ניהול כספים פנסיונים כחלק מהתפלגות סיכונים כוללת

ירון שמיר, מומחה לענייני פנסיה של Bizportal, מתייחס לחשיבות ניהול כספי החיסכון הפנסיוני כחשיבות ניהול הכספים בבנק
 | 
telegram

לחלק גדול מהאוכלוסיה התיק הפנסיוני והסכום הצבור בו מהווה חלק נכבד מסך כל ההון שברשותנו. למרות זאת, בעוד שלגבי הכסף המזומן, המופקד בחשבון הבנק, אנחנו מקדישים זמן לניהולו, רמת החשיבה שאנו מקדישים לחיסכון הפנסיוני היא מועטה בלבד אם בכלל.

לדוגמא, פעמים רבות אנו שומעים על לקוחות המדברים על הצלחתם בחיסכון הירידה בתיק ההשקעות שלהם, בעוד שבראיה כוללת אותו כסף מהווה חלק קטן מסך ההון הצבור שנמצא בחסכון הפנסיוני, שלכאורה הלקוח כלל לא מתייחס לכך שהוא ספג ירידות. לעיתים מדובר בירידה גדולה פי כמה מאשר התיק המנוהל.

אם אנו באים לבדוק את הסיבות להתנהלות זו, או יותר נכון לחוסר ההתנהלות, ניתן למצוא כמה סיבות:
- חלק מהתיק הפנסיוני אינו ניתן למימוש, ועל כן טווח ההשקעה צריך להיות לטווח אורך יותר. כסף עם טווח השקעה ארוך יותר, צריך יכול להיות מנוהל במדיניות השקעה שונה מאשר כסף שטווח ההשקעה שלו קצר יותר. אבל איך ניתן להסביר זאת במקרים של אנשים מבוגרים אשר הכסף הפנסיוני זמין להם, או לחילופין ההתנהלות של חלק מהאוכלוסיה לגבי קופות גמל וקרנות השתלמות, שכבר הגיעו לתקופת השימוש בהן? האם לא יותר נכון להסתכל על קופות אלו והתיק החופשי כ"חבילה אחת" ולנסות למקסם את המיטב משני האפיקים? אולי כדאי שבמדיניות השקעות מסוימות רוב הכסף "המסוכן" יהיה דווקא במסלול הפנסיוני שנהנה מפטור ממס רווח הון ומניכוי מס במקור על פעולות שנעשיות בקופה?

- אנחנו פחות רגישים לכסף שאיננו רואים אותו ביום יום ואינו נמצא בחשבון הבנק שלנו ("פחות זמין") - סיבה שאוביקטיבית כנראה גורמת לכך שלא נשקיע את אותה תשומת לב כמו בשאר ההון שצברנו. אך יש לקחת בחשבון שלמרות שסיבה זו מובנת, מבחינה כלכלית היא שגויה. למרות שלכאורה אנו אנחנו חושבים שאנחנו לא חשופים לשוק, כי שינינו את הרכב תיק ההשקעות, החשיפה שלנו לשוק ההון משמעותית.

- אין לנו מידע על התשואות של החסכון הפנסיוני שלנו. נכון, רמת המידע לגביו אינה מתעדכנת ברמה היומיומית ברוב הקופות, אך קיימות מערכות המופעלות על ידי משרד האוצר (גמל נט, פנסיה נט, נט) אשר מתעדכנות מידי חודש, ונותנות לנו מידע על המכשירים הפנסיונים ברמה של 12 החודשיים האחרונים, 5 השנים האחרונות ו-3 השנים האחרונות כולל מדדי סיכון של הקופה ומדדים נוספים.

- חלק נכבד מקופות הגמל, קרנות ההשתלמות, פוליסות הביטוח וקרנות הפנסיה מפעילות מסלולים יחודיים, אשר מאפשרים ללקוח לבחור רמת סיכון בו הוא רוצה להיות, לבחור חשיפת יתר למדד, לשקל למניות ועוד. אלה משתכללים וכדאי לעקוב אחריהם על מנת שנוכל לנצל את היתרונות הגלומים במסלולים אלו.

שוב לזכור, חלק מהכסף הפנסיוני (בהתאם למה שנקבע בתקנות) ניתן לנהל בניהול בשיטת IRA המאפשרת לבחור את התפלגות ההשקעות שלו כולל בחירת נכסים ספציפית (כפוף כמובן לתקנות) בהתאם לאופי ניהול ההשקעות שלו. במסלולי ה-IRA ניתן כמובן גם לראות את התשואות ברמה יומית. כמובן שכאן שוב המקום להזכיר את יתרונות קופות הגמל בהיותן פטורות ממס רווח הון.

לסיכום, אי אפשר להתעלם ממרכיב התיק הפנסיוני בהתפלגות ההשקעות הכוללת שלנו. יחד עם זאת, פעמים רבות אנו בוחרים שלא ל"נהל" את החסכון הפנסיוני, וכתוצאה מכך לא רק שאיננו ממקסמים את יכולתנו להשיא על התיק, אלא מתעלמים גם מהיתרונות הגלומים בקופות ואיננו מנצלים אותן.

כמובן שמדובר בנושא מורכב ואינו פשוט, ועל כן יש לקבל הכוונה מאנשי מקצוע אשר מכירים את השוק והמכשירים הפנסיונים על מנת למנוע נזקים על ידי שימוש לא נכון במכשירים. יחד עם זאת, אין זה אומר שרק בגלל שהנושא מורכב כדאי להתעלם ממנו.

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מיסוי או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות