המרחק מת"א לסיאול מעולם לא היה קצר יותר

מור מרגלית, מנהל השקעות בחברת ניהול התיקים של מיטב דש, משווה את הכלכלה המקומית אל זאת של דרום קוריאה - מהן נקודות הדימיון והשוני בין השתיים?
 | 
telegram
(1)

השווקים המפותחים מתנהלים כבר מספר שנים בריביות אפסיות המקשות על המשקיעים להשיג נאותה על כספם באפיק הסולידי ועל כן רבים מהם מגדילים את החשיפה למניות בתיק ההשקעות.

משקיעים המגיעים מהעולם המפותח שואלים את עצמם איפה ניתן למצוא היום מדינה עם משק יציב, מוטה ייצוא, מטבע חזק ואינפלציה מתונה? מדינה עם דירוג אשראי של A+ (לפחות), ל-10 שנים הנסחרת בתשואה אטרקטיבית יחסית וסביבת נמוכה?

אם ניחשתם שמדובר במדינת ישראל אתם צודקים, אבל מתברר שגם דרום קוריאה עונה בדיוק על אותם הקריטריונים, והדמיון בין השתיים מדהים להפליא.

כותרות העיתונים בארץ דנות מזה חודשים ארוכים בחוזקו הבלתי יאמן של השקל הישראלי, בניגוד לפיחותים האגרסיביים במטבעות של מדינות מתפתחות כמו ברזיל, הודו, טורקיה ודרום אפריקה. בכירי התעשיה והמשק מפצירים ללא הפסקה בבנק ישראל להציב רצפה לשער הדולר בכדי למנוע התדרדרות נוספת הצפויה למוטט את מגזר היצוא המקומי.

מבט על הגרף המציג את שער הוון הקוריאני למול הדולר מראה שאנחנו לא לבד. גם בקוריאה נסחר הדולר ברמות שפל מול המטבע המקומי, ובדומה לנו גם שם הולכות ומתגברות לאחרונה הקריאות לבנק המרכזי לפעול במהירות כדי לעצור את הסחף המאיים לפגוע אנושות בחברות תעשייתיות מובילות כמו סמסונג ויונדאי.

התחזקות הוון לא נרשמת רק ביחס לדולר, אלא גם ביחס לין היפני. הכלכלה הקוריאנית מתחרה ראש בראש מול הכלכלה היפנית בייצוא מוצרי אלקטרוניקה וטכנולוגיה מתקדמת, ותוכנית ההרחבה הכמותית האגרסיבית ביפן לא עושה לקוריאנים חיים קלים. הוון הנסחר מול הין רק לפני שנה וחצי בשער של 15 וון לין, התחזק משמעותית והצמד נסחר כיום בכ-10.5 וון לין - התחזקות של 30%. מדובר במכה קשה ליצואנים הקוריאנים אשר רואים את מתחריהם ביפן נהנים מפיחות עוצמתי במטבע, ההופך ייבוא מוצרים מיפן לזול ואטרקטיבי יותר.

התחזקות השקל הישראלי מאטה את קצב הצמיחה המקומי ומורידה את שיעור האינפלציה לרמות של 1%-2% - בחלק התחתון של יעד האינפלציה הרשמי של . בקוריאה המצב דומה ואף חריף יותר, עם קצב אינפלציה שנתי של קצת יותר מ-1%, מתחת ליעד האינפלציה הרשמי של 2.5%-3.5%.

בניסיון לבלום את התחזקות השקל ולעודד את הפעילות הכלכלית מוריד בנק ישראל את הריבית מאז המחצית השניה של 2011. הורדת הריבית נעשתה עד רמה של 1%. אי אפשר להתעלם מהעובדה כי רק לאחר שהגיעה הריבית לרמות השפל הנוכחיות, התעורר שוק המניות המקומי מתרדמה ארוכה מאז אוגוסט 2011. סביבת של כ-1% לא משאירה הרבה בשר בשוק האג"ח הקונצרני והממשלתי, והמשקיעים החלו לנהור בהמוניהם לשוק המניות במרדף אחר תשואה.

הבנק המרכזי של דרום קוריאה, במקביל, מנסה גם הוא לעצור את התחזקות המטבע המקומי, אך תוך התנהלות שמרנית יותר. הריבית הקצרה החלה לרדת רק מהמחצית השניה של 2012 (שנה אחרי בנק ישראל) עד לרמה של 2.5%. הבנק שומר על רמה זו מאז חודש מאי 2013, אך המשך התחזקות הוון, ביצועים פושרים של התעשיה המקומית וירידת האינפלציה מתחת ליעד הרשמי הביאו מספר אנליסטים להעריך כי אין מנוס מהורדה נוספת בריבית.

שוק המניות בדרום קוריאה נמצא בתרדמה עמוקה מאז 2011. מדד הקוספי הקוריאני התנהל בצורה דומה לזו של מדד ת"א 25 במשך כשנתיים, והניב ביחס לשווקים במדינות המפותחות. הריצה של שוק המניות המקומי לאחר הורדות הריבית האחרונות של בנק ישראל, מראה מה חסר כרגע לשוק המניות בדרום קוריאה - הריבית פשוט לא הגיעה לרמה נמוכה מספיק בשביל להעלות מחדש את העניין במניות הקוספי. אם או כאשר תגיע לרמות אלה, לא יהיה זה מפליא אם המניות בקוריאה יפתחו בראלי.

יחד עם זאת, עקום התשואה של ממשלת דרום קוריאה תלול הרבה פחות מזה שקיים בישראל. אג"ח ל-10 שנים נסחרת בתשואה של כ-3.6% בדומה לישראל, אך הריבית הקצרה בקוריאה מורידה את האטרקטיביות של איגרות החוב הארוכות ביחס לקצרות. שוק המניות נסחר במכפיל צפוי של 13.5 - נוח יחסית ונמוך בהשוואה למכפיל צפוי 15.8 של מדד S&P 500 האמריקני.

התחזקות הדולר מול מטבעות מדינות השווקים המתעוררים המתרחשת במהלך השבועות האחרונות, מביאה הקלה מסוימת לכלכלה הקוריאנית והוון רושם מתחילת 2014 כבר כ-2%. מול הין היפני פוחת הוון בכ-5%. המשך בריחת הכספים והחלשות המטבעות בכלכלות המתפתחות, ובהן קוריאה, יהוו בשורה משמחת עבור היצואנים המקומיים.

מתי יחזור העניין לשוק המניות בקוריאה אין לדעת, אך ללא ספק מומלץ לעקוב אחר המתרחש בעתיד הקרוב.

ההשוואה בין ישראל לדר' קוריאה בגרפים
ההשוואה בין ישראל לדר' קוריאה בגרפים

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    יפהה מאוד
    כי 10/02/2014 14:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניתוח מעניין מאוד ושונה מהניתוחים הבאנלים וחסרי המשמעות שמפורסמים פה בדרך כלל
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות