שלושת השלבים של אבה: השוק היפני לפני זריקת עידוד נוספת

יוסי ישראל, מנהל מחלקת המחקר בתכלית, מתייחס לכלכלה שלישית בגודלה בעולם, כלכלת יפן, ולדרכים לחזור לצמיחה מחודשת
 | 
telegram
(3)

מדד המניות המוביל ביפן, הניקיי, עלה בשנה שחלפה בחדות (57%). כיום, הוא נסחר ברמת שיא של שש שנים, ועומד בראש התשואות והגיוסים בעולם לשנת 2013. כעת נשאלת השאלה, האם גם שנת 2014 תהיה טובה?

התשובה לכך היא כמובן מורכבת. אך ראשית אסביר, הזינוק החד בשנה שחלפה נבע בעיקר בגלל ההרחבות המוניטאריות שהובילה הממשלה בדמות הדפסת כספים ורכישות , שהביאו להיחלשות שער הין ובהתאם העלאת האטרקטיביות של חברות יצואניות במדינה, תחום שהכלכלה המקומית נשענת עליו רבות.

על אף הצלחת המהלך, היפנים ממשיכים כעת ביישום רפורמות. לאחרונה, החליטו על מהלך שעשוי לדעתי לתרום לכלכלה ולשוק המניות בשנה הקרובה. הממשל היפני אישר תכנית תמריצים נוספת בהיקף רחב (182 מיליארד דולרים), זאת במטרה להקל על הצרכנים שיושפעו לרעה מעליית המע"מ הקרובה באפריל 2014 (עליה של 3%). ההרחבה הפיסקאלית החדשה צפויה לתרום לכלכלה, כיוון שהכספים החדשים יופנו להשקעה בתשתיות, כלומר יוסיפו מקומות עבודה ויתרמו לעלייה בפריון לעובד.

בנוסף, הם יהוו לדרך היחלשות נוספת של המטבע המקומי (הין היפני), דבר שיגביר את האטרקטיביות של מוצרים יפנים בשווקים הבינלאומיים, יעודד את החברות היצואניות במשק ובהתאם יתמוך בשוק המניות.

אין עוררין על כך שראש הממשלה, שינזו אבה, כבר הצליח להעיר את הכלכלה היפנית לאחר למעלה מעשרים שנה של , בזכות התכנית האגרסיבית שלו הקרויה "אבנומיקס" (Abenomics). למרות זאת, כעת כשרואים את ניצני ההצלחה, שמתבטאת גם בצמיחת התוצר וגם בשוק המניות, הוא ממשיך ללחוץ על הגז ומנסה לעודד את הכלכלה עוד יותר בניסיון להמשיך במומנטום החיובי בו הוא נמצא.

בשלב זה ניתן לצפות שניסיונות עידוד הכלכלה יתבטאו בשנת 2014 בשתי דרכים עיקריות. הראשונה, במסגרת התכנית החדשה כשהוצאות הממשלה עתידות לצמוח בכ-80 מיליארד דולר ו-102 מיליארד דולר נוספים יינתנו כהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים. ואילו הדרך השניה, בעובדה שיפן נבחרה לארח את האולימפיאדה הבאה (2020) - נקודת אור נוספת לכלכלת יפן, כיוון שאירוח האולימפיאדה יוביל להקמת תשתיות לקראת האירוע באמצעות השקעות מקומיות וזרות רבות, שיש בכוחן לתרום רבות לצמיחה.

אבה כבר ציין בעבר כי הוא מעוניין להוביל לסיום "השנים האבודות ביפן" על ידי שלושה שלבים עיקריים, ועל בסיסם הוא גם נבחר לראשות הממשלה. הראשון, הרחבה מוניטארית קרי הדפסת כסף, שמטרתה הגברת הצריכה הפרטית והגברת אמון הצרכנים בכלכלה המקומית, החלשת הין ויצירת . אנחנו נמצאים כעת לאחר שהשלב הראשון יצא לפועל, ואין ספק שמדובר בהצלחה.

כעת אנחנו לפני תחילת השלב השני - ההרחבה הפיסקאלית החדשה, שתתבטא בגידול בהוצאות הממשלה בתחומי רווחה והשקעה בתשתיות מקומיות. שלב זה הוא שלב מבחן וטומן בחובו גם סיכון. בעוד שהתכנית המוניטארית (בשלב הראשון) נוסתה בהצלחה בארה"ב ובריטניה, הרי ששילוב של הרחבה פיסקאלית הוא דבר חדש בכלכלה וקשה לדעת כיצד יגיב לכך השוק, אך בשלב זה נראה שהוא מקבל זאת בצורה חיובית. השלב השלישי שצפוי על פי התכנית של אבה, הינו רפורמות בענפי הפיננסים, שינויים בקרנות הפנסיה, עידוד חדשנות ועוד. שלב זה צפוי להעיר את ענף הפיננסים במדינה ולעודד את שוק ההון המקומי גם כן. על כל אלו הצהיר אבה כשנבחר לראשות הממשלה, ובשלב זה נראה שהוא נחוש ליישם את שלושת השלבים כבר עד סוף 2014.


*הכותב הינו עובד של קבוצת תכלית תעודות סל. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    אותי זה משכנע
    רמבו 05/01/2014 20:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא סתם יפן עלתה השנה חזק !
    סגור
  • 2.
    דלטוט, הפך לישראלי פעם הריצו מניות בפורמים כיום מנהלים. (ל"ת)
    דעתו של הנפגע 05/01/2014 18:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    יפאן זו בועה שחייבת 210% מהתוצר שלה
    יריב 05/01/2014 14:20
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ואם תקחו בחשבון שאוכלוסיית יפאן קטנה מ120 מיליון ל 75 בשנת 2050, תבינו שלא ישאר גם מי שישלם את החובות האלה. להתרחק, למרות העליות בשנה האחרונה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות