על הנתון הזוועתי שפורסם אתמול, ושוקי המניות שגעשו - מה באמת משפיע?
האם המשק, הן העולמי והן הישראלי, עומד לצאת סוף סוף מהקיפאון וההאטה של ה-5 השנים האחרונות, או שנכנסנו לתקופה של עליות, ירידות ודשדוש מתסכל? האם הריביות האפסיות במדינות המפותחות תלוונה אותנו שנים ארוכות, או שנתעורר יום אחד לגל של עליות ריבית ונאמר: הסימנים היו על הקיר ולא ראינו?"
אין להפריז בחשיבותה של שאלה זו. בנקים מרכזיים גדולים, בארה"ב, בבריטניה ואף ביפן, מהססים וממתינים לשובר שוויון, שיגרום להם להפסיק את ההזרמות והתמריצים. יש סיכוי סביר שכבר היה עליהם לסגור את השלטר, אך המשבר שחוותה הכלכלה הגלובלית היה כל כך טראומטי, שהם רוצים "להיות בטוחים".
הדרך הטובה ביותר "להשתכנע", היא בשימוש הנתונים על ביצועי הכלכלות, אך כאן טמונה גם בעיה - יש יותר מדי מדדים שמכסים יותר מדי תקופות, חלקם מגיע בפיגור וחלקם צופה קדימה, ובסך הכל לא ניתן להבין מהם מסקנה חזקה מספיק שהמשבר תם והצמיחה בדרך.
כדוגמא, בארצות הברית נמסר אתמול כי התוצר התכווץ כמעט 3% ברבעון הראשון של השנה - תוצאה גרועה ביותר, אך הלו, וול סטריט, תנו לחורף ללכת. המומחים אומרים שהתוצר התכווץ בגלל החורף הקשה, וברבעון השני (שכבר הסתיים...) התמונה תתהפך. לצורך כך הם מביאים נתונים על הייצור התעשייתי ואשראי משקי הבית, שעלו לאחרונה יותר מהצפי, ואמורים לבשר על התפנית הצפויה. כך גם מדדי ציפיות, כמו מדדי מנהלי הרכש בתעשייה או מדדי אמון הצרכנים.
עם כל זאת, סקרי הציפיות עצמם עלולים להפוך כיוון כפועל יוצא של נתוני התוצר המאוחרים שהפתיעו לרעה. המעגליות הזו קשה מאוד לפיצוח ובכירי הבנק המרכזי בארצות הברית מהלכים זה זמן בין הטיפות בניסיון לומר לציבור, הצמא למוצא פיהם, מה באמת קורה, לאן הכלכלה הולכת והאם לצפות לעליית ריבית עוד השנה, בשנה הבאה, או אולי ב-2016.
בתי ההשקעות וגופי הייעוץ הגדולים נמצאים בבעיה דומה ולא קל להם לספק המלצות בטוחות מספיק לאורך זמן. התרחישים רבים ודינאמיים מדי. תנודתיות גבוהה בשוקי המניות והאג"ח היא אחת התוצאות הבעייתיות של מצב זה.
בסיכומו של עניין יש לפנינו בעיה רצינית: ישנו ריבוי נתונים סותרים, דווקא בזמן שנחוצה תמונה ברורה והחלטית, כזו שתאפשר למקבלי ההחלטות לעבור מהרחבה אגרסיבית של מספר שנים לריסון הדרגתי. אני חושב שיש צורך בחשיבה חדשה (אולי במסגרת אחת ההתכנסויות הקרובות של קרן המטבע הבינלאומית, הבנק העולמי, או גוף מרכזי אחר) שתגדיר ותעדף פרמטרים עיקריים ואחידים, על לפיהם תתקבלנה החלטות.
יש מקום להתחשב בנתונים עדכניים יותר בתקופה הנוכחית, ולתת פחות משקל לנתונים בפיגור, ובראשם ביצועי התמ"ג. כך גם סקרי הציפיות השונים, שמשפיעים על התנהלותם היומיומית של שוקי ניירות הערך סמוך ולאחר פרסומם יושפעו מאלה הראשונים במידה פחותה מהקיים.
משקי הבית, החברות והמשקיעים יקבלו את רשימת הפרמטרים ויתכננו את התנהגותם בהתאם לצפי על כל אחד מהם. אם אותם פרמטרים אכן יהיו תנודתיים פחות, יהיה קל יותר לשרטט תמונה כוללת ולפעול לפיה. בקיצור, בואו נפסיק את המצב בו הקיץ בתחילתו ואנו עדיין מזכירים את החורף הקשה כדי להסביר משתנים בפיגור.
רונן מנחם הוא מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה במזרחי טפחות
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.הכל באסטרולוגיהאלי 29/06/2014 04:45הגב לתגובה זו0 0השוק יתחיל לרדת, או להתאים עצמו למצב הכלכלה רק כאשר לא תהיה אלטרנטיבה לכסף,,,כל עוד הריביות העולמיות ימשיכו כך השווקים יתעלמו לחלוטין מהמצב האמיתי.סגור
-
3.ניתוק מוחלטהבורר 28/06/2014 10:34הגב לתגובה זו0 0בין הנתונים לבין ביצועי הבורסה.סגור
-
2.שווקי המניות ברמת תנודתיות הכי נמוכה מזה שניםירון 26/06/2014 13:33הגב לתגובה זו4 0גם שוק המט"ח רגוע מאוד. כולם ממתינים לראות האם הקסם של הפד לייצר צמיחה אמיתית מכלכלת פונזי פועל או שהבלוף עומד להתפוצץ בקרוב. את הרמזים חפשו בשוק האג"ח והסחורות.סגור
-
1.מר מנחם הנכבד.פרופ. אבירם(איציק) 26/06/2014 11:39הגב לתגובה זו12 3אכן, הנתון היה זוועתי...אבל , לא זכור לי שהשווקים געשו... אני מניח שהינך כלכלן או רו"ח. אז, לא צריכות להיות לך התלבטויות רבות...ואף ,אין להתחשב ב"ריבוי נתונים סותרים". לידיעתך, היום, מצב הפירמות,הבנקים ואף מדינות ברחבי הגלובוס...הוא רע ואפילו גרוע... לשאלתך , מה ישפיע? אתה הרי מבין היטב, שבסופו של יום, השווקים יתישרו עם הנתונים שציינתי לעייל...והכיוון הוא חד משמעי! ברכות.סגור
-
למה להשחיר, במדינות רבות יש התאוששות:יפן,ארה"ב,אנגליה ואהוד 29/06/2014 05:10הגב לתגובה זו0 0עוד.סגור
- טען עוד
-
לשמועות האלו אין בסיסרווית 28/06/2014 10:39הגב לתגובה זו0 1מה זאת אומרת בסופו של דבר??כמו להגיד ביממה הקרובה באיזשהו שלב תהיה השעה 12.....סגור
-
הכי פשוט בעולםקטיה קרינסקי 28/06/2014 08:43הגב לתגובה זו2 0אל תסתכלו על פרמטרים מורכבים מדי. השוק קורס כשהוא עם מכפילי רווח גבוהים לאורך זמן, ואין קורלציה בין ההכנסות הישירות מהמניות (דיבידנדים) לבין העליות בהפרשים גדולים מדי. עניין של טעם מה הנקודה הלגיטימית, אבל היחס הזה הולך וגדל, והיסטורית אנחנו כבר בנקודה שבה בעבר שווקים קרסו. אז, תוציאו את הכסף כמה שיותר מהר, ושפשוף נעים.סגור
-
DEAR AVIRAMDR.EVERTON 26/06/2014 12:37הגב לתגובה זו13 5ITS GONNA BE A VERY BIG CRASHסגור