המשבר באירופה: האם זה הזמן לצמצם החזקות?
המשבר בין רוסיה לאוקראינה רחוק מסיום, והחשש מפני החרפת היחסים בין רוסיה ומדינות ה-G7 והתערערות מצב אנרגיה באירופה מוסיפים להדאיג את המשקיעים בעולם. הם מביאים לעצבנות בשוקי ארה"ב ואירופה. אולם, אם נביט בביצועיהם של המדדים המרכזיים באירופה ובארה"ב מתחילת השנה, נראה כי קיימת שונות מעניינת בין ביצועיהם, וכי דווקא המדדים האירופיים מגלים חוסן מפתיע (המשבר בחצי האי קרים החל להזכירכם, בתחילת חודש פברואר). בעוד מדד הנאסד"ק ירד מתחילת השנה ב-2.42%, הדאו ג'ונס איבד1.3% ומדד ה-S&P 500 אמנם עלה ב-0.81%, אך ביצועיו רחוקים מביצועיו אשתקד (עלייה ב4.5% בקירוב).
לעומתם, מדד היורוסטוק 600 עלה ב-1.6% מתחילת השנה, הקאק התחזק ב-3.4% ומדד היורוסטוק סלקט דיבידנד 30 טיפס ב-7.3%. מדד מניות הדיבידנד בארה"ב עלה ב-3.93% כנגד המדד של איטליה שהוסיף לערכו כ-13.2% והמדד של ספרד עלה בכ-4% בערך מתחילת השנה. אם כי, הדאקס שגילה חוסן יחסי בשנה שעברה ירד מתחילת השנה ב-1.58%.
כלומר, ניתן לראות כי בארבעת החודשים שחלפו מרבית מדדי מדינות אירופה מגלים חוסן ועמידות רבה יותר ממדדי הנתונים בארה"ב. הדבר מפתיע עוד יותר על רקע העובדה כי מרבית האינדיקטורים הכלכליים שפורסמו בארה"ב (מדד מנהלי הרכש, דו"ח תעסוקה חיובי) מתחילת השנה היו די חיוביים (במקביל לעצירה מסוימת בנתונים לגבי התאוששות סקטור הנדל"ן).
- הסכם הגז בין רוסיה לאוקראינה הסתיים: מעבר הגז לאירופה הופסק
- מניית אירוויירונמנט צונחת בשל ירידה במכירת רחפנים לאוקראינה
מה הדבר יכול ללמד אותנו כמשקיעים ואילו מסקנות אנו יכולים להסיק מכך? מדדי אירופה פיגרו בשנה האחרונה באופן בולט אחרי ביצועי המדדים בארה"ב, וכעת הם מתחילים לסגור את הפער. עם זאת, חברות אירופיות בעלות פעילות גלובלית מתומחרות עדיין באופן נמוך יותר ממקבילותיהן האמריקניות. בעוד החשש שמקנן בלב המשקיעים מפני השלכות המשך צמצום הרכישות על ידי הפד בארה"ב, באירופה מנסים לראות את האור בקצה המנהרה, בדמות התחלת יישום הרחבה כמותית על ידי נגיד הבנק המרכזי באירופה. גם בארה"ב שוכן פחד מסויים מצמצום נוסף של ההרחבה הכמותית והשלכותיו במיוחד אם השיפור במצב הכלכלי לא יהיה ברור וחד.
נכונה העובדה כי החרפת המשבר והסלמתו למצב של קונפליקט בין מדינות ה-G7 לרוסיה עשוי לתת את אותותיו השליליים בכל השווקים, גם האירופיים. אולם הקשרים המסחריים בין מדינות אירופה לרוסיה שווים הרבה מאד כסף למדינות העשירות באירופה - לא מעט כסף נשפך בשנים האחרונות על ידי חברות אירופאיות ברוסיה.
הבנקים באירופה עלולים להיפגע במקרה של משבר סחר עם רוסיה, ולכן נראה כי בשלב הנוכחי אין למדינות אירופה אינטרס להחריף את הסנקציות ולהחמיר עם רוסיה. בינתיים גם הסנקציות שהכריז עליהם אובמה במהלך השבוע האחרון לא נראות מאיימות יותר מדי.
אנו מאמינים כי למרות המשבר הנוכחי באוקראינה ועל אף התנודתיות שעדיין צפויה במרבית המדדים באירופה וארה"ב, קיימת עדיפות להשקעה במדדי אירופה גם בהמשך השנה, במיוחד במדדים שביצועיהם פיגרו בשנה הקודמת. יהיו תנודות בדרך, זה ברור, אך בהיעדר אירוע קיצוני ברמה הפוליטית או הביטחוני ברוסיה אנו לא צופים תיקון חד כלפי מטה. הדבר נכון למשקיע בעל טווח השקעה ארוך ועצבים חזקים.
- טראמפ שואג מי לא יירא - מהן ההשלכות על ישראל והאזור?
- לקראת פברואר קודר? מה מראים ארבעת היסודות של השווקים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למי שרוצה להגן על עצמו בכל זאת בתקופה של תנודתיות מסוימת, קיימות אפשריות מעניינות מבלי לפתוח בפוזיציות שורט קלאסיות או להתחיל לקנות או לכתוב אופציות PUT על השוק. קניית תעודת סל על מדד ה-VIX (הידוע כמדד הפחד), אשר ביצועיו נעים בקורלציה הפוכה לביצועי השוק - ככל שהשוק עולה מדד זה יורד ולהיפך - יכולה להיות אופציה אשר תניב תשואה בשוק יורד.
חשוב לזכור, כי להשפעה של משברים ספציפיים פנים - מדינתיים יש בדרך כלל תאריך תפוגה בעת שחלה בהם רגיעה. ראה מקרה משבר החוב היווני - המשבר החל בשנת 2010, והחריף באזור מאי 2011 בעת שברחבי יוון החלו מהומות ותסיסה עקב התנגדות לצעדי הצנע שהטילה הממשלה וגרר את מדדי אירופה וארה"ב לתיקון חד למטה. החל ממארס 2012 החל התיקון בשווקים באירופה - לאחר שהוענקה חבילת סיוע ליוון והוחלט על מחיקת חלק מהחוב שלה, מדד היורוסטוק 50 עלה בכ-45% והמדד של אתונה עלה ב-185%. בעקבות העבר ניתן להסיק מסקנות בעניין כדאיות ההשקעה במדד הרוסי, בתנאי כמובן שהוא בעל עצבים וקיבה חזקים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 3.כל האנליסטים בארץ 30/04/2014 09:00הגב לתגובה זולאף אחד אין באמת ידע וניתוח מעמיק של השווקים בעולם, ליצנים בשקל
- 2.דניאל 29/04/2014 15:06הגב לתגובה זוארה"ב נהייתה יקרה, בישראל אין מחזורים כמעט ואירופה זולה אבל מפחידה אותי...
- 1.רמי 29/04/2014 13:46הגב לתגובה זולמי שלא מפחד הזדמנות השקעה מצוינת לטעמי לטווח הארוך