הדרך למניעת פיטורים במשק פשוטה וברת ביצוע
במהלך השנים 2003-2012, אוכלוסיית המדינה גדלה ב-18% לעומת עלייה של 28.8% במספר המועסקים במגזר הציבורי. מדובר בגידול העולה בהרבה על שיעור הגידול באוכלוסיה. כיום, מספר המועסקים במגזר הציבורי מגיע כבר ל-1.17 מיליון מועסקים ,לעומת מספר המועסקים במגזר העסקי, העומד רק על 2.11 מיליון. המשמעות של נתונים אלה,שישנם יותר מדי עובדים במגזר הציבורי - כמעט על כל שני עובדים במגזר העסקי יש יותר מעובד אחד במגזר הציבורי. זהו איזון בלתי נכון אשר מחזיר אותנו לתופעת השמן והרזה.
שר האוצר, ח"כ יאיר לפיד, אמר באחד מנאומיו בכנסת כי יש לשים את ייעול המגזר הציבורי כאחד מהיעדים המרכזיים של הממשלה, ובכך הוא הצטרף לרבים אחרים אשר מדברים על אותו ייעול המגזר הציבורי - ממש כפי שמדברים על מזג האוויר, אך מבלי לשנותו. מעולם לא גובשה תוכנית רצינית, ארוכת טווח, יסודית. תמיד מנחיתים מכות רפלקסיביות - הכרזות על פיטורים ותוצאות של לא כלום.
כדי לייעל את המגזר הציבורי בישראל יש לבצע תוכנית חומש לשינוי מבני, שלא בדרך של פיטורין, שכן זוהי דרך שמראש נועדה לכישלון. ישנה חשיבות מיוחדת לצמצום המגזר הציבורי באופן מבני עבור פיתוח המשק וצמיחתו - הפניית פחות משאבים לאומיים למגזר הציבורי, שיפור ביעילות, יותר משאבים למטרות חברתיות, פיתוח תשתיות וצמיחת המגזר העסקי.
הדרך לצמצום אמיתי במגזר הציבורי צריכה להתבסס על שני מהלכים במשולב, המהלך הראשון :
קביעת קריטריון חד - כנגד שני עובדים הפורשים מרצונם ייקלט עובד אחד. לא מדובר בתוכנית לעידוד פרישה הכרוכה בהוצאות תקציביות, אלא בפרישה מובנית של עובדים, בין אם בהגיעם לגיל הפנסיה ובין אם מרצונו החופשי של העובד. ההערכה היא שבתקופה של 5 שנים יפרשו כ-50 אלף עובדים ויגויסו במקומם 25 אלף עובדים.
מאחר וההוצאה התקציבית על השכר במגזר הציבורי כולו עומדת על כ-50 מיליארד שקלים, החיסכון הצפוי מהפחתה של כ-25 אלף עובדים יעמוד על כ-2.7 מיליארד שקלים בשנה. השכר החודשי הממוצע במגזר הציבורי עומד על כ-9,265 שקלים.
המהלך השני , קביעת ניידות פנים לרוחב כל המגזר הציבורי. מדובר במתן אפשרות שהעובדים במגזר הציבורי כולו, בכלל זה: שירות המדינה, רשויות מקומיות, חברות בבעלות המדינה, יוכלו מרצונם ועל פי הצורך לעבור ממקום עבודה אחד לאחר, בתוך המסגרת הרחבה של המגזר הציבורי, תוך הבטחה שהזכויות שהם צברו לאורך השנים לא תפגענה.
מהלך זה מחייב עשיית הסכם עם ארגוני העובדים לגיבוש עקרונות של ניידות פנים. תוצאתו תהיה התייעלות המגזר הציבורי מבלי לפגוע בשירותים החברתיים והציבוריים. כמו כן, תהליך זה יאפשר התחדשות בתוך המגזר הציבורי עצמו, יחד עם יצירת יותר הזדמנויות לאלה המשרתים במגזר הציבורי את עיקר שנות עבודתם.
תוכנית פשוטה כאמור היא ברת ביצוע, שכן אין משמעותה מהלך של פיטורים כפויים - היא מושתת על ביצוע ארוך טווח. לאחר תקופה של 5 שנים ניתן יהיה לבחון תוצאות תוכנית זו, אולם הבטחת ביצועה מחייבת עמידה בפני לחצים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.רעיון יפה יש לליןיעקב פוגל 23/12/2013 20:57הגב לתגובה זו0 0רעיון יפה. צריך חשיבה של טווח ארוך. כמו כן, לדעתי יש לבדוק את כשרונותיו של כל מי שמשתחרר מהצבא ו/או מסיים תיכון ע"י מבחן מיוחד ממוחשב כדי להפנות אותו ללימודים מתאימים ליכולתיו. המדינה צריכה לממן לימודים אקדמיים חינם בהתאם לקריטריונים לאלו שרוצים ללמוד ובתנאי שיעבדו במקצוע בארץ. יש לבדוק פוטנציאל של אוכלוסיות שונות ואשורים שונים כדי לפתח אותם הן בתחום החקלאי ותעשיה זעירה כדוגמה להקים לולים ורפתות באזורי מושבים שיעסיקו תושבים נכשלים וכדומה. הרעיון הוא למצות את המקסימום מכל אחד למען עצמו והכלל. בהצלחה לכולם.סגור
-
4.אוריאל ליןאבנר 23/12/2013 19:07הגב לתגובה זו0 0אוריאל לין אתה בעמדת השפעה תפסיק לקשקש ולעבודהסגור
-
3.ליןדייב 23/12/2013 13:04הגב לתגובה זו1 0כמה שנים אפשר לפטפט ולא לתרום מאומה.סגור
-
ולגופו של ענין? (ל"ת)מענין 23/12/2013 15:45הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.כל פקיד נוסף - עוד חסמים ועוד שוחד!רגולציה = שחיתת! 23/12/2013 10:41הגב לתגובה זו2 0כל פקיד מלך! כל פקיד אחראי על חסמים מול האזרחים והמגזר העסקי. כל פקיד אמון על גביית השוחד האישי שלו! יש לצמצם את כמות הפקידים - הם חונקים אל כל המשק.סגור
- טען עוד
-
1.כמה קשקושים נשמע עוד מהעובר בטל הזה (ל"ת)דור 23/12/2013 09:58הגב לתגובה זו0 0סגור
-
ולגופו של ענין? (ל"ת)מענין 23/12/2013 15:45הגב לתגובה זו0 0סגור