טעיוית שאנחנו עושים בדרך לפנסיה - כתבה שלישית
במסגרת הכתבה השלישית בה אנו עוסקים בטעויות שאנו עושים בדרך לפנסיה, נדון באחת הטעויות השכיחות - אי ניצול מלוא הטבות המס שניתנות לפנסיה. נסקור את ההטבות, ונסביר את משמעותיהן לאורך זמן.
פטור ממיסוי של רווחים . קופות הגמל, קרנות ההשתלמות (עד תקרה), ביטוחי המנהלים והעצמאים וקרנות הפנסיה נהנים מפטור ממס רווח הון במשיכה ופטור ממס רווח הון בביצוע פעולות. המשמעות כי בעוד שבכל פעולה שאנו מבצעים בניירות ערך אנו משלמים מס (בדרך כלל 25% על הרוח הריאלי) בפעולות המתבצעות במכשיר פנסיוני לא מנוכה מס במקור. למעשה אנו מנהלים סכומים ברוטו ולא נטו. בנוסף, ברגע שאנו רוצים לממש השקעה אלטרנטיבית ישולם מס על הרווחים, שנקבע לפי סוג המכשיר. בתוכניות הפנסיוניות אין מס על התשואה והתשואה נזקפת כולה לטובת החוסך.
ניתן לנצל הטבה זו על ידי שימוש בניהול אישי IRA היכן שניתן במכשירים הפנסיונים או לחילופין בהקצאת הנכסים בין כספים פיננסים לכספים פנסיונים.
קבלת זיכוי וניכוי מקסימלי על הפקדה לפנסיה . מס ההכנסה מעניק הטבות מס למי שמפקיד למטרת פנסיה באופן עצמאי. עצמאים יכולים להפקיד עד 33,400 שקלים למטרת פנסיה בשנה ועוד 18,480 ש"ח לקרן השתלמות. על ההפקדה העצמאי יקבל החזר מס בשתי דרכים, האחת דרך ובהתאם למס השולי שלו וחלק בגובה 35% מסך ההפקדה. חלקם בהתאם לגובה המס השולי שלו וחלקם בגובה 35%. מדובר על הטבה שיכולה להגיע לעיתים גם ל-40% ויותר מההפקדה, כלומר כ-20 אלף שקלים מידי שנה.
גם שכירים המפקידים באופן עצמאי על החלק משכרם שאינו מבוטח באופן עצמאי יקבלו החזר מס. סה"כ הטבת המס לשכירים ניתנת על השכר הלא מבוטח או שכר של 8,700 שקלים - הנמוך מבין השניים. על ההפרש ייקבל, השכיר, במקרים מסוימים, להפקיד 16,700 שקלים לשנה, וגם כאן, בדומה לעצמאי, יוכל לקבל החזר על חלק מההפקדה בגובה המס השולי ועל חלק בגובה 35%.
לא מנצלים שינויים במס ההכנסה . שינוי שנכנס לתוקפו בשנת 2012 מאפשר לקבל פנסיה פטורה ממס לחלוטין על הפקדות אשר לא קיבלו הטבת מס בעת ההפקדה, או שמוסו בשוטף (קיצבה מוכרת). פעמים רבות אנו נמנעים מלהגדיל את הפקדות העובד, או לחילופין לא מפקידים לקופות פנסיה באופן עצמאי, עקב החשש ממיסוי כפול. דבר זה היה נכון, עד אשר בתיקון 190 הוצאה הקיצבה המוכרת מיתר הפטורים הניתנים על פיצויי פיטורים וקיצבה בגין כספים, אשר נהנו מהטבות מס. הטבה זו מאפשרת לנו הגדלת הפנסיה החודשית מבלי לחשוש ממיסוי כפול.
משלמים מס על פיצויי פיטורים מעבר לתקרת הפיצויים הפטורים . רבים מאיתנו לא יודעים, אך פיצויים מעבר לתקרה (עומדת היום על 12,360 לשנת עבודה) חייבים במס. פעמים רבות אנו משלמים מס על יתרת הפיצויים מעבר לתקרה, ולא מודעים לעובדה, כי בעת עזיבה ניתן לייעד כספים חייבים למטרת תשלום פנסיה ולהימנע מתשלום של מס בשוטף. הטבה זו מאפשרת לנו להגדיל את גובה הפנסיה מחד, ולא לשלם מס על פיצויים חיבים בשוטף, מאידך.
ההטבות המדוברות יכולות להגיע במשך זמן לעשרות ומאות אלפי שקלים, אשר עקב אי ידיעה וחשש מובנה מהחסכון הפנסיוני אנו נמנעים מלנצל.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.חבל לזרוק את כסף לטיקונים ולממשלה עוד דרך לגבות מס עדיףאביב 25/03/2014 14:09הגב לתגובה זו0 0לקחת היום את כסף ולעשות בו מה שחושבים בגיל פנסיה לבוא ללא גרוש .... והמבין יבין תבררו אצל הורים מבוגרים מי צוחק אחרון זה שיש לו הרבה כסף בבלטות או שכיר ששילם וחסך כל שנים ......סגור
-
3.הטבות המס VS דמי ניהול אדירים,הפקרת כספיםיאני מומחה 25/03/2014 10:12הגב לתגובה זו1 0לתספורות, אי וודאות של הפנסיה העתידית וכו'. האם לא עדיף שמי שיכול לנהל את עתידו בעצמו יעשה כן שלא באמצעות קרנות פנסיה.(שכירים אינם יכולים כי הם נכפים להפרשות פנסיוניות ומרביתם גם אינם מקבלים מידע או התאמה לשינויי מצב וכו')סגור
-
2.ל 1 זה פשוטחזי 24/03/2014 23:19הגב לתגובה זו2 0תמצא גוב בחברת חשמל יהיה מי שידאג לך על חשבון הקופה הציבוריתסגור
-
1.איך בדיוק עושים את זה?אנונימי 24/03/2014 11:15הגב לתגובה זו0 0קבלת פנסיה פטורה ממס לחלוטין על הפקדות אשר לא קיבלו הטבת מס בעת ההפקדה?סגור