חוסר הוודאות בשוק האמריקני הולך וגובר - והתנודתיות בהתאם

רון הקיני, ראש צוות אג"ח, אקסלנס, מתייחס לפירסום נתוני המאקרו האחרונים בארה"ב ולהשפעתם על מדיניות הפד עם ג'נט יילן בראשו
 | 
telegram
(3)

בסוף השבוע האחרון, ערב יום העצמאות האמריקני, התפרסמו נתוני התעסוקה בארה"ב לחודש יוני. מדובר בהמשך הנתונים הטובים של החודשים האחרונים: שיעור האבטלה ירד ל-6.1%, מספר המשרות החדשות גדל ב-288 אלף משרות (הרבה מעל הצפי) ואילו מספר המועסקים במשק הגיע ל-145.2 מיליון מועסקים, והתקרב עוד קצת לשיא ההיסטורי החודשי של 145.6 מיליון מועסקים מנובמבר 2007.

אך דווקא ההשוואה לאותה נקודת זמן של נובמבר 2007 מספרת סיפור קצת פחות אופטימי לגבי מצב התעסוקה. כמות מועסקים זו בנובמבר 2007 היוותה 62.9% מהאוכלוסיה בגיל העבודה, לעומת 59% ביוני 2014. במלים אחרות, כ-15 מיליון אמריקנים הצטרפו לגיל העבודה בתקופה שבין נובמבר 2007 ליוני 2014, אך כמות המועסקים בפועל לא עלתה כלל, וכמות המשרות החסרות, על פי אותו יחס, מתקרב ל-9.5 מיליון. נתון זה של שיעור המועסקים מתוך סך האוכלוסיה בגיל העבודה של - 59% - הוא הנתון המרכזי לדעתי להבנת מצב התעסוקה בארה"ב, ולמרות שיפור מינורי בחודשים האחרונים, הוא לא השתנה באופן משמעותי מנתון השפל השנתי של 58.5% בשנת 2010. הפעם האחרונה של סביבת נתונים חלשים שכאלו טרם המשבר, הייתה רק בסוף שנות ה-70'. אך כאמור, עם כל זאת, נתוני האבטלה משנת 2010 ועד היום כן במגמת שיפור ושיעור האבטלה ירד מ-9.6% ל-6.1% בנתונים העדכניים.

איך כל הנתונים מסתדרים?
ההסבר טמון בעלייה חדה ורצופה של אמריקנים שאינם משתתפים בכח העבודה. מדובר באותם תושבים שלא נספרים בתור מובטלים, כיוון שהתייאשו או פרשו מכל סיבה שהיא. אך בבואנו לנתח ולהבין את שוק התעסוקה האמריקני, חוזק הצרכן והכלכלה בארה"ב, יש צורך לראות בהם כמובטלים בפועל, מכיוון שאינם משתכרים מעבודה.

האם מצב התעסוקה הוא טוב או רע?
האם חמש וחצי שנים של מרחיבה אכן עזרו באופן מהותי לשוק התעסוקה? לדעתי לאף אחד, כולל לחברי הפד, אין תשובה מספיק טובה. המשבר של 2008 גרם לתוצאה של פיטורים המוניים, אך חוסר ההתאוששות המהותי מאז, מסמן לכך שבפועל המשבר היה רק זרז, ובפועל שוק התעסוקה סובל מממספר שינויים מבניים וחברתיים רחבים יותר שהתרחשו במקביל למשבר, כגון:
1. כוח העבודה בשנים האחרונות עדיין זול יותר במדינות המתעוררות מאשר בארה"ב, ובשנים אלו עדיין היה מעבר של יצור למדינות אלו.
2. שינויים טכנולוגיים משמעותיים מייתרים לא מעט עבודות עתירות כח אדם.
3. דפוסי עבודה של דור ה-Y שמצטרפים מאוחר לגיל העבודה ונמצאים בפרקי זמן רבים של "בין עבודות״.
4. פרישה לגמלאות של דור ה"בייבי בומרס" הגדול , שהגיעו לגיל פנסיה בשנים האחרונות.

אם אכן אלו הסיבות לחולשה בשוק העבודה, יש מי שטוען שאין ביכולת המדיניות המוניטרית המרחיבה של הפד, לפתור את החולשה בשוק התעסוקה. לכן יש הצדקה לצמצום מוניטרי, כיוון שיחסית לתנאים הקיימים ולחולשות המבניות והחברתיות הללו , מדובר בסך הכל בנתונים טובים.

מצד שני ברור שהנתונים האבסולוטיים בכללותם משקפים חולשה רבה, יחסית לנתונים של אמצע העשור הקודם לפני 2008. מתוך כך יש הטוענים שהפד חייב להמשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה עד אשר הנתונים ישתפרו באופן מהותי ויתקרבו לנתונים ההם.

יילן. כיצד תוביל את השוק? Getty images Israel
יילן. כיצד תוביל את השוק? Getty images Israel

להערכתי, גם חברי הפד נמצאים באי וודאות בפירוש נתוני התעסוקה. הזיגזוג של ברננקי בשנת 2013, הערכותיו השגויות לגבי שוק התעסוקה בשנתו האחרונה בתפקידו והצהרותיה של יילן לגבי הפחתה משמעותית בחשיבות נתוני התעסוקה לגבי מדיניות הפד בחודשים האחרונים, מלמדים שגם חברי הפד מתקשים להעריך את החוזק והחולשה של שוק התעסוקה. שוק העבודה בארה"ב עובר שינויים מבניים וחברתיים, ובתנאים כאלו כמעט בלתי אפשרי להעריך את האפקטיביות של המדיניות המוניטרית הנוכחית - מדובר בתהליך של ניסוי ותהייה.

נדמה ששוק האג"ח אף הוא, כפי שמשתקף בתקופה האחרונה, מגיב מצד אחד לנתונים הטובים, אך מצד שני, תגובה זו היא מינורית באופן יחסי. שחקני האג"ח מגיבים בספקנות וחשדנות לנתונים, כל עוד הפד לא משנה את פרשנותו לנתונים אלו. שוקי האג"ח מתמחרים התמדה במדיניות המרחיבה של ריביות נמוכות במשך זמן רב.

חוסר הוודאות לגבי נתוני התעסוקה עצמם, כמו גם לגבי פרשנות נתונים אלו על ידי הפד, עשויה, על פי עניות דעתי, להגביר את התנודתיות בשוקי האג"ח בעתיד הקרוב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    לא מדויק
    ראובן 08/07/2014 12:31
    הגב לתגובה זו
    1 1
    לפי הידוע שיעור המעוסקים כיום בארה"ב עומד על 62.9% ולא 59% כפי שציינת ולכן האמור במאמר אינו רלבנטי, היות שכמות המעוסקים היחסית לא השתנתה בין שתי התקופות המצוינות בה.
    סגור
  • דווקא מאוד מדוייק , הנה הקישור לנתונים
    תמר 09/07/2014 01:28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    http://www.bls.gov/web/empsit/cpseea01.pdf
    סגור
  • 1.
    כתבת יפה, אבל....
    אודי 07/07/2014 10:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    החסרת נתון חשוב של הגדרת עובד/לא מובטל - גם מי שעובד שעות בודדות בחודש. אבסורד !! ולראייה, החודש נפלטו כ-600 אלף עובדים במשרה מלאה ונוספו כ-900 אלף עובדים במשרה חלקית. האמת, אחלה פטנט (אפשר לרשום כזה??). הצעה ייעול - לפטר החודש כ-5 מליון בעלי משרות מלאות ולקלוט כ-15 מליון במשרה חלקית.....והנה "נפתרו" כל הבעיות !?!? חחחח
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות