האם כדאי לחסוך בתכנית ביטוח פרטית?

ירון שמיר, מומחה פנסיה של אתר Bizportal, בוחן את תכניות הביטוח הפרטיות שמציעות חברות הביטוח
 | 
telegram
(9)

בטורים הקודמים דנו ביתרונות הגלומים באפשרויות החסכון באמצעות קרנות השתלמות וקופות גמל. הפעם נדון באפשרות החיסכון הקיימת בתכנית פרטית בחברת ביטוח.

בשנים האחרונות מעודדות חברות הביטוח באמצעות סוכני הביטוח את שיווקן של תוכניות ביטוח אשר מאפשרות לחוסך להפקיד סכומים חד-פעמיים או חודשיים למטרת חסכון בלבד. אין לתת לשם להטעות אותנו. למרות שמדובר בתכנית ביטוח שנעשית בחברת ביטוח, לא מדובר בביטוח כפי שאנו מדמיינים לעצמנו. בדרך-כלל נמכרות התכניות הללו ללא כיסוי ביטוחי והכסף שמופקד אליהן לא "מבוזבז" על קניית ביטוח.

מדוע כדאי לנו לחסוך בתוכניות כאלו?
קודם כל, מכיוון שכיום, מאז שקופות הגמל הפכו לקופות קצבתיות במהות, לא קיימים כמעט אפיקים אלטרנטיביים למי שרוצה לחסוך סכומי כסף חודשיים לא גבוהים, באמצעות הוראת קבע או כרטיס אשראי, ועדיין רוצה לנסות ולהשיג על הכסף ולשמור אותו נזיל בכל עת.

שנית, קופות אלו מאפשרות לנהל סכומי כסף, בדרך-כלל דרך מסלולי השקעה עם רמות סיכון שונות, גם בסכומים חד פעמיים של כמה עשרות אלפי שקלים, סכומים שבדרך כלל לא מתאפשרים דרך ניהול תיקים בבנקים או בבתי ההשקעות.

שלישית, אחד היתרונות שקיימים בקופה הינו היתרון של ניהול סכומים ברוטו ולא נטו. המנגנון מזכיר מעט חסכון בקרן נאמנות, ולו יתרון על-פני תיק מנוהל. מס רווח ההון ינוכה רק בעת הפדיון.

כדי להדגים את הנקודה, ניקח לדוגמה סכום של 300,000 שקלים המופקד בתיק מנוהל או בפוליסת חסכון. נניח כי האינפלציה 0%, העלויות 0 והסכום השיא תשואה של 10% במהלך השנה. בשני המסלולים נצברו בסוף השנה 330,000 שקל והחוסך מעוניין לעבור מסלול או לשנות מגמה בתיק המנוהל.

בתיק המנוהל יבוצע ניכוי של מס רווח הון בעת המכירה והחוסך יבצע את הקנייה המחודשת רק עם 322,500 (ניכוי מס של 7,500 שקל). בפוליסת החיסכון המעבר בין המסלולים אינו ארוע מס לניכוי מס רווח הון, והחוסך ימשיך לנהל 330,000 שקל.

יתרון מובהק נוסף של התוכניות הינו היכולת לעקוב אחרי התשואה. בדרך-כלל מאפשרות חברות הביטוח לחוסך להיכנס באמצעות קוד לאזור אישי באתר ולעקוב אחרי תשואת הפוליסה באופן יומי. כמובן שניתן לעשות השוואה הן לחברות מתחרות והן למסלולים אחרים של אותה הפוליסה.

למה צריך לשים לב?
ראשית, קיימת חשיבות גדולה לדמי הניהול. חברות הביטוח משווקות את הפוליסות הללו כאפיק עם דמי ניהול על הכסף הצבור בלבד, בניגוד לקרנות נאמנות שבהן ישנם דמי ניהול מהכסף הצבור וכן, בדרך-כלל דמי ודמי שמירת נירות ערך. בניגוד לתיקים מנוהלים, בדרך-כלל קיימים שם בנוסף גם עלות של קניה ומכירה ועלויות פנימיות של קרנות נאמנות.

חשוב להקפיד שדמי הניהול נמוכים מספיק כדי לתת ערך מוסף על-פני דמי הניהול באפיקים המתחרים. בנוסף, כמו בכל כלי של ניהול כסף, חשוב לבדוק את תוצאות חברת הביטוח ולראות כי המנהל משיג תשואה לכסף ביחס למתחרים ובהתאם למסלול הנבחר. לצערנו, חברות הביטוח עדיין אינן מאפשרות מסלולי השקעה אישיים במסגרת הפוליסה, כך שהלקוח "כבול" למסלולים המוצעים במסגרת הפוליסה.

מדוע אנו לא רואים זרימה של כספים לאפיקים אלו?
מכיוון שמדובר בפוליסות ביטוח, שיווקן מותר רק על-ידי סוכני ביטוח. מטבע הדברים מדובר במוצר נישתי אשר לא כל סוכני הביטוח, אשר עיקר עיסוקם הינו מכירת ביטוח, נכנסו לשיווקו. יחד עם זאת, מדובר במוצר אשר בשנים האחרונות חברות הביטוח מזהות עליה בערכו ומשקיעות בו יותר ויותר מאמצי שיווק.

לסיכומו של דבר, מדובר במוצר מעניין אשר יכול להתאים לסוגים מסוימים של משקיעים, לחסכון של סכומים חודשיים שוטפים, לסכומי כסף אשר אינם מספיקים לצורך ניהול תיקים וכמוצר תחליפי לקרנות נאמנות ותיקים מנוהלים.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    הערות לגביי האמור דלעיל
    סוכן 2 11/09/2014 10:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    1.בנוגע לד"נ מצבירה אין האמור נכון במאה אחוז , לדו"ג בהפקדות שוטפות חברות הביטוח לוקחות גם ד"נ שוטפים וגם ד"נ מצבירה 2.בנוגע למסלולי ההשקעה הייתי ממליץ לכותב המאמר לעשות שיעורי בית טובים יותר לפעם הבאה ולגלות שיש יותר מחברת ביטוח אחת שנותנת אופציה לבחור במגוון אפיקי השקעה ולא ברשימת מסלולים חד גונים
    סגור
  • 5.
    בטווח הארוך אתה משלם בעמלות גבוהות יותר בקרן ביטוח ....
    22 09/09/2014 14:45
    הגב לתגובה זו
    1 1
    מאשר תשלם מס שתרצה לפדות את הכסף בהשקעה פרטית לפנסיה
    סגור
  • 4.
    ניתן לפנות ישירות לחברת הביטוח ולחסוך עמלת סוכן (ל"ת)
    pap 09/09/2014 10:15
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • ניתן? ח ו ב ה!
    אזרח חופשי 10/09/2014 08:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לעבוד ללא סוכן בכל מוצר פיננסי. רק בביטוחי בריאות משום מה מכריחים עדיין לעבוד עם סוכן. כל השאר - תתקשרו לחברות ותפתחו קרנות לבד, זה פשוט!
    סגור
  • 3.
    חסרים מספרים. הגעת לשוקת לא תשתה...... (ל"ת)
    בהנ 09/09/2014 01:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    לא מתאים למי שיכול לקזז הפסדים בדיווח שנתי למס הכנסה (ל"ת)
    בנצי 08/09/2014 19:30
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 1.
    העמלות גבוהות פי כמה מקרנות נאמנות
    תמיר 08/09/2014 17:02
    הגב לתגובה זו
    3 5
    אין שום יתרון על קרנות נאמנות
    סגור
  • טעות
    סוכן 08/09/2014 23:11
    הגב לתגובה זו
    3 2
    העמלות לא יותר גבוהות ובנוסף את המס אתה משלם רק במשיכה ולא תוך מעבר בין אפיקים
    סגור
  • משקיע מושכל הוא לא משקיע שעובר בין אפיק ...
    22 09/09/2014 16:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לאפיק רוב הגדול של ההשקעה שלו מנוהלת בהשקעה פסיבית במדדים . מחקרים מראים שאין טעם לשנות את התיק באופן סידרתי זה רק גורם להפסדים בטווח הארוך לכן העמלות שאתה תשלם לחברות הביטוח היו גבוהות יותר מאשר הכסף שתשלם מס בפנסיה ואני עוד לא מדבר על העמלות הסמויות כגון קניות ומכירות אינטנסיביות וכו' שגובים ממך
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות