הוואטסאפ ניצח, הצנזורה מתה - תתקדמו
אמש, בנסיעתי חזרה הבייתה בשעת לילה מאוחרת שמעתי את הפרופ' אסא כשר זועם בתחנת גל"צ על תופעת הפירסומים המוקדמים ברשת הוואטסאפ. כשר, ממחברי הקוד האתי של צה"ל ואיש ששכל את בנו, הזדהה באופן טבעי עם הרגשות הקשים של אזרח שנודע לו על מות אחיו ברשת הוואטסאפ, ודרש מהציבור להפסיק את תופעת ההפצה הזו ולהבין שיש לו אחריות מוסרית פרטית כלפי אותן משפחות. גם הבוקר שמעתי את מגיש הטלוויזיה אברי גלעד מדבר בגנות התופעה הזו ודורש לשים יד על אותם מפיצים סוררים וחסרי רגש.
חברים, צר לי, אבל אתם פשוט צריכים להתקדם. הצנזורה מתה - הטכנולוגיה קברה אותה קבורת חמור. על אף האמפתיה, ההבנה והרצון הטוב לשמור על רגשות האנשים, זו המציאות וזה זמן טוב להתעורר ולהכיר בה - חופש המידע הינו בלתי מוגבל בשנת 2014 והמהירות שבה כל אינפורמציה, על כל אירוע, יכולה להגיע מיידית לצידו השני של הגלובוס רק תגבר. אגב, אינטרנט וכל זה, מכירים כן?
אין כאן שאלה מוסרית, כי טבע האדם הוא לרכל ולרצות לשתף מעצם היותו יצור חברתי - את זה לא ניתן לשנות וכנגד זה אין טעם לצאת בהצהרות כמו 'עצרו את הסוררים!'. השאלה היא האם ניתן לקבוע גבול כלשהו שיהיה מספיק ברור לציבור ובמקביל, יהיה גם אפשרי לאכוף את החוק כשפלוני יעבור אותו?
במילים אחרות, כבר אתמול בשעות הבוקר המוקדמות הופצו הודעות הוואטסאפ על מספר הנופלים בקרבות ליד סג'עייה ובסביבות שעות הצהרים כבר הופצה הודעה עם שמות חלק מהנופלים והפצועים - להזכירכם, רק בשעות הערב הותר לגופי התקשורת לפרסם את דבר האירועים הקשים ומספר הנופלים. האם הגבול נחצה בין ההודעות הראשונות להודעה עם השמות? ייתכן בהחלט שכן.
אם לרשימה כזו נכנסים שמות לא נכונים שעלולים לגרום מפח נפש אדיר למשפחות, מישהו צריך להיענש על זה, אבל יהיה קשה מאוד לקבוע בכל מקרה ומקרה איפה הגבול הזה נחצה ובמקביל גם לא להגיע למצב של מדרון חלקלק. בכל מקרה האפשרות לקבוע את החוק ולהפוך אותו לנהיר מספיק לציבור מוטלת בספק גדול.
המדינה חוותה אתמול עוד אחד מהימים השחורים ביותר שלה, אני לא כותב את הדברים האלה ממקום של חוסר רגישות. אומנם ל'מזלי' לא הכרתי ברמה האישית את הנופלים אתמול, אבל כמו לכולם כאב גם לי מאוד על כל אחד ואחד מהם ועל בני המשפחות שלהם - אנחנו חיים במציאות קשה ואבסורדית.
אני מבין שלקבל ידיעה מרה ע"י קצינת נפגעים ופסיכולוג, היא דרך רכה יותר לקבל אותה מאשר ע"י הודעת וואטסאפ שמוטחת בפניו של אדם, אבל קשה מאוד לראות כיצד ניתן יהיה למנוע את הפרסומים האלה מהפצה - חוץ מאשר דרך חינוך לכך. אף אחד לא אמר שהקידמה מביאה איתה רק דברים טובים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הכותב טועה ומטעה.הצנזורה חיונית והווטסאפ מכיל כל שטות. (ל"ת)תתבגר! 22/07/2014 13:19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לא מסכיםnoamro 21/07/2014 15:05הגב לתגובה זו1 0לכל טכנולוגיה חדשה שנכנסת יש חבלי לידה. כך גם עם וואטסאפ. בהתחלה מתלהבים , משתמשים, אח"כ לומדים איפה הבעיות (הפצת שמועות מרושעות בלתי מבוססות) ולומדים את הדברים הטובים שבטכנולוגיה החדשה (מהירות\סיפוק מהיר...) ואת הדברים הרעים (חוסר אמינות\הונאה\מלחמה פסיכולוגית\...) ומבינים את היתרונות שיש בדברים הישנים כמו דו"צ וכו' ועושים את השיקול. אחרי אתמול ,אני לדוגמא החלטתי שאני לא מעביר שמועות יותר בוואטסאפ אלא מחכה רק להודעות רישמיות ומבוססותסגור
-
1.על דו"צ לפרסם מיידית על קיום נפגעים - ללא שמות!צופה 21/07/2014 14:04הגב לתגובה זו3 0היה נכון לפרסם על כמות הנפגעים בסג'עיה ברגע שזה נודע לדו"צ - רק ללא השמות. אי פירסום - רק גורם להיסמכות על ווטסאפ ושאר שמועות שלא ניתן לעצור - ואשר לעיתים מאוד מאוד מפריזים באבידות.סגור
-
לפעמים כדאי לדחות סיפוקים כדי לקבל את האמת (ל"ת)noamro 21/07/2014 15:07הגב לתגובה זו0 0סגור