המימושים באג"ח מול אלה במניות - את מי ניתן לתקן?
השווקים בעולם דוהרים קדימה ברצף מאז אמצע שנת 2012 - זה נכון לגבי שוק המניות כמו גם שוק האג"ח בישראל ובעולם. במדינות רבות עוצמת העליות היתה גבוהה מאוד, ובמדינות אחרות במידה נמוכה יותר, אולם המשותף לכולם שלאורך כמעט שנתיים לא עברנו תהליך טבעי ובריא של מימושים.
עיקר הדלק לעליות שפכו הבנקים המרכזיים בהורדות תכופות ובהזרמת טריליוני דולרים לשווקים. יתרות נזילות אדירות בגופים פיננסיים וחברות בעולם מאיצה אף היא את עוצמת ומשך העליות. התוצאה היא רמות שיא במדדי המניות ותשואות נמוכות מאוד באג"חים.
ללא קשר לגובה המדדים, ולשאלה האם הוא משקף בועה או לא, מהלך כה ארוך ואגרסיבי של עליות ללא מימושים טבעיים בדרך מדאיג במיוחד. איש אינו מייחל לירידות בשווקים, אך דווקא כדי לתמוך בעליות שערים לאורך זמן, ולהימנע מהתפתחות בועות פיננסיות, יש לצפות למהלכים של ירידות ומימוש רווחים - זה בריא וחיוני לשווקים.
בחודשים האחרונים ראינו תחילת מהלכי מימוש שהתבטאו בירידות של אחוזים בודדים במניות ופתיחה קלה של פרמיות הסיכון באג"ח. בכל אחד ממהלכי המימוש האחרונים נכנסו לשוק מיליארדי דולרים שניצלו את הירידות הקלות כדי לקנות עוד סחורה, ולמעשה ביטלו כל ניצן של מימוש. הגופים המוסדיים שצוברים כספים מדי חודש מהפקדות החוסכים, "אורבים" לירידות כדי להיכנס לשוק, ובשוק של היום מספיקה ירידה קלה כדי למשוך את המשקיעים פנימה.
למרות העליות החדות שוק המניות אינו בועתי. הוא גם לא זול - הוא נסחר במכפילים סבירים בהשוואה היסטורית. מימוש בשוק המניות, אפילו ירידה של 10%, יהיה מהלך בריא שיעודד כניסה של כספים חדשים וחזרה לעליות שערים. באפיק זה איני מודאג ממימוש. בשוק האג"ח זה כבר סיפור אחר. שוק האג"ח טס קדימה כמעט "מלאכותית", כתוצאה מהורדות ריבית תכופות והזרמת כספים לשוק. אין אלה רמות נורמליות של האג"חים להיסחר בהן, ולכן במקרה זה מימוש בשוק האג"ח עשוי דווקא להשיב את השוק למצב נכון יותר.
משמעות כל זה, שאת המימושים באג"ח יהיה קשה לתקן בטווח קצר ועשוי לקחת זמן רב עד שנשוב לרווח. הדוגמא הטובה ביותר באה בחודשים מאי-יוני 2013, כאשר שוק האג"ח בארה"ב קרס והתשואה ל-10 שנים זינקב מ-1.6% ל-3% בתוך כחודשיים. המשמעות היא הפסד הון של כ-14% על נכס חסר סיכון, או הפסד של שש או שבע שנים.
נכון להיות האג"ח הממשלתית בישראל נסחרת בכ-0.4% מעל המקבילה האמריקנית, ופרמיות הסיכון של האג"ח הקונצרניות בישראל ירדו ל-0.9%-1.1% במדדי התל בונד. כלומר, המשקיעים לא מתמחרים כמעט סיכון בהשקעה באג"ח. אני סבור כי במרבית האג"חים יש מקום למימוש ויפה שעה אחת קודם כדי למנוע מהלך אלים. הדרך להתמודד עם מימושים בשוק האג"ח היא להתמקד במח"מים לא ארוכים, שילוב , התמקדות באג"חים עם פרמיות סיכון סבירות לתקופה וכן לא לחשוש גם להעביר חלק מהתיק לפקדונות ומזומנים כדי "לארוב", כמו המוסדיים, להזדמנויות בשוק כשיבואו. המחיר הוא איבוד תשואה פוטנציאלית במידה והשוק ימשיך לעלות, אך כאמור הפוטנציאל לרווחי הון משמעותיים נוספים קטן, וזה עשוי להגן מפני ירידות חריפות בשלב המימושים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.אגח (ל"ת)PNINA.AVRAHAM@GMAIL. 15/04/2014 18:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.הפסקה האחרונה בכתבה מדויקת ונכונהחרטאליזה מוסדית... 13/04/2014 21:18הגב לתגובה זו0 0"אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות"סגור
-
1.דוראה,אולימפיה,מלרג,לידקום,לנדמרק וגילאוןקונה אגח מחוץ לבורסה 13/04/2014 14:23הגב לתגובה זו0 1מוכר כמגן מס. עסקה תמורת מזומן. פרטים נוספים במייל: DOR123DORI@WALLA.CIMסגור