הורדת הריבית - פעולה מיותרת שמוטב היה להשתמש בהמשך
הוועדה המוניטרית של , בראשות הנגידה קרנית פלוג, הפתיעה כשהודיעה על הפחתת נוספת בחודש מארס לרמה של 0.75% בלבד. ההחלטה לא התקבלה פה אחד, וחלק מחברי הוועדה סברו כי אין מקום להפחתת הריבית הנוכחית. בין הגורמים להפחתה מנתה הוועדה את שירד בינואר ב-0.6%, התחזקות השקל ונתוני הצמיחה החלשים ברבעון האחרון של 2013.
בניגוד לחודשים קודמים, ההחלטה מתעלמת מהשפעתה על שוק הנדל"ן שממשיך לעלות בקצב מהיר (לפי בנק ישראל 8.1% בשנה האחרונה). על פניו נדמה כי ההחלטה מיותרת בשלב זה, שכן למעט הירידה המפתיעה במדד ינואר (ירידה שעשויה לתקן עצמה בחודש פברואר), לא פורסמו נתונים משמעותיים המעידים על האטה. למעשה, אין להפחתת הריבית השפעה אמיתית.
בעבר, למדנו שברמות אלה אין להפחתת ריבית כמעט השפעה על שער השקל ועל הצמיחה ההשפעה זניחה. אז למה בכל זאת הפחיתה הנגידה את שיעור הריבית? בנק ישראל הפחית מאחר והוא רואה את כיוון מדד המחירים לצרכן בישראל ובעולם, וכן מתוך חשש מהאטת הכלכלה בחודשים הקרובים ומעלייה בשיעור האבטלה. מדד המחירים לצרכן נמצא סמוך לרף התחתון של היעד השנתי, ומדד ינואר העלה את החשש מהמשך ירידה גם במדדים הקרובים. אני מאמין כי מדד פברואר צפוי לתקן מעט, כפי שקורה אחרי מדדים חריגים, אך ייתכן שבפני בנק ישראל ניצבים מספרים שונים המצביעים על המשך הירידה.
הנגידה תפעל בכל האמצעים העומדים ברשותה בכדי לעמוד ביעד המחירים השנתי (1%-3%). על פי מרבית התחזיות, שיעור הצמיחה השנה צפוי להיות גבוה משנת 2013, ועדיין בנק ישראל מזהה האטה מסויימת בקצב בצמיחה ברביע הרביעי של 2013 ובתחילת 2014. הוא גם מצביע בדאגה על נתוני המאקרו האחרונים בארה"ב העשויים להשפיע כמובן גם על השוק המקומי.
בשיחות עם בכירי בנק ישראל עולה סוגיה נוספת והיא בעיית האבטלה. נכון להיום, לפי המדידה החדשה של הלמ"ס, אנו נמצאים ברמת אבטלה מאוד נמוכה, כמעט אבטלה חיכוכית. אולם נתון זה לא מתיישב עם פרסומים רבים על התייעלות חברות, מיזוגים, הסדרי חוב וסגירת מפעלים. עד כה כל אלה לא הביאו לעליית שיעור האבטלה, וזו נותרה ברמה נמוכה מאוד. על כן, לפי בנק ישראל, לא מן הנמנע שבמהלך החודשים הקרובים יעלה שיעור האבטלה ובשל כך הוא מנסה לנקוט באמצעים האחרונים העומדים לרשותו לתמוך בצמיחת הכלכלה.
להערכתי השוק הישראלי יצמח בשנת 2014 בקצב מהיר יותר מ-2013, ויגיע לרמות של 3.5% ויותר. כמוהו גם נתון האבטלה, במידה ויעלה מעט, יוותר ברמה יחסית נמוכה. קשה לי לראות כיצד הפחתת הריבית משפיעה באופן מהותי על קצב האינפלציה הנמוך שחלקו מיובא מחו"ל. לכן אני סבור שהורדת הריבית הנוכחית בתזמון הנוכחי מיותרת, ומוטב היה להשתמש בכלי הזה בהמשך.
ניתן לומר לחיוב, שגורם ההפתעה בהחלטה משחק לטובת בנק ישראל במלחמתו נגד ספקולנטים במטבע. גורם ההפתעה מהווה לעתים קרובות גם כגורם הרתעה להרחקת ספקולנטים, שעשויים להטות ולעוות את שערי המטבע. מה שכבר ברור, שארגז הכלים העומד לרשות הנגידה פלוג מצטמצם והולך, על פלוג לפעול ביצירתיות במהלך החודשים הקרובים בכדי להתמודד בכל הגזרות עליהן היא אמונה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.לא רק מיותר הוא גורם לנזק כלכלי, המערכת הפיננסיתפלוג 02/03/2014 13:43הגב לתגובה זו1 1גועשת זה נותן האצה נוספת לניפוח מחירי הנדל"ן והבורסה ,במיוחד האגח"ים והמניות.סגור
-
1.השלב הבא: הקלה כמותיתHadshen 02/03/2014 12:17הגב לתגובה זו2 1לא צריך להיות יצירתי יותר מהרבי ואם נגמרו המכירות להתחיל לקנות; לא מפסידים מספיק על הר הדולרים ומדפסת הפד פועלת שעות נוספות.סגור