חולשה בכלכלה הסינית: הרצון והשאיפה להידמות למערב
בשנה האחרונה אנו עדים לחולשה בכלכלה הסינית. הנתונים הכלכליים השונים מצביעים על האטה משמעותית, לאחר צמיחה חזקה מאוד בעשור האחרון למעט שנת 2008. בין הנתונים החלשים, ניתן למצוא את נתון הצמיחה בשנת 2013 שעמד על 7.7%, שירד לרמה של 2% לעומת יעד של 3.5% של הבנק המרכזי ומדד המחירים ליצרן רשם ירידה של 2%, ומעיד על המשך התמתנות מחירים וירידה באינפלציה.
גם מדדי מנהלי הרכש השונים מצביעים על חולשה, כאשר מדד האמון היצרני של HSBC רשם ירידה לרמה של 48.5 - הרמה הנמוכה בשבעת החודשים האחרונים. גם הנתון הרשמי של הממשל נמצא ברמת שפל של שמונה חודשים ועומד ברמה של 50.2. לעומת זאת, מדדי מנהלי הרכש לשרותים נמצאים ברמות שיא של שלושה חודשים, אך הם גבוהים עקב עונתיות ואינם משנים את המגמה.
בנוסף למדדי מנהלי הרכש השונים המצביעים על האטה, גם נתון הייצוא לחודש פברואר מראה כי הכלכלה הסינית מאטה בצורה חדה. הנתון הראה על ירידה חריפה של 18.1% - הנתון החלש מאז שנת 2009. אמנם הנתון מוטה עקב ראש השנה הסיני ומזג אוויר קשה, אך אין ספק כי הנתון חלש. הנתונים החלשים באים לידי ביטוי בפיחות חד יחסית של המטבע הסיני היואן אל מול הדולר.
הממשל החדש בסין מתמודד עם מספר רב של בעיות: צמיחה חלשה, עלייה במחירי הנדל"ן, בעיית אשראי במערכת הפיננסית ועוד. בכנס של הממשל בשבוע האחרון נקבעו מספר יעדים לשנה הנוכחית.
יעד הצמיחה עומד על 7.5%, אך עם זאת צוין כי צמיחה נמוכה של 7% תהיה נסבלת על הממשל. בנוסף יעד האינפלציה עומד על 3.5% - הממשל החליט על מספר רפורמות נרחבות לפני מספר חודשים שצפויות להשפיע באופן מהותי על הכלכלה. בין הרפורמות השונות פיקוח כל המערכת הפיננסית ובנקאות הצללים, פקדונות, רפורמות שונות בתחום המיסוי ועוד. במקביל, רצועת הניוד של היואן צפויה להתרחב ולהגדיל את הסחירות במטבע הסיני.
הרפורמות נועדו לשנות את מבנה הכלכלה הסינית ולצנן את בועת האשראי במדינה. נכון להיום הצמיחה מגיעה בעיקר מהשקעות ומייצוא, מטרת הממשל כי הכלכלה תשען בעיקר על הצרכן הפרטי בדומה לכלכלות המערביות. כחלק מתהליך המעבר, הכלכלה הסינית צפויה לצמוח בקצב מתון מזה שהורגלנו אליו בעשור האחרון, אשר צפוי להתכנס סביב 6-7.5% בשנה. למרות הפגיעה בקצבי הצמיחה בטווחים הקצר והבינוני, הרפורמות צפויות ל"הבריא" את הכלכלה הסינית ולשים את הדגש על הצרכן המקומי, בדומה, כאמור, לכלכלות מערביות בעולם. כמו כן, למשטר הקומוניסטי בסין הרבה יותר כלים ממשטרים אחרים על מנת לבצע את הרפורמות תוך שמירת הצמיחה הכלכלית.
לסיכום, הכלכלה הסינית עומדת בפני אתגרים רבים בשנים הקרובות, אך נחישותו של הממשל להביא לשינוי בכלכלה והצלחת הרפורמות צפוים לתרום לשינוי במבנה הכלכלה, תוך הבטחה לצמיחה בריאה ארוכת טווח הנתמכת על הצרכן המקומי.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה