה 1 נסחרת ב-20% בעוד שכבה 4 נסחרת ב-5.3%? ההבדל הנוסף בין השכבות נעוץ בעובדה כי הטריגר לתשלום לחברת הביטוח מתחיל במידה ונגרמו לחברה נזקים של למעלה מ-400 מיליון דולר, בעוד שתשלום בשכבה 4 יחל רק מרף נזקים של 2.076 מיליארד דולר. יש לציין כי שכבה 1 היא דוגמא קיצונית גם במונחי Cat Bonds.

מה הסיכון באג"חים?
על פניו נדמה כי הסיכון גבוה מאוד, אך בפועל, רק אירוע אחד במהלך ההיסטוריה הוביל לטריגר שאיפשר לחברת הביטוח להשתמש בכספי האג"ח - הוריקן קתרינה שפגעה בשנת 2005 בחופה הדרומי של ארה"ב, וגרמה לנזקים אדירים, בעיקר בניו אורלינס. האירוע היחיד שהוביל להפסדים עבור בעלי האג"ח נעוצה בעובדה, שמנגנון האג"חים מאפשר שימוש בכספי האג"ח רק כאשר מתרחש אסון טבע בקנה מידה גדול ופוגע בעיר גדולה.

אם לדוגמא נבחן את רעידת האדמה והצונאמי ביפן בשנת 2011, נראה כי משקיעי האג"ח לא השתתפו כלל בהפסדי חברת הביטוח, מתוקף ההגדרה הברורה לשאלה, מהו טריגר המאפשר שימוש בכספי האג"ח. אג"ח מסוימת, שהייתה קיימת באותה תקופה, הגדירה כי מכספים אלו ניתן יהיה למשוך אך ורק אם תתרחש רעידת אדמה בעוצמה הגבוהה מ-7.1 בסולם ריכטר (תנאי שהתקיים בפועל), וכן על מוקד הרעש להיות ברדיוס של עד 50 ק"מ מהעיר טוקיו (תנאי שלא התקיים).

נקודה נוספת לגבי הסיכון היא היעדר המתאם בין אותן אג"חים לשווקים הפיננסים, שכן משבר אשראי באירופה לא יוביל לרעידת אדמה בקליפורניה, ולכן אג"חים אלו מספקות הגנה מהשווקים. במדד ה-Cat Bonds, שהושק ע"י Swiss Re, ניתן לראות את ההשפעה המזערית של פשיטת הרגל של ליהמן שהובילה לפרוץ המשבר על מדד ה-Cat Bonds. יותר מכך, ניתן לראות כי רעידת האדמה והצונאמי ביפן בשנת 2011 הובילו לירידות משמעותיות יותר בשווקים הפיננסים מאשר במדד ה-Cat Bonds.

לסיום אציין, כי נגענו בקצה המזלג בלבד במוצרים אלו, בפועל קיימת שונות גבוהה בין תנאי האג"חים, הנבדלות בשכבות שונות, אפשרויות קריאה חזרה למנפיק או הארכת התקופה, קדימות תשלומים, הגדרות אירוע ביטוחי וכו'.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות