רילוקשיין: כך תגדילו את פוטנציאל התשואה בקונצרני
כשבוחנים סדרות קונצרניות בישראל אל מול אגרות חוב בדירוג אשראי דומה בעולם מתקבלת תמונה ברורה - הגיע הזמן להגדיל את רכיב האג"ח בחו"ל על חשבון אג"ח מקומיות.
בשנה האחרונה חלו תנודות משמעותיות ומנוגדות בתשואות האג"ח בעולם על רקע השונות הרבה במדיניות המוניטרית שמפעילים הבנקים המרכזיים. לשינוי זה השלכות מהותיות על כדאיות ההשקעה באיגרות חוב בישראל, בעיקר ברכיב הקונצרני.
אם נעבור בקצרה על התמורות העיקריות בשוקי האג"ח ברחבי העולם, נמצא שבארה"ב חל זינוק חד בתשואות האג"ח הממשלתיות כתוצאה מצמצום ההרחבה הכמותית של הפד ושיפור הנתונים הכלכליים. אחת התוצאות המרכזיות של הצמצום המוניטארי בארה"ב הייתה עליית תשואות באיגרות החוב בשווקים המתעוררים, אשר מאופיינות בקורלציה הפוכה למגמת הדולר בעולם.
בעוד שאיגרות החוב הנקובות בדולר אמריקני ובמטבעות שווקים מתעוררים רשמו בחודשים האחרונים עליית תשואות, מקבילותיהן הנקובות באירו ובשקל רשמו מגמה הפוכה. באירופה אנו חווים כבר זמן ממושך בירידת תשואות במרבית המדינות, כולל אלה שהשקעה בהן מלווה ברמת סיכון גבוהה יחסית. למשל, איגרות החוב של ספרד, מדינה אשר נמצאת במשבר כלכלי עמוק, נסחרות בתשואה דומה לזו של ממשלת ארה"ב. מדובר במצב אבסורדי למדי לאור העובדה שהאירו נמצא בלחץ לפיחות ביחס לדולר, כך שמשקיע זר, שישקיע באג"ח הספרדיות, צפוי להשיג תשואה נמוכה יותר מזו הצפויה באג"ח האוצר האמריקניות.
- האם הסינים מוכרים אג"ח אמריקאיות? שר האוצר חושב שלא - הנה הסיבה
- "זוהי צומת חשובה - מורידים חשיפה לנאסד"ק ומגדילים חשיפה לישראל, אירופה, סין והודו"
במקביל לתהליך כיווץ המרווח הממשלתי בין ישראל לחו"ל, מרווחי האשראי בשוק הקונצרני בישראל המשיכו להצטמצם בשנה החולפת לרמה של 1.2% באג"ח בדירוגי A+ מקומיים. כאן נכנסת ההשלכה המהותית של שני תהליכים אלו: הירידה במרווח הממשלתי של ישראל ביחס לחו"ל בשילוב הירידה במרווח האשראי המקומי. בניגוד לשנים עברו, האג"ח הקונצרניות בישראל כבר לא נסחרות בתשואות לפדיון, שהן עדיפות משמעותית ביחס למקבילותיהן בחו"ל. חלקן אף נסחרות כיום בתשואה נמוכה יותר מאג"ח דומות שנסחרות בשווקים הגלובליים.
הכוונה בהשוואה זו היא לבחון איגרות חוב ישראליות וזרות בדירוגי אשראי בינלאומיים דומים, לא דירוג מקומי מול בינלאומי. זה אומר שבמקום להשוות בין אג"ח של חברה ישראלית בדירוג מקומי AA לאג"ח AA בעולם, נעשה את ההמרה המתאימה לפי הסולם של סוכנות הדירוג S&P ונשווה אותה ל-BBB בעולם.
כיצד לגוון את התיק באג"ח בחו"ל? כאמור, בשנה החולפת חלו תמורות מוניטאריות רבות בעולם. כעת יש מקום להתמקד בשלושה סוגי אג"ח בחו"ל, שמציגות חלופה מעניינת ביחס לאג"ח הקונצרניות המקומיות:
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אג"ח קונצרניות נקובות דולר בדירוגי השקעה . מגוון האפשרויות בסוג אג"ח זה הוא כמעט בלתי מוגבל, לכן חשוב למקד את מאמצי החיפוש בעיקר באג"ח בעלות רמות סיכון דומות לאג"ח מקומיות בישראל, אבל שנסחרות בתשואה עודפת. דוגמא לכך היא אגרת החוב של בורסת נאסד"ק, בעלת דירוג עולמי של BBB- לפדיון בעוד 5 שנים, שנסחרת כיום בתשואה של 3.2% - כלומר תוספת של 30 נקודות בסיס ביחס לאג"ח בעלות דירוג עולמי דומה בשוק הקונצרני שלנו. בנוסף, במידה ונגדר את החשיפה לדולר, אנו צפויים לקבל תוספת תשואה כתוצאה מפער הריביות בין השקל לדולר.
אג"ח ממשלות זרות נקובות דולר . במעבר לאג"ח חברות בחו"ל יש לשים לב כי חלק לא מבוטל מהממשלות בעולם, ביניהן ישראל, נוהגות להנפיק לעתים בשווקים הגלובליים חוב נקוב דולר אמריקני. סוג אג"ח זה הינו אפשרות נוספת לגיוון תיק האג"ח הישראלי באג"ח דולריות עם סיכון אשראי דומה לאג"ח הקונצרניות בישראל. למשל ממשלת מקסיקו מציעה איגרות חוב דולריות בדירוג עולמי של BBB+, בתשואה לפדיון של 3.5%. גם בסוג זה ניתן לגדר את השפעת שער החליפין ובתמורה ליהנות לפער הריביות החיובי של השקל אל מול הדולר.
אג"ח שווקים מתעוררים נקובות במטבע מקומי . הפיחות החד ממנו סבלו השווקים המתעוררים בשנה שעברה, בשילוב יציאת הכספים הרבה מהן הובילו לעלייה משמעותית בתשואות האג"ח שלהן. כעת, ניתן למצוא אג"ח מסוג זה של ממשלות אינדונזיה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו ורוסיה בתשואות של 6% ומעלה. צריך לזכור כמובן את התנודתיות הגבוהה שמלווה בהשקעה זו, הן בהיבט מחירי האג"ח והן בהיבט שערי החליפין. אך שילוב אג"ח מסוג זה בתיק במינון מתאים עשוי להגדיל משמעותית את פוטנציאל התשואה שלנו.
לסיכום, התהליך הכפול של צמצום המרווח הממשלתי בין ישראל לארה"ב, יחד עם צמצום פער התשואה של האג"ח הקונצרניות בישראל למקבילותיהן ברמת הסיכון בחו"ל, מעלה את הכדאיות להגדיל את רכיב האג"ח בחו"ל בתיק על חשבון אג"ח מקומיות.
**יניב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע.
- 6.דודו 25/06/2014 23:23הגב לתגובה זולמשקיע הישראלי שרוצה להישאר בשקלים ולהיות מגודר לשקל יש מעט מאוד אפשרויות היום בתחום קרנות הנאמנות. תעודות סל אג"ח חו"ל מגודרות כמעט לא קיימות - יש אחת בלבד. צריך עוד חברות שירימו את הכפפה באפיק הזה ויציעו קרנות איכותיות עם דמי ניהול שפויים. היום דמי הניהול בקרנות האלו הם מעל 1%!
- 5.האשקלוני 25/06/2014 05:51הגב לתגובה זוהיום בהמרת אג"ח דולרי לשקל, מקבלים תשואה שקלית נמוכה יותר מדולרית. תבדוק ותיווכח בעצמך.
- 4.אודה על המלצה לתעודת סל המכילה אגח"ים שונים מהעולם (ל"ת)ונסחרת בארה"ב 24/06/2014 17:01הגב לתגובה זו
- 3.העלו דירוג למקסיקו היא A- היום לא BBB+ כמו שכתוב (ל"ת)משקיע 24/06/2014 16:24הגב לתגובה זו
- 2.יעל 24/06/2014 13:18הגב לתגובה זוהדבר זה אג"ח בחו"ל - זה ברור
- 1.הקונצרני בארץ - בועה ענקית (ל"ת)איל 24/06/2014 13:18הגב לתגובה זו