BP חוזרת למפרץ והדיון המשפטי נמשך, אבל מה קרה למניה?

אלה פריד, אנליסטית בכירה בלאומי שוקי הון, חוזרת אחורה לאסון האקולוגי ש-BP גרמה למפרץ מקסיקו, ובודקת האם הנזק ניכר גם במחיר המניה?
 | 
telegram
(1)

החודש, ארבע שנים לאחר אסון דליפת הנפט מקונדו במפרץ מקסיקו, חברת BP הבריטית קיבלה היתר מהממשל האמריקני לחזור ולפעול במקום המדובר. האישור עורר התנגדות מרה מצד תושבי המדינות, שקו החוף שלהן נפגע, וקיבל כיסוי נרחב בעיתונות האמריקנית. הדיון בקנסות עדיין נמשך, אך פעילי הסביבה כבר הזהירו מפני הישנות התקלות וכינו את ההיתר: מתנת יום הולדת לפושע סדרתי.

נציין, כי עד כה BP הוציאה כ-20 מיליארד דולר על ניקוי הנזקים למפרץ, וכ-8 מיליארד דולר כפיצויים ליחידים ולרשויות. עם זאת, גם לאחר ההוצאות הכבירות, זו הראשנה לא הצליחה לתקן יותר מ-10% מהנזקים הפיסיים, או לאסוף כמות משמעותית מהנפט שדלף.

הדליפה שנגרמה באפריל 2010 ע"י BP ו-Trans Ocean, בעלת האסדה, במפרץ מקסיקו החלה כזכור בבאר שנקדחה בעומק מים של 1524 מטר. במהלך הדליפה, שנמשכה חמישה חודשים, נשפכו למימי המפרץ 4.9 מיליון חביות נפט. הדליפה נאטמה רק לאחר שכל תעשיית הנפט האמריקנית התגייסה לסייע. תוצאות האסון פגעו בקו החוף של ארבע מדינות: לואיזיאנה, מיסיסיפי, אלבמה ופלורידה, ומחקו בזמנו כ-60 מיליארד דולר משווי BP, שמנייתה התאוששה מאז.

כיום, מניית BP נסחרת במכפילי רווחיות נמוכים המשקפים את אי-הוודאות הרבה ביחס להיקף הסופי של הקנסות. כפי הנראה, אותו היקף, יתברר במלואו רק לקראת שנת 2015. אנחנו מאמינים כי במחיר הנוכחי היא מהווה הזדמנות קנייה לנועזים, עדיף עם רקע משפטי ברמה גבוה. בשיחת הועידה האחרונה, עיקר העדכונים שוב היו מפי יועצים משפטיים מצוות המנהל את המו"מ עם הרשויות על גובה הקנסות. נציין, כי הדליפה עלתה עד כה לספינת הדגל של התעשייה הבריטית למעלה מ-30 מיליארד דולר פיצויים כמו גם בהפסדים אחרים.

עם זאת, הנזק לסביבה היה ונותר עצום. רק החודש, פרסמה הפדרציה האמריקנית הלאומית למען חיות הבר, NWF, דוח שתיעד את מצבם של בעלי חיים רבים באזור, ואלה עדיין סובלים מסימפטומים קשים הקשורים לחשיפה לנפט. מנגד, טענה BP שהמפרץ נוקה, אך לדברי העיתונות האמריקנית, העובדות בשטח מצביעות על המחיר הכבד שמשלמים החי והצומח באזור.

אולם, עיקר הויכוח הציבורי המתנהל בעיתונות הארצית וברשתות הטלוויזיה מוקדש כעת לא להיקף נזקי הדליפה, כי אם למסקנות ולהיערכות שבעקבותיה. הסוגיות שחוזרות ועולות בעקבות חזרתה של BP למפרץ, רחבות יותר - מה הם סיכויי ההישנות של תקלה דומה? ובעיקר, האם ממשל אובמה עשה מספיק בכדי לשפר את הבטיחות של קידוחי מים עמוקים, מאז הוסר המורטוריום על הפעילות במפרץ במהלך 2012?

ה"ניו יורק טיימס" פירסם החודש מאמר דעה מפרי עטם של בכירים לשעבר במשרד לאיכות הסביבה האמריקני, בו אלה האחרונים האשימו את ממשל אובמה באזלת יד וכשלון להעביר חקיקה פדראלית ביחס לתקנות בטיחות, ובייחוד ליחס מנגנוני החתימה במקרים של תקלות. מנגד, טוענים בכירים ובכירים לשעבר בגופים מפקחים רבים, כי על אף שהתקנות לא הועברו בחקיקה, הן הועברו כצווים וכהוראות שעה. בנוסף לכך, חל שיפור משמעותי במנגנוני האכיפה והבקרה של האסדות.

לסיכום, כך או כך, הלקח החשוב מאסון מקונדו נבע מחוסר האונים של BP ו-Transocean, אשר לא הצליחו לחתום בעצמן את הבאר הדולפת במשך חמישה חודשים. וזאת, כאשר מדובר היה באתר קידוח מול חופי ארצות הברית, שסביבו נוכחות מרוכזת של רוב מובילות תעשיית הנפט הגלובלית. אחת התוצאות של האסון, הינה התגברות של שיתופי פעולה בעידודן של ממשלות רבות בפרויקטים מורכבים ועתירי השקעות ברחבי העולם.

בעינינו האסון ממחיש באופן אולטימטיבי את הסיכון והיקף הפגיעה האפשרי מקידוחי נפט במים עמוקים, במפרץ או בים, שהיציאה ממנו כמעט סגורה, אין בו נוכחות של תעשיית הנפט העולמית וצפיפות האוכלוסין לאורך חופיו גבוהה במיוחד.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אלה היקרה..תתמקדי בליוויתן ובנתוני האמת על שווי המאגר
    דרור1618 29/04/2014 06:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ואל תצטרפי לקבוצת האהליסטים שחושבים שהמשקיעים הקטנים טיפשים ומעבירים נתונים חלשים...יש אפשרויות לנפט בשכבות התחתונות .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות