אין "להתרגל" מחשבתית לעולם של אינפלציה נמוכה
היום מקובל לחשוב שאינפלציה נמוכה, שלא לומר , תבטיח תקופה ארוכה של ריביות נמוכות ופוחתות במדינות המתקדמות. ניתן להבין זאת, כשרואים שמדד המחירים לצרכן בגוש האירו עלה בקושי ב-0.5% ב-12 החודשים האחרונים (כ-25% מהיעד) ואצלנו הוא עלה 1% ודבוק לרצפת היעד.
לדעתי, הדבר לא ברור מאליו, ואם נתבדה, והאינפלציה תרים ראש פתאום, עלול להיגרם נזק משמעותי, שכן שוקי המניות ואיגרות החוב באותן מדינות לא ממש ערוכים לכך: תשואות הפדיון נמוכות מאוד ולהחזקות ארוך, יחסית.
למה שהכיוון ישתנה?
סקר של מכון המחקר היוקרתי הראה לאחרונה כי יפן מובילה האצה במדדי המחירים לצרכן בכלכלות המתקדמות. לפי הנתונים ב-12 החודשים עד אפריל עלה קצב האינפלציה בארה"ב, יפן וכל מדינות אירופה שנבחנו (למעט נורבגיה). ספרד, שווייץ ושוודיה אף יצאו מטריטוריה דפלציונית בה שהו זמן ממושך.
הממצא המרתק ביותר נוגע, כאמור, ליפן, שדרכה במקום במשך שני עשורים: שם עלה 4.1% ב-12 החודשים האחרונים, פי 2 מהיעד והקצב שהיו בחודש מארס. חלק מזה נובע מהקדמת הוצאות של משקי בית, לפני שמס תצרוכת חדש יצא לדרך, אך גם תוכנית ההרחבה הכלכלית השאפתנית שהונהגה במדינה השפיעה רבות. לגבי ארה"ב, עליית המדד ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה ב-1.8%, כלל לא רחוק מיעד האינפלציה של ה-Fed.
עוד העלתה הבדיקה, כי ב-7 מ-16 מדינות, היה קצב עליית המדד ב-12 החודשים האחרונים גבוה מקצב עלייתו ב-12 החודשים עד אפריל 2013.
מתברר, אם כך, כי האינפלציה במדינות המתקדמות נמוכה, אך לא פוחתת, וכי רמתה לא מאותתת, בשלב זה, על סכנת גלישה לדפלציה.
במקביל הודיע ארגון ה-OECD, כי המדד המשולב של המדינות המתקדמות החברות בו מתקדם במומנטום חיובי. בין השאר אמורים הדברים בארה"ב, קנדה ובריטניה ואפילו לגבי גוש האירו כמכלול.
אני מעריך כי הדברים יילקחו בחשבון בהחלטות הריבית הבאות, וכי לא רחוק היום בו תסתמן סביבה של ריביות עולות. הבנקים המרכזיים, כהרגלם, יקדימו לשגר מסרים ואיתותים לפני שזה יקרה ואחת המשימות החשובות של השווקים תהיה לזהות זאת בעוד מועד ולהיערך בהתאם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.שבוע הספרשישקו 12/06/2014 23:50הגב לתגובה זו0 0הכל נכון בכתבה סו וואט איזה הצעות קונקרטית יש לך פרט לסיפורים יפים לשבוע הספר.דיבורים כמו חול ואין........סגור