האקזיט כבר אינו המסלול הבלעדי של חברות הטכנולוגיה
בחלום הבלהות שלי, נמכרו כל הסטארט אפים בישראל והארץ הופכת להודו של המפתחים, עשיית היי טק המקומית משמשת כמרכז פיתוח עולמי של כל המגה תאגידים' ואנחנו כולנו גולגלות פיתוח מבריקות במחירי קוסט פלוס לאחים הגדולים, גוגל, אפל, אמזון, יאהו, אינטל וכו . האלגוריתם הופך לקומודיטי והפיתוח לסחורה לכל דורש בסטארט אפ ניישן.
בחלום הרטוב שלי הסטארט אפים הישראלים צומחים ושולחים זרועות לשווקים הגלובליים. עשייה בוחרת באוטונומיה, לא מתנפלת על האקזיט המיוחל ולא מתפתה למכירת בוסר טרם זמנה. החברות מבצעות רכישות בשווקים השונים, טכנולוגיות משלימות ונתחי שוק. ישראל הופכת למעצמה עסקית של מגה חברות היי טק ומתחרה עם הענקים שלא מזמן יצאו למסעות רכש בארץ הגמדים החכמים.
הדור השני של התעשייה שעשתה את צעדיה הראשונים בשנות התשעים של המאה הקודמת מבשיל עכשיו, חברות רבות שהוקמו במחצית השניה של העשור הקודם כבר קורמות עור וגידים ונישאות על גבי תעשיות האינטרנט והסלולר הבוגרות והניו סושיאל מדיה על שלל אפשרויותיה.
- אקזיט ישראלי: טנבל רוכשת את וולקן סייבר ב-180 מיליון דולר
- Global AI רוכשת את Tectu הישראלית ב-13 מיליון דולר
כמי שעוסק כבר למעלה מעשור במיזוגים ורכישות טכנולוגיים, אני מוצא את המציאות איפשהו בין שני החלומות, אך עם מגמה חדשה - החברות הישראליות בדור השני כבר לא פוסלות את הצמיחה האוטונומית. ואלו חדשות טובות.
ישנם לא מעט נביאי זעם שטוענים שגל המכירות של חברות ישראליות ייקח אותנו לתסריט חלום הבלהות, אודה שגם אני הייתי אחד מאלה, אולם לאחרונה אני מוצא מקרים רבים שבהם הבחירה היא אחרת, וזה מקרין אופטימיות על עתיד התעשייה, אם כי זהירה.
במה הדברים אמורים? יזמים סדרתיים מתבגרים. לאחר שהתעשרו והתבססו בחייהם מחפשים אלו את המיזם שיקח אותם לשנות את העולם מעבר לשלב הסטארט אפ. בסיבוב השני והשלישי של החברות שהקימו, מחפשים אלו את החזון הגלובלי ולאו דווקא את האקזיט המהיר. היזמים כבר לא מפחדים לדבר בגדול על הצלחה במיליארדים ולא חוששים מתחרות עם ענקים. אני מכיר כמה כאלה, דב מורן הוא כזה כמו גם ירון גלאי.
בנוסף, חברות שנרכשו והפכו למרכזי פיתוח, ממשיכות לגדול כמרכזי פיתוח צומחים ומשפיעים, שנותנים את הטון ולוקחים עמדות ניהול בכירות בתאגידים הגלובליים. מגמה זו מכשירה לישראל יזמים מנהלים שלא מפחדים ללכת עד הסוף, עם נסיון רב ושאיפות גבוהות. בחברת לייב פרסון, לדוגמא, המוצר הישראלי החליף את זה של הרוכשת, ומרכז הפיתוח גדל למימדים גדולים, רוכש טכנלוגיות ומהווה את מרכז הכובד של החברה.
- טראמפ שואג מי לא יירא - מהן ההשלכות על ישראל והאזור?
- לקראת פברואר קודר? מה מראים ארבעת היסודות של השווקים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
התהליכים הללו הם חלק מאבולוציה בריאה של תעשייה ולא חוסר סבלנות ישראלי כפי שמקובל לחשוב. יחד עם שינוי תפישה של הון אנושי איכותי, שעשה את זה במודל הישן מספר פעמים וצבר רקורד ניהולי גלובלי בתאגידי העל, אני מעריך שנראה כאן במהלך העשור הבא חברות טכנולוגיה בעשרות מילארדים שישחקו במגרש של הגדולים.
עודד רון מייסד ומנכ"ל Jumpstart Corporate Finance, יציג בוועידה השנתית ה-8 למיזוגים ורכישות ב- 23.06.14 של מידע כנסים בתל אביב