כריית פצלים: אסטרטגיה יפהפייה, עכשיו נתבונן בתוצאות
תחום האנרגיה, העומד מאחורי חלק ניכר מהמאבקים המדיניים בעולם, סיפק לאחרונה כותרות שנראו כאלו הן לקוחות הישר מימי המלחמה הקרה, בשנות ה-50 של המאה הקודמת. העיתונות הבריטית ציטטה מפקדי נאט״ו כמאשימים את רוסיה במימון קמפיינים של ארגונים ירוקים נגד שיטות ההפקה המתקדמות מפצלי שמן (shale).
על-פי פרסומים אלה, רוסיה עומדת מאחורי הפצת מידע כוזב, שמטרתו לעצור את תהליכי ההפקה, הנקראים שבירה הידראולית, או fracking בשפת רחוב, ואחראיים בעשור האחרון לגידול החד בעתודות הגז והנפט בארה״ב. כאן המקום להזכיר, כי הפיכתה של ארצות הברית למעצמת גז ונפט נעשתה תוך אימוץ שיטות שנחשבו קודם לכן טאבו אקולוגי וללא דיון ציבורי פתוח.
הראיה האסטרטגית הזו נמשכה גם אחרי אסון הדליפה במפרץ מקסיקו, אשר רק האיצה את קצב ההפקה מפצלי גז ונפט. רק כאשר הפכו שיטות הפקה חדשות אלה לזרם המרכזי וההפקה של פצלי גז ונפט לעובדה מוגמרת, נפתח למעשה הדיון הציבורי הנרחב בהשלכות התופעה. באירופה המצב שונה, צפיפות האוכלוסין גבוהה בהרבה, והתעשייה ברובה אינה כה מתקדמת טכנולוגית.
זו גם הסיבה, שההאשמות נגד ארגוני איכות הסביבה, שהגיעו לכאורה, ממטה הברית הטרנס אטלנטית, עוררו ספקנות, דווקא בקרב אנשי התעשייה, ולו בשל העובדה שמשרד האנרגיה במוסקבה, קרא בשנה שעברה לצמצם את הפיגור הטכנולוגיה בתחום כריית פצלי גז, והגדיר את תוכנית הפיתוח של מדפי ה-shale בסיביר, כחלק ממערך העתודות האסטרטגי של רוסיה לטווח הארוך. עם זאת, יהיו נתיבי המימון של הירוקים אשר יהיו, נראה כי בתחילת החודש, קיבל מחנה המתנגדים, שחקני חיזוק חדשים, שלא ניתן לנפנף אותם בקלות או לטעון שהם פועלים בשליחות גזפרום.
ראשית בתחילת החודש התפרסמו באתר בלומברג דבריו החריפים של ראש המכון הססמולוגי של אוקלהומה, אוסטין הולנד. אוקלהומה, המפיקה כיום נפט בהיקף הדומה לצריכה של מדינת ישראל, היא אחת משלוש מדינות הנפט החדשות. יחד עם קולורדו ואוהיו היא סובלת מריבוי הולך וגובר של רעידות אדמה הקרובות לחלק מאתרי הכרייה מפצלים מהכלכליים בעולם.
הולנד, שדבריו צוטטו בהרחבה ברוב כלי התקשורת הכלכליים בעולם, אמר כי ״אם המחקר יצביע, הדבר הבטיחותי ביותר הינו להפסיק את ההזרקה של נוזלי השפכים, ועקב כך גם את ההפקה, בחלקים גדולים של המדינה (אוקלהומה, א"פ), וזה מה שנעשה...״.
אוקלהומה מפיקה כיום כ-350 אלף חביות ביום, והרישיונות בה מוחזקים בעיקר בידי חברות נפט עצמאיות. בינתיים נראה כי לא רק הולנד סבור שקיים קשר הדוק בין הזרקה תת-קרקעית של תרכובות הנוזלים שתפקידם לחלץ את פצלי השמן מהסלעים להתגברות רעידות האדמה באוקלהומה.
כך, גם סגן ראש המחקר האמריקני למחוללי פעילות ססמית, שאמר לאחרונה, כי יש כמה דוגמאות טובות לקשר הדוק בין ההזרקה ומי השפכים של הבארות להתגברות רעידות האדמה.
מנגד, התעשייה טוענת כי אין עדיין מספיק עדויות שמצביעות על מובהקות באזורים הפרובלמטיים. אבל הסקר הסטטיסטינשל המכון הססמולוגי האמריקני מראה כי לא היו שינויים ססמיים גיאולוגיים באוקלהומה, וקרוב לוודאי כי מי השפכים הם שחוללו את התגברות רעידות האדמה.
התעלומה האמיתית מבחינת הגיאולוגים, היא השוני בין הבארות השונים, שרק חלק קטן מהם מגיבים בצורה זו. אולם אלה שמגיבים - מגיבים בעוצמה. ביוני 2014 היו באוקלהומה מספר כפול של רעידות אדמה מאשר בכל שנת 2013 והאינטנסיביות והעוצמה שלהן רק הולכת וגוברת. מאז החלה ההפקה, חלה עלייה חדה הן בתדירות והן בעוצמת הרעידות. לדברי המכון הססמי של ארה״ב, המתאם נראה ברור, שכן עם הפסקה זמנית של חלק מהקידוחים ירדה גם כמות רעידות האדמה באתרים הסמוכים.
בשורה התחתונה, ישראל רגישה יותר מארה״ב וגם מחלק ממדינות אירופה, שעדיין לא החליטו ביחס לנפקה מפצלים, בכל פרמטר אפשרי, החל מצפיפות האוכלוסין ומיעוט מקורות המים וכלה ברמת הסיסמיות של האזור.
לנו נראה, שעל ישראל לוותר בשלב זה על שיטת ההפקה מפצלי שמן, גם ברמת הניסוי, ולהמתין בסבלנות לממצאים אמפיריים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.למה לא מזכירים את הסרטן בקולורדו (ל"ת)אלכס 20/07/2014 14:25הגב לתגובה זו0 1סגור
-
2.אסטרטגיה נכונהירון 20/07/2014 13:44הגב לתגובה זו1 1דברים נכונים..סגור
-
1.ישראל לא צריכה לשנות את מקורות המיים שלה גם בניסוי (ל"ת)אור 20/07/2014 13:21הגב לתגובה זו2 1סגור