הר השקלים מתמוטט- מחפשים תשואה ריאלית
לאחר הורדת הריבית האחרונה והמפתיעה של בנק ישראל לרמת שפל של 0.25%, עומד המשקיע הישראלי בסיטואציה מאתגרת במיוחד בה לא היה מעולם.
שוק המק"מ שמשמש בימים כתיקונם כמפלט חסר סיכון, הפך ללא רווחי מחד, ומסוכן מאידך. לא רווחי, שכן הלקוח הממוצע שמשלם עמלת קניה ומכירה של 0.1% (לכל כיוון), בתוספת דמי שמירת ני"ע, עומד מול אפיק השקעה שצפוי להניב לו תשואה השואפת ל- 0%. מסוכן, שכן על אף ציפיות האינפלציה הנמוכות בשוק ובקרב החזאים, עדיין קיימת תמימות דעים שהמשק צפוי לייצר אינפלציה ברמה של כ -1%. מכאן, שהשקעה "נומינלית" כמק"מ טומנת בחובה סיכון רב לשחיקה ריאלית של ערך הכסף.
חלופה נוספת העומדת בפני הלקוח היא פיקדונות הבנקים. אמנם במקרה זה אין עמלות קניה ומכירה, אולם הריבית הממוצעת אותה יקבל הלקוח לא שונה בהרבה מהתשואות בשוק המק"מ, וטומנת בחובה פוטנציאל לא מבוטל להפסדי הון ריאליים.
חלופה שלישית הינה השקעה בקרנות כספיות. יש לזכור כי בשל מגבלות במדיניות ההשקעה שלהן, הקרנות הכספיות משקיעות ברובן המכריע בשוק המק"מ, ועל כן התוצאה שתתקבל מהשקעה בהן דומה לתוצאות שהוזכרו לעיל. אמנם המשקיע לא משלם עמלות קניה ומכירה, אך הקרנות גובות דמי ניהול (מזעריים ככל שיהיו) והתשואה שתישאר בידי הלקוח תשאף גם כאן ל- 0%. יש לציין שהקרן עדיפה על השקעה ישירה במק"מ, במקרה של מדד חיובי, בשל הטבת המס הטמונה בה.
בהזדמנות זו נזכיר כי ביוזמת רשות ני"ע יושקו בקרוב קרנות הקפ"מ, קרנות שישקיעו את כספי הלקוחות בפיקדונות בנקאיים, בדומה לתעודות הג'מבו הנסחרות בבורסה, אולם התזמון להשקת המוצר לא יכול היה להיות גרוע יותר בשל כל התנאים שתוארו כאן.
לסיכום, מסתמן כי כעת, בניגוד להורדות הריבית הקודמות, הפעם נוצר מצב בו "הר השקלים" העצום היושב בנכסי הציבור הישראלי, חייב יהיה לתור אחר השקעות חדשות שיניבו לו תשואות ריאליות חיוביות, ללא ספק תנועת כספים משמעותית, שתורגש היטב בשוק.
למיטב הבנתי ומניסיון העבר, הן בהורדות הריבית האחרונות והן במדינות אחרות בהן הריבית הריאלית היתה שלילית, נדחפים המשקיעים להגדיל סיכונים בתיק ההשקעות שלהם. רבים מהמשקיעים שחששו עד כה לרכוש מניות, בוודאי ימצאו עצמם מגדילים את הרכיב המנייתי בתיקיהם, כמובן באופן מדוד והדרגתי.
רבים מאלו שסברו שהשוק הקונצרני יקר ומסוכן להשקעה יכולים למצוא עצמם קונים אג"ח קונצרניות, תוך הגדלת מח"מ התיק וירידה בדירוג הממוצע בתיק.משקיעי המק"מ, שבדרך כלל מוגדרים כשונאי סיכון באופיים, יאריכו את מח"מ התיק ויקנו אג"ח ארוכות יותר ולו רק בשביל לא "לזחול" בריביות הנמוכות באג"ח הקצר ובמק"מ. וכמו תמיד, חלק מסוים מהכסף יזרום לאפיקים לא פיננסיים ובעיקר נדל"ן להשקעה.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אין ספק שבסיטואציה שנוצרה רבים יבחרו להגדיל סיכונים, בין אם זה נכון ומתאים לאופיים ולאהבת הסיכון שלהם ובין אם לא. בכל אופן, חשוב לבצע את המהלך באופן שקול ומדוד, תוך הקפדה על פיזור ההשקעה באופן נכון ולעולם לא להיגרר לסיכון שאינו נכון ותתאים למשקיע.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 8.דוד 06/09/2014 20:10הגב לתגובה זומי שמפסיד בגדול מהריבית האפסית היא הממשלה שאין לה הכנסות ממסים על הפק"מ.
- 7.יריב 04/09/2014 13:23הגב לתגובה זואינפלציה אפסית, ריבית אפסית, חבל על הטרחה והעמלות בחיפוש השקעות.
- 6.משה 04/09/2014 09:24הגב לתגובה זולראות שהיא עולה ולהשאר בחוץ
- 5.משה ראשל"צ 04/09/2014 07:15הגב לתגובה זואז כדי כרגע להכנס עכשיו לבורסה אבל בזהירות
- כדי או כדאי? כדאי ללמוד עברית לפני שמגיבים (ל"ת)אבשלום קור 04/09/2014 17:24הגב לתגובה זו
- 4.משקיע זהיר 04/09/2014 06:44הגב לתגובה זומחירי נדלן מנופחים
- 3.פנחס 04/09/2014 03:58הגב לתגובה זובלי לומר בעצם כלום. אבל ממש כלום...
- 2.פנחס 04/09/2014 03:57הגב לתגובה זובלי לומר בעצם כלום. אבל ממש כלום...
- אכן כך!!! (ל"ת)אליקופטק 04/09/2014 09:38הגב לתגובה זו
- 1.יוסי 04/09/2014 01:06הגב לתגובה זושבוודאות יגיע גם לא להפסיד כסף זה טוב במצב השווקים היום