תסתכלו על הנתונים - חייבים להפחית את נטל המס על משקי הבית
לאחרונה פורסמו נתוני הצמיחה במשק הישראלי, לפיהם צמח המשק הישראלי ברבעון הראשון ב-2.1% בלבד, בעיקר עקב ירידה של 2% בצריכה הפרטית וירידה חדה של כ-4% בצריכה הפרטית לנפש, שהיא המדד הנכון יותר לבחינת הדברים. משנת 2007 ועד היום חלקה של הצריכה הפרטית בתוצר ירד ב-2.5%. זו בהחלט מגמה מדאיגה, שהחלה כבר ברבעון השלישי של 2013.
כשמנתחים את הסיבות להאטה, ניתן להניח שהמגמה הזו צפויה להימשך בטווח הזמן הקרוב: הצמיחה בהוצאה לצריכה פרטית בשנים האחרונות מומנה על ידי גידול בהיקף החוב שנטלו משקי הבית. המסקנה די ברורה כאשר רואים כי השכר הריאלי במשק לא השתנה כמעט בשנים האחרונות, אך התפתחות החוב של משקי הבית הייתה מהותית. עלייה במינוף משקי הבית היא תופעה נפוצה בסביבת ריבית יורדת, היות ועלות הכסף פוחתת וההחזר החודשי לא משקף את נטל החוב.
מה יקרה כאשר הריבית במשק תתחיל לעלות? ההחזר החודשי על החוב של משקי הבית יגדל ונראה האטה חזקה אף יותר בצריכה הפרטית. נחבר לזה את השכר הריאלי במשק, שכמעט לא צמח בשנים האחרונות ונקבל משקי בית עם יכולת החזר נמוכה יותר. העלאת ריבית יכולה להכניס את המשק להאטה חריפה יותר ואף למיתון.
הורדת ריבית, גם היא, אינה המפתח לעידוד הצמיחה כיום - ישנה אפקטיביות נמוכה להורדת ריבית נוספת לצמיחה ריאלית ובריאה. ככל שימשיכו במגמת ההורדה - כך תעמיק הבעיה עת נרצה לצאת מסביבת הריבית הנמוכה.
- למרות הגזרות הכלכליות: ההוצאות בכרטיס האשראי ממשיכות לצמוח
- ענקית הצריכה שמעלה את שיעור הדיבידנד בפעם ה-62 ברציפות
נתוני התעסוקה מצביעים על שיעור אבטלה נמוך. מעבר לכך, ניתן לומר שאנו נמצאים בתעסוקה מלאה. אך מניתוח משרות השכיר במגזר העסקי, רואים תמונה מדאיגה: המגזר העסקי לא גדל בכמות המשרות בשנתיים האחרונות. ברבעון האחרון של שנת 2013, אף חלה נסיגה בכמות המשרות לרמות של מחצית שנת 2011. גם בהסתכלות על מאפייני המשרות הפנויות במשק, ניתן לראות שחלק גדול מהן הינו משרות בשכר מינימום.
לא ברור איך, בסביבה הכלכלית שבה אנו מצויים, ישנם המצדדים בהעלאות מסים נוספות. הדרך הנכונה להמריץ את הצריכה הפרטית מחדש, היא דרך הפחתת נטל המס על משקי הבית.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 3.שכיר עשוק 10/06/2014 21:16הגב לתגובה זואה, כבר עושים את זה... אבל מה יעשו כשהחלב יתייבש, ויותר שכירים יהיו ללא עבודה מעל גיל 45, מובטלים שדורשים תמיכה ???. אז מאיפה יבוא הכסף לממן את חגיגת ההטבות: אפס מע"מ, הניה בהתנחלויות ושמירה עליהם, משכורות מנופחות בצבא ומנגנון ממשלתי מנופח, הטבות לחברים וטייקונים... וגם הטבה מוצדקת לפליטי השואה המעטים שנשארו סוף סוף (אגב מדינת ישראל קיבלה שילומים מגרמניה - אבל רובם לא חולקו לניצולים.. )
- 2.עובד ממשלה 09/06/2014 15:35הגב לתגובה זומה פתאום אני נהנה לעבוד בתור עובד ממשלה עם תואר שני ולהרוויח 7000ש"ח נטו.....אולי תעלו עוד יותר כדי אני אוכל סוף סוף לעבור לדירת החלומות שלי... דופלקס של ארגזי קרטון!!!!
- 1.דן 09/06/2014 12:15הגב לתגובה זומה זה משנה אם ריבית בנק ישראל על 0.75% כאשר משקי בית מקבלים הלוואות (בטוחות יחסית) בריביות של 6%-8% וחברות האשראי גובות 12% ???