מרוויחים מהמרווחים: כיצד יש לנהוג בעקבות הורדת הריבית
להלן ציטוט מ כתבה שפרסמתי כאן לפני כחודשיים (22/7/2014):
" צופה בתחזיותיו עלייה בריבית בתחילת השנה הבאה, אך תחזיותיו תתנפצנה אל מול עיניו. לאור ההתפתחויות המוזכרות לעיל הוא ייאלץ להוריד את הריבית לרמה נמוכה עוד יותר מרמתה כיום."
מספר ימים לאחר פרסום שורות אלה הפתיע בנק ישראל והוריד את הריבית במשק ב-0.25% וחודש לאחר מכן הפתיע בשנית עם הורדה נוספת של 0.25% נוסף.
על אף כתיבת שורות אלה, גם אני לא ציפיתי ואף הופתעתי מהורדת הריבית האגרסיבית של הבנק המרכזי. שוק ההון הוא שוק דינמי ומשתנה, וקצב האירועים שבו מבטיח לנו הפתעות. אז הריבית ירדה, מחירי איגרות החוב הממשלתיות עלו והתשואות שלהן ירדו בהתאם, אך מה לגבי חברות?
מחירי אג"ח החברות נתקעו מאחור ולא הגיבו כמו אלו הממשלתיות להורדות הריבית. לכן לדעתי הן כיום האפיק האטרקטיבי להשקעה עבור המשקיעים הסולידיים. יתר אפיקי ההשקעה הסולידיים מניבים ריאלית שלילית, למשקיעים לא נותרות הרבה ברירות ובעתיד הקרוב נראה נהירה של כספים לאפיק זה.
אחד הפרמטרים החשובים ברכישת אג"ח הוא מרווח התשואה בו היא נסחרת. המרווח הינו פרמיית הסיכון אותה דורשים המשקיעים עבור השקעה באג"ח והוא אמור לשקף את פרמיית הסיכון של אותה חברה / מדינה ביחס לנכסים אחרים.
הורדת הריבית האגרסיבית הביאה לירידת התשואות באיגרות החוב הממשלתיות, וכיום איגרת חוב ממשלתית שקלית ל-10 שנים נסחרת בתשואת שפל של 2.5% - נמוכה מזו של איגרת חוב אמריקנית מקבילה. העובדה שהמרווח בין תשואת איגרות החוב הישראליות והאמריקניות הינו אפסי ואפילו שלילי מעידה על כך שהמשקיעים לא דורשים על השקעתם באג"ח ממשלת ישראל על פני זו האמריקנית וכי הם מעריכים את הסיכון בהשקעה בחוב ממשלתי ישראלי כנמוך ביותר.
ירידת פרמיית הסיכון של מדינת ישראל אמורה להעיד על כך שמצב החברות גם הוא טוב יותר, אך מבחינת המרווחים שבין אג"ח חברות לזה הממשלתיות לא נראה כי הדבר אכן כך, וצמצום המרווחים שבין אג"ח ממשלת ישראל לזו האמריקנית אינו מחלחל גם לשוק אג"ח החברות.
להלן גרף המתאר את התפתחות המרווחים של שתי אג"ח בנקאיות: {פועלים הנפ הת יד} ( 6) ו{מז טפ הנפק 30} (מח"מ 2.6) אל מול אג"ח ממשלתיות מקבילות וכן שיעור הריבית במשק:
ניתן לראות בבירור כי על אף ירידת הריבית ב-0.25% לפני חצי שנה וירידות הריבית הנוספות בחודשיים האחרונים, המרווח של איגרות החוב הנבדקות נשאר כמעט קבוע ברמה של כ-0.75%.
יש להבין כי מרווח של 0.75%, כאשר הריבית במשק הינה 1% אינו כדין מרווח של 0.75% כאשר הריבית במשק היא בגובה 0.25% בלבד. תוספת התשואה המתקבלת כיום למי שמשקיע באג"ח חברות (או בנקים בדוגמא לעיל) היא גבוהה מאוד ביחס לאלטרנטיבה. ניתן לדמות זאת לאדם שיש בכיסו 1,000 שקלים ויוצעו לו 10 שקלים נוספים, לעומת אדם אחר שבכיסו 10 שקלים בלבד וגם לו יוצעו 10 שקלים נוספים. ברור כי לאדם השני תוספת של 10 שקלים הינה משמעותית הרבה יותר.
מדוע זהו המצב?
שוק האג"ח הממשלתי הינו סחיר יותר, ולכן מגיב מהר יותר להתפתחויות. הלחימה בעזה וירידות השערים שנרשמו במהלך חודש יולי גרמו ליציאת כספים מקרנות הנאמנות וחלקם עדיין לא חזרו, ובאופן כללי המשקיעים טרם הפנימו את המשמעות של ריבית כה נמוכה.
אני מאמין כי המרווחים הקיימים כיום בשוק גבוהים מדי וצפויים לרדת בשל רמתה הנמוכה של הריבית. אלו המאמינים (כמוני) שאכן זהו המצב, צריכים להגדיל השקעתם באג"ח קוצרניות (בדירוג גבוה) על חשבון השקעה באג"ח ממשלתיות. במידה והמרווחים ישמרו על רמתם הנוכחית, המשקיעים באג"ח בנקאית (לדוגמא) ירוויחו כל שנה רק על הסיכון שבין בנק למדינה פי 3 מהריבית במשק. במידה והמרווחים יצטמצמו, כפי שאני סבור שיקרה, יהיו גם רווחי הון.
תוספת תשואה של פי 3 מהריבית במשק (שלא לדבר על ה-0 בפק"מ), תמורת הנכונות "להסתכן" ולהלוות כסף לבנק, איננה מצב של שיווי משקל, אלא עיוות זמני שניתן לנצלו.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ניתוח מעולההוגו 22/09/2014 15:58הגב לתגובה זו1 0ניתוח מצוין, ברור ומוסבר היטב.סגור
-
1.הבעיה שנטו פועלים נותנת 0% ומזרחי מינוס 1 אחוז (ל"ת)לאדם מהישוב לא כדאי 22/09/2014 12:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
נטו לא רלוונטי צריך לחשב נטו מקוזז. (ל"ת)מנהל השקעות 22/09/2014 13:13הגב לתגובה זו0 0סגור