בריחת המוחות בשוק ההון הישראלי - כשהרישום הכפול הופך להרסני

צחי קלמין, מנהל השקעות ומחקר ב-MORE מסביר איך נפחי המסחר הנמוכים והקשחת הרגולציה מכבידים על החברות הוופכות רישום כפול לנטל מיותר
 | 
telegram
(2)

לאחרונה, פורסם כי קבוצת דלק, בראשותו של יצחק תשובה, בוחנת את האפשרות, להירשם למסחר בבורסת לונדון. מהלך עסקי זה, מצטרף למגמה חדשה בשוק ההון הישראלי, אשר בה, יותר ויותר חברות בורסאיות שוקלות את האפשרות לצאת להיסחר מעבר לים, בנוסף לרישומן בבורסת אחד העם.

בפני החברות אשר בוחנות אפשרות זו, עומדים מס' מסלולים: (1) הדרך המסורתית - של מניות חדשות וגיוס של הון לתוך החברה, תוך כדי ניסיון לשכנע כמה שיותר משקיעים להאמין בתוכנית העסקית שלהן. (2) רישום כפול- החברה רושמת את מניותיה למסחר בזירות מקבילות, בבורסות בארה"ב או בלונדון, החברה אינה מנפיקה מניות חדשות, אינה מגדילה את ההון הרשום והשינוי היחיד הוא, שמניותיה נסחרות מעתה גם בבורסה נוספת, במקביל לבורסה המקומית. (3) הנפקת A.D.R - תעודת פיקדון אמריקאית, אשר עוקבת אחר ני"ע זר, מטרתה לאפשר למשקיע האמריקאי להשקיע בני"ע זרים ובמקביל לאפשר לאותה חברה זרה שמנפיקה אותו, להפוך לציבורית בשוק ההון האמריקאי.

אמנם, הבורסה באחד-העם מעודדת חברות רבות להיסחר בשתי זירות בורסאיות מקבילות, מתוך רצון לחשוף את פעילותן העסקית של התאגידים הישראלים לשווקים ולמשקיעים חדשים. אולם, נפחי המסחר הנמוכים והקשחת דרישות הרגולציה, מכבידים על החברות המקומיות והופכות את הרישום הכפול לנטל מיותר.

טופ אימג' נפרדת מבורסת ת"א
בחודש הבא, עתידה חב' טופ אימג' הבורסאית, למחוק מרצון את יתרת מניותיה הנסחרות בבורסת תל אביב ולהמשיך להיסחר בבורסת ה- NASDAQ האמריקאית. קברניטי החברה ציינו, כי ההחלטה התקבלה עקב נפח המסחר הנמוך במנייה, אשר אינו מצדיק את העלות והעבודה הנדרשת כדי לתמוך ברישום כפול. טופ אימג' אינה לבד, והיא מצטרפת לחברות כמו מלאנוקס, סימטרון ונוספות אשר ויתרו על ה"כבוד" להיסחר בבורסת אחד העם.

כאשר נכנס חוק הרישום הכפול לתוקפו, לפני למעלה מ-13 שנים, מטרתו היתה לסייע לחברות הישראליות הנסחרות בשווקי המניות האמריקאים לרשום את מניותיהן למסחר גם בשוק הישראלי. כעת, אנו עדים לשינוי מגמה בהעדפות התאגידים המקומיים ולפזילתם אל בורסות זרות מעבר לים.

ההשלכות של הרישום הכפול
לנטישת החברות הישראליות ואי הנפקתן של חברות חדשות בבורסה המקומית, השלכות אקוטיות, אשר משפיעות באופן ישיר על פעילי ועסקני אחד- העם:
1. חברי בורסה, ברוקרים וחתמים: ללא ספק, המפסידים העיקריים מתופעת "בריחת המוחות". נפחי המסחר הירודים וחוסר האטרקטיביות של החברות הנסחרות באחד-העם משפיעים באופן ישיר על ריווחי חברי הבורסה וגורמות לאיבוד הכנסות משירותי ברוקראז' , לרבות, עמלות קניה/ מכירה, קסטודיאן ועוד. כמו כן, ניתן להעריך כי בטווח הארוך נראה רפיון והאטה בהיקף הפעילות של חב' החיתום מהנפקות IPO בשוק המקומי.

2. השוק הפנסיוני: החוסכים הפנסיוניים בקרנות הפנסיה וקופות הגמל, עשויים להיפגע מתמהיל השקעות בעייתי ולא מגוון. חלק ניכר מתיקי הפנסיה מושקעים בני"ע ישראלים, (היבטי מיסוי) . "בריחת המוחות" של החברות הבורסאיות עשויה לפגוע ביכולת פיזור ההשקעה ואף לדלל את אפשרויות ההשקעה הקיימות בשוק הישראלי.

3. המשקיע הפרטי: כאשר דואלית נמחקת מהמסחר בשוק המקומי, יש למשקיע בה שלושה חודשים להחליט האם הוא רוצה למכור אותה כאן בשוק או להיוותר לאחר המחיקה עם מניה שנסחרת בחו"ל. אם יחליט להישאר עם המניה, ייאלץ לשלם ברגע מכירתה במסחר בחו"ל עמלת מכירה גבוהה יותר מזו שהיה משלם אילו נסחרה בארץ.

לסיכום: נטישתן של החברות הישראליות והאטה הצפויה בהיקף הנפקות ה- IPO , יוצרים קיפאון מסוכן, אשר עשוי להקשות על פעילי אחד-העם, לאתר הזדמנויות השקעה ואף לפגוע בתמהיל תיק ההשקעות הקיים. על הנהלת הבורסה ליצור תמריצים נוספים עבור החברות הבורסאיות, לפעול להפיכת הבורסה המקומית לזירה בינלאומית עבור חברות זרות ולהגביר את הזיקה בין החברות הישראליות הנסחרות מעבר לים לשוק המקומי.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    לבטל המיסוי על הבורסה מבריח משקיעים ולגדולים מקלטי מס (ל"ת)
    רק הקטנים משלמים 03/09/2014 11:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    הרגולציה רק מזיקה, יש לבטלה! צריך רישום כפוי!
    רגולציה = שחיתות! 03/09/2014 10:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הבורסה צריכה להיות מסוגלת להחליט לסחור במניות - גם אם החברות לא ביקשו. זה מקובל בעולם. את הרגולציה המושחתת והמשחיתה יש לבטל בהקדם. נמאס מהכסת"ח!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות