המדד החדש שהשיקה הבורסה בת"א - בנצ'מרק של ממש

יניב קוניס, סמנכ"ל פיתוח עסקי וחינוך פיננסי בפסגות, מתייחס לפיתוח המדדים החדשים ע"י הבורסה ותרומתם להיקפי המסחר
יניב קוניס | (6)
נושאים בכתבה אג"ח בורסה מדד

בשבוע שעבר השיקה הבורסה לניירות ערך מדד אג"ח קונצרני חדש: מדד תל בונד מאגר אשר מהווה נדבך נוסף בסדרת מדדי התל-בונד הפופולרית שהשיקה הבורסה בשנים האחרונות. הודות לפיתוחם של מדדים אלו, גברו באופן משמעותי מחזורי המסחר של אגרות החוב הקונצרניות הנכללות במדדים. נכון להיום, רוב המסחר באגרות החוב הקונצרניות בבורסה באחד העם מתבצע בסדרות הנמנות על מדדי התל-בונד, אם באופן ישיר או באמצעות השקעה עקיפה דרך תעודות סל וקרנות נאמנות.

אפשר גם לקבוע כי השקת מדדי התל-בונד הביאה לשינוי תפישתי בקרב חלק ניכר מהמשקיעים בשוק האג"ח. בעוד המשקיעים הפרטיים גילו עולם חדש ומעניין של אפשרויות השקעה באגרות חוב של חברות, המשקיעים המוסדיים הכירו ביתרונות הפיזור והנזילות שמעניקים מכשירי השקעה העוקבים אחר המדדים.

לא פחות חשוב מכך, התפתחות מדדי התל-בונד יצרה בנצ'מרק אמיתי לבחינת ביצועי המשקיעים ומכשירי ההשקעה האקטיביים בשוק הקונצרני. עד לשנת 2007, בה השיקה הבורסה את מדד תל-בונד 20, מדד היחס המקובל להשקעה באג"ח קונצרניות בישראל היה מדד אג"ח קונצרני כללי. עם זאת, מדובר במדד שנוצר לצרכים סטטיסטים בלבד, וכולל בתוכו את כל אגרות החוב הלא-ממשלתיות הנסחרות בבורסה. נציין כי חלק ניכר מהסדרות במדד זה בעלות סחירות נמוכה מאוד עד לא קיימת.

מסיבה זו, עד ליצירת מדדי התל-בונד לפני מספר שנים בודדות, לא ניתן היה לקבל חיווי יעיל על טיב ההשקעה שבוצעה באג"ח קונצרניות. עם פיתוח סדרת המדדים, נוצר מדד השקעה סחיר לשוק הקונצרני. כאמור, תחילה מדד תל-בונד 20 (מפברואר 2007), כעבור שנה מדד תל-בונד 60 והחל ממאי 2012, מדד תל-בונד צמודות, שכולל כל איגרות החוב הקונצרניות, שצמודות למדד בריבית קבועה ונכללות במאגר האג"ח של הבורסה (158 כיום).

עד כה, מדדי היחס לאג"ח קונצרניות כללו רק אגרות צמודות בריבית קבועה. בכך, אגרות שקליות בריבית קבועה ובריבית משתנה נעדרו מהמדידה, בזמן שהן מהוות חלק לא מבוטל מתיקי ההשקעות הפרטיים והמוסדיים.

כעת, עם השקת תל-בונד מאגר, שמכיל את כל איגרות החוב הקונצרניות שעומדות בתנאי המאגר, כולל אותן אג"ח שקליות, נוצר סוף סוף בנצ'מרק אמיתי לשוק הקונצרני בישראל. בנוסף, המדד החדש מכיל לא פחות מ-233 אגרות חוב מתוך כלל 603 הסדרות שאינן ממשלתיות הנסחרות בבורסה. במונחי שווי שוק, מדד תל-בונד מאגר עוקב אחר 82% מהשוק הקונצרני הסחיר בארץ.

מה יהיה המדד הבא בבורסה? עם השלמת המדד החדש, נותר אפיק אחד בשוק הקונצרני מיותם ממדד ייעודי: אגרות החוב בריבית משתנה. לפיכך, להערכתנו לא ירחק היום בו תקבל בבורסה החלטה בנוגע להשקת מדד גם על סוג איגרות זה. לצורך הדמיה, הרכבנו מדד תל-בונד בריבית משתנה לולא היה מושק היום. הקריטריונים לכניסה דומים לאלו של מדד תל-בונד שקלי, כלומר שווי סדרה מינימלי של 200 מ' ודירוג A מינוס של מעלות או A3 של מידרוג, עם מגבלות משקל לסדרה (עד 10%) ולמנפיק (עד 20%). התוצאה שהתקבלה היא מדד שמורכב מ-17 סדרות עם דירוג אשראי משוקלל של AA מינוס. לסיכום, הבורסה לני"ע ממשיכה במלוא המרץ עם מלאכת פיתוח מדדי אג"ח קונצרניות. בתור משקיעים, אנו נהנים מהגידול בסחירות בשוק אגרות החוב הקונצרניות, וכן מהיצע רחב של מכשירי השקעה המעניקים חשיפה למדדי התל-בונד. כעת, נחכה לראות מה יהיה המדד הנולד הבא.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

***יניב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי וחינוך פיננסי בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    ישראל 18/03/2014 23:23
    הגב לתגובה זו
    שמים חצי מהכסף בתל-בונד וחצי בממשלתי ויוצא תיק אג"ח שלם בעלות מינימלית. לא צריך ניהול של אף אחד.
  • 5.
    ערן 18/03/2014 17:29
    הגב לתגובה זו
    זהירות מפולת!
  • 4.
    בוא נראה מי מצליח להכות... (ל"ת)
    שרון 18/03/2014 15:33
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אלון 18/03/2014 12:54
    הגב לתגובה זו
    היום יש רק קרנות גרועות בריבית משתנה
  • 2.
    יאללה מדד בריבית משתנה, יעשה טוב כשהריבית תעלה (ל"ת)
    רענן 18/03/2014 11:44
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    סוחר סחור 18/03/2014 11:00
    הגב לתגובה זו
    ואז נראה פה סחירות יפה (יותר)!