דרך לעשות תשואה בשוק האג"ח - כמה דוגמאות
בשבוע שעבר התייחסתי לסכנות האורבות למשקיעי האג"ח בשנת 2014. בטור הנוכחי אנסה להתייחס לשאלה כיצד, להערכתי, ניתן לצלוח את השנה הקרובה בשלום.
שמירה על נזילות ומזומנים בהיקף משמעותי אני מכיר את התפישה הרווחת כי תיק השקעות אמור להיות מושקע בכל עת. אולם לעניות דעתי אין שום בושה בלהשקיע חלקים משמעותיים מהתיק בהשקעות בטוחות קצרות טווח. אומנם המשקיע מקבע בפעולה זו חלק משמעותי מתיק בהשקעות המניבות תשואות נמוכות, אבל לפחות התיק יניב כך תשואות חיוביות. מי מאתנו לא היה שמח אם חלקים גדולים מהתיק שלו היו מושקעים במק"מ, גילון או אג"ח קונצרניות בעלות מח"מ של חודשים ספורים בשנת 2008 או בשנת 2011?
החיסרון של ישיבה על הגדר ברור, המק"מ והגילונים מניבים כ-1% בשנה, אג"ח קונצרניות בעלות מח"מ נמוך משנה מניבות 2%-3% בשנה. אפילו ניתן למצוא אגרות חוב צמודות מדד של בנק פועלים המניבות תשואה שנתית ברוטו של כ-3% (אגב התשואה נטו היא שלילית באג"ח אלו, לכן מדובר בהשקעות בעייתיות למשקיע נטו), אבל מדובר באגרות חוב בעלות מח"מ של כחודשיים בלבד, וזה עוד בזמן שהמדדים הקרובים הם אפסיים.
אומנם מדובר בתשואה נמוכה, אבל לפחות תקבלו כ-2% תשואה בשנה על המרכיב הזה, והחשוב ביותר לא תהיו נתונים לתנודות הצפויות בשוק האג"ח. כמו כן, תהיו מספיק נזילים על מנת לנצל הזדמנויות שעוד תצוצנה בשוק האג"ח. לטעמי יש לשמור כיום על נזילות סביב 50% מהתיק (הנזילות כוללת מזומנים, מק"מ, גילון, ואג"ח קונצרניות בדירוג גבוה או עם ביטחונות בעלות מח"מ הנמוך משנה).
ניצול הזדמנויות בשוק האג"ח הקונצרני הנזילות הגבוהה אליה התייחסתי בסעיף הקודם מאפשרת לכם לנצל הזדמנויות. מדובר בעצם בפעולות של מסחר באג"ח כתגובה לאירועים בחברות המשפיעים על מחירי אגרות החוב של החברה, ובכך מתאפשר לנו להשביח את התשואה בתיק. לעיתים קרובות אנו רואים תגובת יתר בשוק לאירועים כגון:
- "זוהי צומת חשובה - מורידים חשיפה לנאסד"ק ומגדילים חשיפה לישראל, אירופה, סין והודו"
- הדיווח של אפי קפיטל חשף - מנהלי ההשקעות יצאו פראיירים
1. הנפקות ו/או הרחבות סדרה מביאות למצב בו מחיר אגרות החוב הנסחרות בשוק יורדים במספר אחוזים. העובדה שאנחנו נזילים מאפשרת לנו לרכוש את אגרות החוב לאחר ירידה במחירן, לשבת זמן מה על האג"ח ולמכור אותן לאחר שמחירן יעלה חזרה.
2. שינוי דירוג לרעה או הודעות שליליות של חברה זו או אחרת. במקרים אלו השוק מגיב בפאניקה, וזהו עיתוי מצוין לבדוק את מאזני החברה ולאתר הזדמנויות. בחודשים האחרונים ראינו כיצד השוק מגיב פעם אחר פעם תחילה בבהלה להודעות הנתפסות כשליליות ולאחר זמן מה המחירים מתקנים למעלה בחזרה.
מעוניינים בדוגמאות? מעלות הכניסה בחודש ספטמבר את דירוג האג"ח של אלקטרה נדלן לבחינה עם השלכות שליליות, השוק הגיב בבהלה, אג"ח ג' ירדה למחיר של 102-103 ש', החברה המשיכה באותן הפעולות של יצירת מקורות תשלום בהן היא נוקטת כבר תקופה ארוכה. כיום מחיר האג"ח הינו כ-112 ש' (לאחר שהחברה פרעה שליש מהקרן לאחרונה).
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כמו כן, במהלך חודש נובמבר אפריקה הודיעה כי בעלי אגרות החוב לא אישרו ברוב הנדרש את השינויים בשטר הנאמנות של אגרות החוב שהחברה ביקשה לקדם. מדובר בשינוים שהיו מאפשרים פירעון מוקדם של חלק מאגרות החוב בתנאים נוחים לחברה. אפריקה אגח כז לדוגמא ירדה למחיר של 90 אגורות. חודש וחצי לאחר שהעניינים נרגעו מחירה חזר לעלות וכעת היא נסחרת סביב 98 אגורות. מי שעדיין לא השתכנע, שיבדוק מה קרה לאחרונה לאגרות החוב של בזן, כאשר היה חשש מפני הערת עסק חי בחברה.
בואו נבחן מקרה עדכני: כולנו קראנו על מה שאירע עם המרפסות של חברת גינדי השקעות בחדרה. כצפוי גינדי אגח ג נפלה ממחיר של כ-115.5 אגורות למחיר נוכחי של כ-107.5 אגורות המשקף תשואה לפדיון ברוטו סביב 9%.
החשש של המשקיעים מובן, לכולם רצים תסריטים הכוללים את יום הדין. אבל בואו נבחן את המאזן סולו של החברה. מהמאזן ניתן ללמוד כי לגינדי יש התחייבות נטו למחזיקי האג"ח בסך של כ-100 מיליון ש' בלבד (ללא חוב לבנקים).
לגבי החשיפה לפרויקט בחדרה - מדובר בפרויקט שעלותו הכוללת נאמדת בכ-58 מיליון ש', מתוך זה כ-18 מיליון ש' בגין הקרקע (ברור לכל אחד כי שווי הקרקע אינו נפגע בכל מקרה). יתרת העלות, בגובה 40 מיליון ש', מורכבת מכ-30 מיליון ש' עלות הבנייה של אורתם סהר ( שהינה הקבלן המבצע של הפרויקט וכנראה האחראי העיקרי לליקויים שנתגלו בו) וכ-10 מיליון ש' מהווים עלויות אחרות.
גם בתסריט הגרוע ביותר, עושה רושם כי העלויות של אורתם ניתנות להשבה (ברובן המוחלט גם מבוטחות על ידי ביטוח אחריות מקצועיות של אורתם). כלומר בפועל, מדובר בחשיפה של מקסימום כ-20 מיליון ש'. מדובר בסכום המהווה כ-4%-8% מהיקף המאזן הכולל של גינדי השקעות, ועד 30% מסך ההון העצמי של החברה - לא משהו שהחברה עשויה לקרוס בגינו. אגב, שני הפרויקטים העיקריים האחרים של החברה, בשוק הסיטונאי וברמלה, נמכרו, ובהם לפחות אין חשיפה לאותו קבלן מבצע "סורר" - אורתם.
באשר לחשש אפשרי מצד חלק מהמשקיעים על כך שהחברה תתקשה כיום להיכנס לפרויקטים חדשים, יש למחזיקי אג"ח אלו חדשות מצוינות - הרי כמחזיקים באג"ח אנחנו מעדיפים שהחברה לא תיטול על עצמה כל התחייבות ו/או סיכון נוסף. לכן ירידה בפעילות חדשה רק תפחית את הסיכון של הסתבכות נוספת. כעת כל אחד צריך להחליט האם בפרופיל שהצגתי הסיכון - תשואה מתאימים לו.
השקעה באגרות חוב עם "בשר" אמנם מרבית סדרות האג"ח נסחרות במחירים המשקפים תשואות נמוכות מאוד לפדיון, אבל עדיין אפשר למצוא מספר סדרות לטווח קצר-בינוני (עד 3-4 שנים) המניבות תשואות סבירות סביב 4%-5% צמוד למדד, ואף למעלה מכך. מדובר בעיקר באגרות חוב בדירוגים בינוניים, נמוכים ולא מדורגות, לכן ההשקעה בהן מצריכה בחירה מדויקת של אג"ח. כלומר מחייבת ידע ורמה מקצועית מינימלית, וכן הבנת הסיכונים. במילים אחרות, ההשקעה לא תמיד מתאימה לכל אחד.
יש לציין כי האג"ח בדירוגים נמוכים יותר, בעקבות שיפור אפשרי בסביבה הכלכלית של החברות הנ"ל, עשויות להניב רווחי הון גם בסביבה המאתגרת הנוכחית. לטעמי יש להשקיע 15%-20% מהתיק באג"ח המדוברות, תלוי באופי המשקיע. פשוט קשה למצוא יותר מכך ללא הגדלה משמעותית של הסיכון בהשקעה.
"שימוש בשכל הישר" בעת בניית תיק השקעות
לצורך העניין, אג"ח נורסטאר ט' מייצגת נאמנה את מדד תל בונד תשואות. אבל שימו לב לאפשרות הבאה, שימוש ברכישת אג"ח בשיטה ה"סולם", כלומר רכישת אג"ח של אותה חברה או של חברות בדירוג דומה לשלושה טווחים (טווח קצר מאוד של עד שנתיים, טווח בינוני של עד 5 וטווח ארוך של עד 10), וכך יש לנו אפשרות להעלות את התשואה הממוצעת לפדיון מבלי להאריך את המח"מ. בנוסף אנחנו נהנים מסוג של "תחנת יציאה" כל שנתיים, וזאת על מנת להשקיע מחדש את הכסף שייפרע בהשקעה "אטרקטיבית" יותר (אם התשואות יעלו כפי שאני צופה) באותה תקופה. למה סולם? כאשר אנחנו מעוניינים לעלות או לרדת בסולם הרי הכי בטוח מבחינתנו לעבור שלב - שלב ולא לנסות לקפוץ מספר שלבים במכה.
שימו לב לממוצע שמופיע בטבלה. הוא משקף את האפשרות במקום לרכוש רק את אג"ח ט בכל הכסף המיועד, לרכוש בשליש מהכסף את אג"ח ו', בשליש את אג"ח ט' ובשליש האחרון את אג"ח י'. כך נקבל פיזור בעל מח"מ זהה לאג"ח ט אבל נרוויח תשואה של 0.2% יותר בשנה. היתרון הנוסף, שכאשר אג"ח ו' תפרע, יהיה ניתן להשקיע את התקבול מהפירעון באותה אג"ח כנראה בתשואה טובה יותר מאשר התשואה כיום. כלומר המחשנו לעצמנו את יתרונות השימוש בשיטת הסולם. לא השתכנעתם? חושבים שזו מקריות? ובכן הנה דוגמא נוספת:
אני מקווה שהבנתם את העניין. שילוב של זהירות יחד עם יצירתיות יאפשרו לכם לעבור את השנה בשלום. ואם כבר אתם רוצים לקחת סיכון, אני מאמין שיש הגיון רב לקחת את הסיכון באמצעות חשיפה למניות ולאו דווקא אגרות חוב.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 13.מפליק בגילונים 10/01/2014 17:33הגב לתגובה זואיך בדיוק? בגלל שבדקת נתונים היסטוריים זה יקרה? אולי ספר היסטוריה ינפיק עבורך אגח מיועדת בתשואה הזאת?
- למפליק - למה להיות בוטים? אי אפשר לכבד דעה שונה משלך? (ל"ת)נגד טוקבקים בוטים 11/01/2014 13:50הגב לתגובה זו
- טרזיונר 11/01/2014 20:16משהו שמבוסס על מקרו כלכלה עם תימוכין מתמטי ... ולא על איזה גרף היסטורי שהוא מצא בבלומברג שלא משקף את המציאות... מיכה - יש לו ניתוחים מדהימים על חברות וקריאת שוק טובה בשוק הקונצרני וזו המומחיות שלו. אבל ניתוח מאקרו שהוא אירגן פה שמבוסס על איזה נתון היסטורי זה לא רציני בלשון המעטה וגובל בהטיה של ציבור הקוראים.
- 12.הענק 10/01/2014 14:01הגב לתגובה זומה קורה אם האגח הנל
- 11.כלכלן 10/01/2014 07:28הגב לתגובה זואני מעדיף להרכיב מ-2 אג"ח קונצרניות של שתי חברות אחרות מסקטורים שונים את תיק האג"ח. הרעיון הוא לנפות את החברות על פי קריטריונים פיננסיים ומבין כל הזוגות האפשריים לבחור את הזוג שלאותו מח"מ נותן את התשואה הגבוהה ביותר. אני לא רואה היגיון כלכלי/סיכוני לבחור סדרות שונות של אג"ח מאותה חברה וגם לא מאותו תחום פעילות.
- 10.מה דעתך על השקעה בקרנות נאמנות של אג"ח בחו"ל? (ל"ת)רק הפסדים כבר חודשים 10/01/2014 00:41הגב לתגובה זו
- מיכה צ'רניאק 10/01/2014 09:49הגב לתגובה זובשבוע שעבר התייחסתי בדיוק למצב הזה. בחו"ל כבר כחצי שנה אנחנו נמצאים בשוק אג"ח יורד לעומת זאת שוק האג"ח בארץ ממשיך לגלות עוצמה. אם נוסיף לכך את התחזקות השקל ביחס לדולר וליורו קל יהיה להבין מדוע נרשמים הפסדים בהשקעות באג"ח בחו"ל. כל עוד ימשיכו הנתונים הכלכליים להשתפר המשמעות תמשיך להיות שלילית עבור שוק האג"ח בחו"ל . אם ניקח בחשבון שללא מהלך משמעותי מצד בנק ישראל ( זה לא נראה באופק ) השקל ימשיך להיות חזק המשמעות היא שרוב הסיכויים שאגרות החוב בחו"ל לא יהיו להיט גם השנה.
- 9.רוני 09/01/2014 18:40הגב לתגובה זובהסדר סקיילקס נקבע משום מה שהאופציות יחולקו שווה בשווה בין סדרות ז ח ט ו 1 למרות שבעבר היתה חלוקה שונה. מדוע?
- מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:51הגב לתגובה זוחלוקת האופציות הינה פרו-ראטה בהתאם לחוב כלפי כל סדרה. לדוגמא 1 תקבל 1,542,675 אופציות, סדרה ז תקבל- 1,498,987 אופציות וסדרה ט 915,997 אופציות. החלוקה מופיעה במגרת מתווה ההסדר שהוגש לבית המשפט ואושר. אגב מההודעה מהיום של החברה ביחס למועדים הקובעים לקבלת האופציות אכן קשה להבין זאת.
- רוני 09/01/2014 21:53מדוע מנוכה מס חברות בשיעור 26.5% מכמות האופציות שיתקבלו? למה לא מס ריבית 15/25 %?
- 8.קונה מחוץ לבורסה אגח 09/01/2014 17:17הגב לתגובה זומוכר כמגן מס. פרטים נוספים במייל: [email protected]
- 7.גיא 09/01/2014 17:17הגב לתגובה זומיכה, כמה אחוז מהתיק אתה ממליץ לשים במניות? ננראה ששוק המניה יעשה השנה יותר טוב מכל אפיק השקעה אחר
- ראה את תשובתי למגיב 1 היא עונה על השאלה . (ל"ת)מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:42הגב לתגובה זו
- עוד דבר בהקשר הזה 09/01/2014 17:23הגב לתגובה זוהאם יש לך המלצות לסקטורים ספציפיים או לשווקים ספציפיים.מעניין גם מה דעתך על טבע לאור חילופי המנכלים.
- 6.אורית 09/01/2014 17:10הגב לתגובה זותודה מיכה. אכן מעניין. השאלה עכשיו היא פשוטה. האם כדאי למכור אגחים שברשותי, המדורגים גבוה, של חברות טובות (מליסרון, אלוני, גזית למשל) או להשאירן. כלומר מה מידת הסיכון שאני לוקחת. ובהקשר הזה- האם קרנות הנאמנות האגחיות כדאיות להשקעה בשנה שנתיים הבאות (מטעם מובן אני לא שואלת לגבי להבה). תודה רבה ושבת שלום.
- מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:41הגב לתגובה זוזו שאלה שאי אפשר לענות עליה כי זה מאוד תלוי במבנה קרנות הנאמנות ובפעולות שהן עושות. אגב למשקיע נטו כיום לדעתי עדיף להיחשף לשוק האג"ח באמצעות קרנות לעומת השקעה ישירה וזה מאוד רלוונטי דווקא באג"ח בדירוג גבוה. הסיבה סדרות רבות נסחרות במחירים גבוהים המשקפים תשואה שלילית נטו לפדיון ( זה בגלל שהסדרות נסחרות הרבה מעל הפארי ומס הכנסה מנכה במקור מס סגין הריבית הנקובה ובמקרים רבים גם בגין ניכיון בו הונפק האג"ח) אבל עדיין הסדרות נושאות תשואה ברוטו סבירה. מכיוון שרוב הקרנות הן פטורות מס לכן הן בעצם משקיע ברוטו. הזכרתי במסגרת הטור דוגמאות של אג"ח סדרות 22,23 של בנק הפועלים הנושאות תשואה של כ 3% ברוטו למח"מ קצר מאוד אבל התשואה נטו שלהן שלילית . לכן חשיפה של משקיע לסדרות מהסוג הנ"ל עדיפה באמצעות קרנות ולא ישירות.
- 5.אלי 09/01/2014 17:00הגב לתגובה זושלום מיכה.אני מחזיק ב אגח א וחלק מהכמות עבר שורה נוספת שלא ניתן למכירה מה ההסבר תודה עבור תשובה והכתבות
- מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:35הגב לתגובה זובמהלך 2013 מחזיקי האג"ח של סאני לא אישרו דחיית מועדי תשלום קרן ולכן חלק מהאחזקה שהיה אמור להיפרע ( 25% מהכמות שהחזקת בזמנו ), כיוון שהחלק לא שולם ומכיוון שהוא כבר לא סחיר הוא מופיע בשורה נפרדת. לאחר סיום ההסדר תקבל הקצאה חדשה של אגרות חוב בגין כל כמות האג"ח שברשותך הסחיר והלא סחיר.
- 4.בנקאי 09/01/2014 16:39הגב לתגובה זומיכה שלום כיף לקרוא את מאמריך המשכילים תמיד. שאלתי היא סקיילקס אג"ח 1 משלמת 7% ריבית לשנה כשבספטמבר 2014 אמורה לשלם 20% מהקרן כמו כן אמורים לקבל אופציות על מניית סקיילקס בתוספת מימוש של 10 שקלים מה רמת הסיכון בהשקעה זו והאם כדאי להכנס בשערים אלה ולאן היא אמורה להגיע מבחינת מחיר לפי חישוב שלך.
- מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:33הגב לתגובה זומבדיקה של הרכב קרנות להבה אפשר לראות כי אנחנו מחזיקים משמעותיים באגרות החוב הארוכות של סקיילקס ( בעיקר ז,ח) . לצורך השאלה יש דימיון רב מאוד בין האג"ח להמרה של סקיילקס לסדרות הארוכות , אפילו האג"ח להמרה כפי שציינת פורע כ 20% מהקרן לפני שהסדרות הארוכות יפרעו גם הן קרן ( זה יקרה בשנים 2015-2016). אני מאמין כי האחזקות המשמעותיות שלנו מדברות בעד עצמן. בניגוד לרוב המוסדיים לא מכרנו אגרות חוב של סקיילקס למרות העליות האחרונות.
- 3.ישראל 09/01/2014 16:32הגב לתגובה זוהאם אתה היית ממליץ לי להכנס להשקעה במנית סאני או במנית סקיילקס ואם כן מה עדיף (השקעה זניחה של 25000 שקל)
- לצערי אסור לי לענות על שאלה זו. (ל"ת)מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:29הגב לתגובה זו
- 2.ישראל 09/01/2014 16:31הגב לתגובה זומה קורה במניה והאם נראה לך שיש אפשרות להצפת ערך בשנים הקרובות ושאלה נוספת מדוע בנק לאומי מימש מניות של סאני (מיליון) במחיר אפסי כזה ואיך אפשר לדעת מי קנה.
- מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:29הגב לתגובה זוראשית יש להבין כי ההשקעה במניית סאני הינה ספקולטיבית מאוד , הרי אם אגרות החוב של סאני נסחרות סביב 40 אגורות הרי ברור כי כרגע אין שום שווי למניה. מניית סאני היא בעצם אופציה על מניית סקיילקס ועל התאוששות אפשרית בסקיילקס ויש לראות בה ככזו. לכן במידה ושווי מניית סקיילקס יזנק יש אפשרות כי גם האופציה על סקיילקס ( מניית סאני) תזנק. כאמור מדובר בהימור גדול מאוד שהוא אינו מתאים לדעתי לרוב המשקיעים. במסגרת העיקול על חלק נכסיו של בן דוב מצד בנק לאומי בגין הערבות שהוא העניק לבנק עבור חברת טאו , הבנק עיקל את מניות השליטה של בן דב בחברת סאני. במסגרת פשרה עם בנק לאומי מאוגוסט 2013 , הבנק שיחרר את רוב מניותיו של בן דב בסאני מלבד כ 5 מיליון. כעת כנראה הוא מכר מיליון מניות תמורת מיליון ₪.
- 1.עמי 09/01/2014 16:12הגב לתגובה זותודה על הניתוח המפורט המשקף את הפוטנציאל המוגבל בתקופה הקרובה. בקשר לכך, אשמח לקבל את חוות דעתך לגבי רמת המכפילים של המניות בת"א בהשוואה לעולם ולעומת הסיכונים ובכללם אפשרות העלאת ריביות.
- מיכה צ'רניאק 09/01/2014 19:29הגב לתגובה זולאחר שראיתי כי הטור התארך מעבר לתכנון המקורי , סיימתי אותו במשפט קצר בו אני אומר כי אם כבר לקחת סיכון אז עדיף במניות. זה בניגוד לתפיסה שלי בחמש השנים האחרונות בהם האמנתי כי לקיחת סיכונים בשוק האג"ח עדיפה על פני לקיחת סיכונים בשוק המניות. אגב כיום התפיסה שלנו בחברה כי יש להשקיע בשוק המניות סביב 20% מתיק ההשקעות. ( כמובן תלוי באפיו של הלקוח וברגישותו לסיכון). המעניין בשוק המניות בארץ ביחס לעולם הוא שהוא הפוך משוק האג"ח המקומי. אם שוק האג"ח בארץ חזק ביחס לשוקי האג"ח בארה"ב ואירופה ( במיוחד בחצי השנה האחרונה) הרי שוק המניות כאן יחסית חלש ביחס לשוקי המניות בארה"ב והגרמני. לדוגמא מסוף שנת 2007 מדד המעו"ף כאן עלה ב 7% ואילו מדד ת"א 75 ירד כ 7% הרי בארה"ב הדאו וה S&p 500 עלו כ 30% באותה התקופה. לכן בגלל החולשה המקומית אנחנו נוטים לחלק את ההשקעה בין ישראל לארה"ב ומרבים להשתמש בתעודות סל בחו"ל המנוטרלות מטבע כלומר נקובות בשקלים.