ימי לחימה: במה כדאי להשקיע בזמן של מתיחות ביטחונית
בתקופה זו, בה חוסר הוודאות וחוסר הביטחון סובבים אותנו בהרבה מובנים של החיים, למרבה ההפתעה דווקא שוק ההון מהווה אי של יציבות. פרשנויות רבות פורסמו בתקשורת בעת האחרונה בנוגע לסיבה לכך, וניתן לראות, כי ניסיון העבר של המשקיעים בזמן מבצעים צבאיים קודמים, הוכיח שבטווח המיידי לא רצוי לבצע שינויים חדים בתיק.
אנו מאמינים כי לא רצוי להיכנס לפאניקה בכל הנוגע לתיק ההשקעות, ואף חשוב מכך, עדיף להימנע מביצוע צעדים קיצוניים. יחד עם זאת, רצוי לנצל את הזמן בכדי לבחון את תיק ההשקעות ולראות אם הוא מגלם בצורה הנכונה ביותר את צרכינו. לצורך כך, נרצה לבחון בתחילה את המגמות בתיק ההשקעות של הציבור הישראלי, ובהמשך נציג מבנה תיק המתאים לתקופה.
לפי נתוני בנק ישראל, תיק הנכסים של הציבור עמד על מעט מעל 3 טריליון שקלים בחודש מאי 2014 - צמיחה של 9.4% מול אשתקד. באופן לא מפתיע, עקב העליות שהפגינו השווקים בשנה האחרונה, ניתן לראות העברת כספים מרכיב המזומן, הפיקדונות והאג"ח הקונצרניות, בעיקר לרכיב המניות בארץ ובחו"ל. יש להניח כי מגמה זו נובעת מרצון הציבור להגדיל את הסיכון. מנגד, יש גידול באג"ח הממשלתיות שמנטרל באופן מסוים את הגדלת הסיכון.
- כמה תעלה המלחמה לישראל? הרבה יותר ממה שאתם חושבים
- תקיפה אווירית נרחבת של צה"ל ברצועת עזה, חייל צה"ל נהרג
בשבוע לאחר מכן (13-17 ליולי), טרם החרפת המצב, ראו קרנות אלו עלייה מחודשת בגיוסים של כחצי מיליארד שקלים, אך רגע לאחר מכן, עם ההסלמה (20-21 ליולי), שבו הפדיונות בקרנות בהיקף של 300 מיליון שקלים. מנגד, הקרנות הכספיות חוו גיוסים גדולים בהיקף של כ-3 מיליארד שקלים, עם רצון המשקיעים להפחית סיכון. שינויים אלו מבטאים תגובות מהירות, שלעיתים אינן מצדיקות את עצמן. לצורך ההמחשה, מאז תחילת המבצע (8 ליולי), ועד ה-24 ליולי, הן מדד ת"א 100 והן התל בונד 60 עלו בכ-1%.
להערכתנו, החלטה על שינוי באופן השקעת הכספים צריכה להיות תלויה באינדיקטורים ארוכי טווח, המצביעים על שינוי אמיתי במצב המשק. אמנם בהחלט ייתכן כי הלחימה תשפיע לשלילה על קצב הצמיחה של ישראל, אך לעת עתה אין סימנים כי הפגיעה תהיה מהותית. מבחינה תקציבית, במידה והמבצע לא ימשיך להתגלגל מעבר למספר חודשים, נראה לנו כי המדינה תוכל לספוג את העלויות העודפות מהלחימה. הגירעון השנתי בישראל עומד על קצב נמוך של 2.5% - נמוך מהיעד של 2.8%.
בבניית תיק השקעות, יש מקום הן לרכיב אג"ח קונצרנית וממשלתית והן לרכיב המניות בארץ ובחו"ל. רכיב האג"ח מתאפיין לרוב ברמת סיכון נמוכה יחסית, ובתשואה נמוכה בהתאם. כיום, עם הריבית הנמוכה בישראל (0.75%) ובעולם (0.25% בארה"ב, 0.15% באירופה), ההשקעה באיגרות חוב פחות אטרקטיבית מבעבר ובהתאם מניבה תשואה נמוכה ביותר.
- טראמפ שואג מי לא יירא - מהן ההשלכות על ישראל והאזור?
- לקראת פברואר קודר? מה מראים ארבעת היסודות של השווקים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הרכיב המנייתי הוא המועדף על ידינו כיום, כמובן בהתאם לרמת הסיכון שהמשקיע מוכן לקחת על עצמו, ממספר סיבות: סביבת הריבית הנמוכה, רווחיות החברות במגמת עלייה ושיפור בקצב הצמיחה הגלובלי. בדומה לאג"ח הקונצרניות, גם כאן יש חשיבות גבוהה לפיזור בין ענפים שונים. בתיק סולידי נעדיף לשבץ חברות גדולות, שרובן נחשבות לחברות ערך, קרי חברות שפעילותן דפנסיבית בעיקרה ונוהגות לחלק דיבידנד באופן שיטתי. כמו כן, בתיק ברמת סיכון בינוני-גבוה נשבץ גם חברות קטנות שנחשבות לחברות צמיחה. הענפים המומלצים לעניות דעתנו בישראל הם אנרגיה, תקשורת, פרמצבטיקה וכימיה. לאור המצב כיום, אנו רואים תשואת יתר של מניות בתעשייה הביטחונית, כמו אלביט מערכות שעלתה בכ-6% מאז תחילת הלחימה ועד ה-24 ליולי.
בנוסף, מוצע פיזור הרכיב המנייתי לחו"ל (כ-35-40% מהרכיב המנייתי בתיק), על מנת להקטין את רמת הסיכון הכוללת של התיק. החשיפה המוצעת היא בעיקר לארה"ב ולאירופה. מאחר ומרכיב זה בתיקים נמוך, נמליץ על השקעה במדדי מניות או סקטורים (דרך תעודות סל או קרנות נאמנות).
לסיכום, אנו ממליצים להימנע מביצוע צעדים קיצוניים בכל הנוגע לתיק ההשקעות, לקחת את הזמן לבחון את התיק הקיים, לבנות תיק מאוזן ומבוזר, תוך הסתכלות על התיק הכולל (כולל הרכיב הפנסיוני), עם הקטנת רמת הסיכון הכוללת, בדרך של פיזור בין הרכיבים העיקריים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 5.אורית פוקס 06/08/2014 09:48הגב לתגובה זוריבית בנק ישראל היא 0.5% ולא 0.75%. בושה לבנק!!! אני מוציאה משם את התיק השקעות שלי!!!
- 4.אנליסט למ"ס 05/08/2014 17:17הגב לתגובה זוהאם נכון לצאת מאג"ח בישראל לטובת חו"ל?
- 3.האוצר econet 05/08/2014 10:14הגב לתגובה זוהאם אתה מחפש הלוואה מקורית (בשיעור ריבית סביר) מעובד בתוך 6 ימי עבודה? יש לך כבר דחה ללא הרף על ידי הבנקים שלך ומוסדות פיננסיים אחרים?חדשות טובות היא כאן! אנו מציעים הלוואה ב 3% ריבית לשנה. אנחנו מאושרים, אמינים ומהימנים. אנו מציעים הלוואה לזמן ארוכה משנת אחת (1) לעשרים מקסימום חמש (25) שנים. אם אתם מעוניינים ליצור איתנו קשר בדוא"ל: [email protected] בברכה, Econet האוצר
- 2.׳•׳•׳–׳•׳•׳– 04/08/2014 17:30הגב לתגובה זומפולת בקיץ הזה או בסתיו היא תרחיש ממש לא בלתי סביר. אחרי חמש וחצי שנים של שוק שורי. להחזיק מניות רק בגלל שהתשואות האלטרנטיביות נמוכות מאד, לא מומלץ בעת הזו. גם באוגוסט לפני 6 שנים אף אחד לא ידע שחודש לאחר מכן תתחיל מפולת גדולה שתפיל את השוק ב 40% תוך חודשיים. והבנקים זימרו את אותן זמירות שאנחנו שומעים מהם כעת...
- 1.אלוף 04/08/2014 12:00הגב לתגובה זואלביט , עשות , ארית , ועוד - החוזים יתנו לסקטור הזה מינוף רציני. בהצלחה.