האם בנק ישראל יאמץ את ההרחבה הכמותית שביצע דראגי באירופה?

צחי ליבוביץ, מנהל השקעות ראשי באימפקט, מסביר שנשק הריבית כנגד המיתון איננו רלבנטי יותר באירופה ושואל האם בנק ישראל יאמץ את השיטה
צחי ליבוביץ | (8)
נושאים בכתבה צחי ליבוביץ

הודעת הנגיד האירופאי מיום חמישי ממחישה כי הבנק האירופאי המרכזי נחוש לעשות שימוש בכל הכלים הכבדים ביותר העומדים לרשותו כדי להמריץ את הכלכלה האירופאית, אשר ממשיכה לאכזב.

ביום חמישי הודיע דראגי כי הוא מוריד את הריבית המרכזית מ- 0.15% ל- 0.05% ואת ריבית הפיקדונות מריבית שלילית של 0.1% לריבית שלילית של 0.2%. למהלך זה אין הרבה משמעות מעשית אלא יותר הפגנתית. כלומר הנגיד מודיע, הריבית אפסית המגמה היא למטה וזאת למרות שכביכול אין כבר לאן להוריד, כלומר, הריבית תישאר אפסית עוד תקופה ארוכה ואין לראות בכך שלריבית אין עוד לאן לרדת וגם אין צפי לשינוי מגמה בעתיד הנראה לעין.

בנוסף לכך הוא מבצע מהלך משלים למהלך שביצע בפעם הקודמת: לאחר שהודיע על ריבית שלילית של פיקדונות הבנקים המסחריים באירופה אצל הבנק המרכזי, מהלך שמטרתו ליצור אי כדאיות של הבנקים להפקיד כספים בבנק המרכזי. מטרתו של המהלך היא ליצור מצב שהבנקים יוותרו עם הררי מזומנים שאין מה לעשות איתם מלבד להסיט אותם כאשראי ובכך להקל את מחנק האשראי והבעיות התזרימיות במשקים הנמנים על מדינות האיחוד האירופאי.

הבנקים יוצפו בהררי מזומנים המהלך המשלים עליו הצהיר דראגי ביום חמישי האחרון הוא השקת תכנית הרחבה כמותית, שתחל כבר באוקטובר הקרוב במסגרתה ירכוש הבנק המרכזי האירופאי ישירות מהבנקים ניירות ערך מגובי נכסים. צעד זה לא רק שיחזק את המערכת הפיננסית בגוש האירו אלא גם יציף את הבנקים בהררי מזומנים נוספים אותם הם אינם יכולים לחזור ולהפקיד בבנק המרכזי בשל ריבית הפיקדונות השלילית. כך למעשה יגדל הלחץ שהיה עצום עוד קודם לכן על הבנקים להעמיד אשראי רב לפירמות ולעסקים ובכך להציף במזומנים את משקי מדינות גוש האירו. זאת, במטרה להתניע את הכלכלה קדימה ולהילחם במיתון המאיים על הסף. זהו צעד מוניטרי רב משמעות הדומה למהלך שנעשה בארה"ב בעין סערת משבר הסאב פריים.

בעצם המהלכים שיזם לאחרונה הרי שאין ספק שמריו דראגי מפגין יצירתיות, מוכיח שיש כלים רבים נוספים מלבד כלי הריבית המרכזית שאיננו רלוונטי כבר ובעיקר מסמן לשווקים כי יש "בעל בית שיעשה הכל כדי לטפל בבעיות ושאפשר לסמוך עליו".

כמובן שגם במשק הישראלי, שמצבו היום יותר דומה למצב הכלכלה באירופה מאשר למצב הכלכלה בארה"ב, צופים מן הצד במהלכיו של דראגי ולא מן הנמנע שייעשה שימוש גם פה בכלים דומים, היות וגם בישראל, כלי הריבית המרכזית למלחמה בהאטה מיצה את עצמו לאחר שהתברר כי השפעתו על שער הדולר הצטמצמה דבר הבולט עוד יותר לאחר שהריבית במשק הישראלי ירדה החודש לשפל היסטורי של 0.25%. האם בנק ישראל יבצע אף הוא מהלכים דומים של הרחבה כמותית בקרוב בדומה לבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה?

כל הכותרות

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    סתם משקיע 11/09/2014 10:11
    הגב לתגובה זו
    ואילו בישראל שילוב של ריבית אפס והדפסת כסף בהיקפים אדירים תייקר את מחירי הנדלן עוד יותר.
  • 6.
    תותח מסכים עם כול מילה. (ל"ת)
    יועץ 11/09/2014 10:04
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    משקיע 10/09/2014 16:14
    הגב לתגובה זו
    זה אחד שיודע על מה הוא מדבר
  • 4.
    לא יעזור כלום מחירי הנדלן ימשיכו לעלות (ל"ת)
    פאפא 10/09/2014 14:09
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    חרגול 10/09/2014 14:05
    הגב לתגובה זו
    מה שעבד בארה"ב ומבצעים עכשיו באירופה יעשו גם בישראל
  • 2.
    בנק ישראל לא יאמץ כלום, אין לו את הביצים שיש לדראגי (ל"ת)
    סחבק 10/09/2014 11:25
    הגב לתגובה זו
  • יוסף 11/09/2014 08:42
    הגב לתגובה זו
    אין לה...זה טבעי
  • 1.
    אלמוג סער ת"א 10/09/2014 11:19
    הגב לתגובה זו
    כי מנגנון הורדת הריבית כבר באמת מיצה את עצמו