שיא באשראי בנקאי בארה"ב: האם צפוי משבר פיננסי נוסף?

רן קבין, מנכ"ל קבין בית השקעות, דן בגובה האשראי שניתן כיום בארה"ב ובוחן את השפעתו על יציבותה של הכלכלה
 | 
telegram
(4)

הבנקים בארה"ב מנהלים כיום הלוואות בהיקף של כ-7.5 טריליון דולר, אשר צפוי לגדול ברבעון הקרוב בקצב המהיר ביותר מאז שנת 2007. האם אותם נתונים צריכים להדיר שינה מעינינו? האם משבר פיננסי נוסף בפתח?

שאננות היא החטא הגדול של המשקיעים והגורם העיקרי למשברים הכלכליים בהיסטוריה. אבל ניתוח מושכל של הפרטים מצביע כי אנחנו עדיין רחוקים ממשבר פיננסי, לפחות בכל מה שקשור לבנקים.

- נפח ההלוואות אמנם גדל וקצב ההלוואות גובר, אבל לבנקים עדיין יש 2.5 טריליון דולר בפיקדונות יותר מאשר בהלוואות. לשם השוואה, בשנת 2008, סכום ההלוואות שהבנקים נתנו עלה על הסכום שעמד בפיקדונות.

- יחסי הלימות ההון טובים . הזיכרון הטרי של משבר 2008 גרם לבנקים לשפר מאד את יחסי הלימות ההון, הן בשל הצורך לעמוד בדרישות הרגולטוריות המחמירות והן כדי להימנע ממשבר נוסף.

- הבנקים עומדים במבחני הלחץ . 25 מתוך 30 בנקים בארה"ב עמדו במבחני הלחץ של הפד. לא פחות חשוב מכך, אלו שלא עומדים במבחנים, מחוייבים להשתפר לקראת הפעם הבאה. מנגנון מבחני לחץ מחייב את הבנקים לשמור על מבנה הון משופר ועל מוכנות גבוהה לתרחישי קיצון.

- הרגולטורים ממש לא שאננים . הצמרת הכלכלית בארה"ב, ובראשה הפדרל ריזרב, ממשיכים במעקב צמוד אחר הבנקים, על מנת שמה שקרה לא יחזור על עצמו. בתוך כך, הגבלות על חלוקת , יחסי הלימות הון מחמירים, מבחני לחץ ועוד.

- מבנה תיק ההלוואות השתפר . ב-5 השנים האחרונות הבנקים מטייבים את תיק ההלוואות שלהם ומשפרים אותו בהדרגה. כתוצאה מכך, ההפרשות נמוכות לחובות מסופקים מצטמצמות, ובמקרים רבים ראינו ביטול הפרשות. בשלב זה לפחות, ההערכות הן שהירידה בהפרשות נובעת משיפור אמיתי ביכולת ההחזר של הלווים, ולא כתוצאה מרשלנות באומדנים.

לסיכום, משבר 2008 עדיין טרי בזיכרונם של הבנקאים ואלו שהיו אמורים לפקח עליהם. אם יגיע משבר בשנים הקרובות, הוא ככל הנראה לא יהיה כתוצאה מקריסת המערכת הפיננסית בארה"ב, כפי שקרה במשבר האחרון, אלא מכיוון אחר. בשלב זה הערנות והדריכות של הפדרל ריזרב, הממשל והרגולטורים השונים לא תאפשר משבר מאותו סוג, אך זה כמובן לא מבטיח מפני משבר מסוג אחר.

מצד שני, עד למשבר הבא, נראה שנכונות הבנקים להלוות כסף לעסקים עשויה דווקא להיטיב מאד עם הכלכלה, ואולי מהבחינה זו ארה"ב דווקא מעלה הילוך - דבר שצפוי לתמוך הן בכלכלה והן בשוק המניות, חרף עליית הריבית הצפויה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    למה להתעסק שם
    סוחר נוסטרו 27/04/2016 16:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כשפה יש לך בועת אשראי מטורפת
    סגור
  • 3.
    עתידו של הענף הפינסי בארה"ב
    לירון 01/04/2014 00:21
    הגב לתגובה זו
    1 1
    העתיד של הענף הפיננסי בארה"ב בהחלט נראה טוב יותר מעתידו של הענף הפיננסי בארץ.
    סגור
  • 2.
    איך העלאת הריבית תדרבן לקיחת אשראי?
    נדב ת"א 31/03/2014 14:27
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אם אכן העלאת הריבית תתרחש בשלהי שנה זו או ברבעון הראשון של 2015 איך זה מסתדר עם המשך לקיחת אשראים?
    סגור
  • 1.
    אוי ווי
    פיני 31/03/2014 14:22
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ומה לגבי תיקי הנוסטרו-נגזרים-ממונפים העצומים של הבנקים הנ"ל?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות