שיאים בפערי תשואות האג"ח בין ישראל לארה"ב: האם מדובר בבועה?
עידן חדש הגיע אל סוחרי האג"ח בבורסה המקומית. לראשונה מזה תקופה ארוכה השקעה באג"ח של מדינת ישראל פחות מסוכנת מאשר השקעה באג"ח של ממשלת ארה"ב. על פי נתוני סופשבוע האחרון, תשואת האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים עומדת על 2.44%, כאשר אג"ח דומה של ממשלת ישראל, ממש"ק 0324, נסחרת בתשואה ברוטו לפדיון של 2.31%. לפי הערכות, וכנגד כל היגיון כלכלי, המצב המתואר לא צפוי להשתנות בקרוב. במסמך זה ננסה לבחון את הגורמים לפער התשואות השלילי על ידי בחינת שלושה מרכיבים עיקריים המשפיעים על תשואות האג"ח.
פרמיית הסיכון מייצגת את פערי התשואה בין האג"ח הנדונה לאג"ח חסרות סיכון. הפרמיה היא התשואה העודפת שהמשקיעים מבקשים לקבל כשמדובר בנכס מסוכן יותר. פרמיית הסיכון של ממשלת ישראל נמדדת בדרך כלל מול האג"ח של ממשלת ארה"ב, שנחשבות לחסרות סיכון. אם נשפוט את המצב המתרחש בשוק, נגלה כי המשקיעים מייחסים למשק ולכלכלה הישראלית רמת סיכון נמוכה יותר מאשר למשק האמריקני. עם זאת, על מנת לקבל תמונה מדוייקת של פרמיית הסיכון של ישראל, יש להשוות בין תשואות האג"ח הממשלתית הנסחרות בדולר מול תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב.
בסיס ההצמדה . דרך נוספת להסביר את פער התשואות השלילי הינו באמצאות בסיס ההצמדה. המשקיעים בארה"ב מקבלים תשואה דולרית ואילו המשקיעים בארץ מקבלים תשואה שקלית. כלומר, המשקיעים המקומיים מתמחרים מצב שבו המטבע המקומי צפוי להתחזק בטווח הארוך מול הדולר. האמנם? במצב כזה, משקיע מתוחכם, יעדיף להיחשף בלונג לאג"ח ממשלתית אשר נסחרות בארה"ב כנגד מכירה בשורט של אג"ח ממשלתי (במח"מ זהה) אשר נסחרת בארץ.
טעמי המשקיעים . כאן למעשה, טמון הסבר אפשרי לפער התשואות השלילי. מתחילת השנה אנו מזהים הסטה מאסיבית של כספי משקיעים לעבר אפיקי האג"ח הממשלתיות. למעשה מדד האג"ח הממשלתי הוא אחד המדדים הטובים ביותר בבורסה המקומית. מתחילת השנה רשם מדד זה תשואה פנומנלית של 6.83%. בעוד שמדד ת"א 100 רשם תשואה של 7.48% בלבד. הנתון הבלתי נתפש הנ"ל ממחיש יותר מכל את רמות הסיכון בשוק החוב המקומי.
לסיכום, מדיניות הריבית הנמוכה של בנק ישראל, הקיפאון המסתמן בענף הדיור והעדר אלטרנטיבות השקעה, דוחפים את המשקיע המקומי לעבר אפיקי האג"ח הממשלתיות. בהודעת הריבית האחרונה של בנק ישראל נאמר כי תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחות סביבת האינפלציה בישראל ובכלכלה העולמית. כמו כן, ע"פ חטיבת המחקר של בנק ישראל, שיעור הריבית ברמה של 0.25% צפוי להימשך עד סוף שנת 2015. אנו מעריכים כי בתקופה הקרובה, היכולת לייצר תשואות וריווחי הון עבור המשקיעים תהפוך למאתגרת יותר ויותר. בשוק האג"ח המקומי אנו צופים "יציבות עצבנית", כאשר המשקיעים יעמדו בפני דילמה של העדר אלטרנטיבות אל מול רמות סיכון גבוהות.
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- אגרות החוב בעלייה - הציבור בורח ממניות וקונה אג"ח; האם זה בטוח?
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 5.הדולר הולך לעשות מהלך חזק למעלה (ל"ת)יזדה 10/10/2014 15:55הגב לתגובה זו
- 4.הדולר הולך לעשות מהלך חזק למעלה (ל"ת)יזדה 10/10/2014 15:55הגב לתגובה זו
- 3.משה 09/10/2014 09:04הגב לתגובה זולהוסיף מניות
- 2.שעשוע 08/10/2014 18:51הגב לתגובה זוחבל שהכותב לא בודק דברים חדשים מעניינים יותר , בתור "מנהל פעילות קרנות גידור" היה רצוי לבחון אפשרויות מעניינות יותר ללונג שורט . הקיצר כתבה משעממת
- אפרת 21/01/2015 14:12הגב לתגובה זוכל פעם שהוא כותב כתבה הוא מופיע תחת טייטל אחר, אז מי אתה בעצם קלמין? מנהל מחקר? מנהל גידור? או מבצע בחדר מסחר?
- 1.אבנר 08/10/2014 14:50הגב לתגובה זוצחי תודה על כתבה מאירת עיניים כל מי שעיניו בראשו אחרי קריאת הכתבה והעובדות שהבאת ומושקע באגחים שנתו צריכה לנדוד ללא הרף הדולר במחירו הנוכחי עדיין שווה השקעה וזאת לעניות דעתך תודה