הקריסה של דטרויט הוכיחה כי אף נכס פיננסי אינו בטוח
מנהלים גרועים ונסיבות בעייתיות יוצרים קוקטייל בעייתי של כישלונות פיננסיים. בסוף השבוע האחרון התעוררו מנהלי השקעות ומשקיעים לסיוט שלא חלמו שהוא אפשרי - הסדר חוב קשה עם תספורת של 80% למוסדיים על חוב של 18 מיליארד דולר של העיר דטרויט. מדובר בפשיטת הרגל הגדולה ביותר בהיסטוריה, אשר מחדדת ומדגישה כי אין נכס פיננסי שהוא חסין, חסר סיכון, בטוח או כל קומפלימנט אחר שהעניקו בעבר לנכסים "סולידיים", כמו ממשלתיות ומוניציפליות שהוכיחו עצמן כאג"ח בעלות סיכון רב.
מעבר לתדהמה שאחזה בגופים המוסדיים על גובה התספורת, נחרדו בדטרויט לגלות כי עשרות אלפי עובדים צפויים לקיצוץ של 7%-35% בקרנות הפנסיה שלהם. נראה כי ברגע של פשיטת רגל, כמו בשריפה כללית, אין גוף שאינו מקבל כוויה.
אחרי שב-2008 ראינו מוסדות פיננסיים וחברות ענק קורסות כמו אבני דומינו האחת אחרי השנייה, גם בישראל 2014 אנו רואים חברות "סולידיות", כמו לדוגמא חברת החשמל ובית חולים הדסה, שנזקקות לחילוץ ומחיקת חובות. אחד ההבדלים בין דטרויט לחברות קודמות וחברות בישראל הוא הכתובת אליה שוגר החשבון. מדינת ישראל מכסה כרגע חובות רבים של חברות כושלות הקשורות אליה, בהתאם לרוח ההפרטה והטלת האחריות על המשקיעים והמלווים. לא יירחק היום בו גם בישראל ישלמו החוסכים לפנסיה ישירות מהחשבון את תוצאות הניהול הכושל של חלק מהחברות הגדולות בישראל ובעולם.
הקריסה של דטרויט נעשתה בשקט יחסי לעומת הרעש והצלצולים שליוו את החילוץ של מדינות ה-PIGS, ובראשן יוון. אחד החששות העיקריים היה כי קריסת מדינת האיים הקטנה תגרור אחריה כאוס פיננסי של מדינות פושטות רגל. הקריסה של דטרויט, למרות שהיא מעבר לים, היא קריסה של קונספט הביטחון של השקעה סולידית באג"ח של גוף ממשלתי בארה"ב. המשקיעים חוששים, ובצדק, מבחינת אם בארזים של דטרויט נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר במדינות מתפתחות באירופה או גם מדינות אחרות בארה"ב שתלויות על בלימה.
למרות זאת, רמת התשואות בשוק האג"ח האמריקני לא השתנתה בצורה מהותית בשבוע האחרון. לאג"ח ממשלתית ל-10 שנים עומדת על 2.73%. גבולות הדשדוש בריביות נמצאים בטווח של 2.7%-2.77%. הסיבה לדשדוש והאדישות היחסית היא ההפרדה המלאכותית שעושים המשקיעים בין ארה"ב הפדראלית למדינות השונות בארה"ב. כאילו אין מדובר באחת הערים העשירות ביותר (לשעבר) בארה"ב, כאילו לא מדובר באפיק השקעה לגיטימי וסולידי שהפך בין לילה למלכודת למשקיעים שנאלצים כיום לספוג תספורת כואבת.
מאז הורד דירוג האשראי המושלם של ארה"ב על ידי סוכנויות הדירוג, המשקיעים נמצאים בעולם בו המושג "אפס סיכון" נעלם לחלוטין. רמת הריביות הכה נמוכה ששוררת בעולם המערבי, הודות להורדת הריביות על ידי הבנקים המרכזיים של ארה"ב, יפו ואירופה לרמות אפסיות, גורמת למשקיעים לקחת סיכונים גדולים ביותר עבור שלא תהיה אפסית.
במקרה הנוכחי, הסוד ידוע לכולם. על מנת להרוויח תשואה נאה בתיק ההשקעות יש לקחת סיכונים. במידה והמשקיע הנבון יפזר את הסיכונים בין נכסים שונים, תהיה לו את האפשרות לזכות בתשואה נאה תוך לקיחת סיכון מחושב, לאחר שהפנים את התובנה כי גם במחיר של תשואה נמוכה, אין דבר כזה נכס בטוח.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.ומי הישראלים שרכשו נדלן בעיר הגוויה הזו?|דן 07/03/2014 06:42הגב לתגובה זו0 0חברה ישראלית מהרצליה שיווקה נדלן במחירים של פי ארבעה מהמחיר הריאלי והרוכשים קיבלו צריפים נטושים. כשרוצים לממש, הצריף שווה רבע ממחיר עלותו.סגור
-
5.רק שאלה של זמןגלית 04/03/2014 09:32הגב לתגובה זו0 0מאמר מעולהסגור
-
4.מעניין מאודYago13 04/03/2014 09:27הגב לתגובה זו2 0הכתבה הכי מענינית שקראתי בשנה האחרונהסגור
-
3.אחלה מאמר הבורסה במאת באופוריהשגיא 03/03/2014 10:23הגב לתגובה זו1 0נראים בית השקעות רציני יוטרייד האלהסגור
-
2.מאמר מעולה. (ל"ת)ממליץ 03/03/2014 07:56הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
1.יפה מאד (ל"ת)ישי 02/03/2014 22:02הגב לתגובה זו4 0סגור