אל תקנו תשואות עבר: איך עובדים עלינו בהשקעה בבורסה

רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות, דן בשיטת השיווק של קרנות הנאמנות בבורסה המקומית - כיצד עובדים על הציבור בהחלטות ההשקעה?
 | 

וודאי נתקלתם לא אחת בפרסומות המקדמות רכישת כזו או אחרת, אולי אפילו יש אחת כזו ברגע זה מעל התמונה שלי. פרסומות אלו נועדו לקדם רכישת קרנות נאמנות ע"י הציבור, כאשר ערוץ ההפצה המרכזי שלהן הוא מערך הייעוץ בבנקים. אני מניח שלא נתקלתם מעולם בפרסומת לקרן נאמנות שהשיגה שלילית או אפילו נמוכה. תמיד הקרנות המפרסמות הינן קרנות מוצלחות אשר משיגות לחוסכים בהן תשואה מדהימה.

על אף שביצועי העבר של מנהל השקעות אינם מעידים בהכרח על יכולתו להציג ביצועים דומים בעתיד, זוהי עדיין הדרך הכי טריוויאלית, מקובלת ופשוטה לבחור מנהל השקעות. ביצועי העבר ניתנים לבחינה רק במידה והם מוצגים בצורה פשוטה, ברורה ושקופה וללא מניפולציות. כך לדוגמא ניתן לבחון את ביצועי מנהלי קופות הגמל על פי ביצועי הקופות הכלליות המתפרסמים בצורה ברורה ושקופה באתר "גמל נט".

גם את ביצועי מנהלי התיקים ניתן לבחון, אם כי רק בפגישה "פנים מול פנים" - מנהלי תיקים רשאים להציג ביצועי עבר בתיקי לקוחותיהם, ובלבד שהם מראים זאת בצורה מסויימת על פי תקנות הרשות לני"ע (אם מנהל תיקים לא מציג לכם תשואות בפגישה, נראה כי אינו מעוניין בכך).

האם ביצועי העבר רלוונטיים במקרה של קרנות הנאמנות?
במידה ובתי ההשקעות היו מנהלים קרן אחת בלבד בכל קטגוריה והיו מציגים את ביצועי אותה קרן תמיד, היה ניתן לבחון את ביצעויו של מנהל הקרן. מכיוון שבתי ההשקעות מנהלים מספר רב של קרנות ונוהגים לשנות מדיניות מידי פעם - ממזגים, פותחים סוגרים - בחינת ביצועי העבר של הקרנות איננה אפקטיבית.

ערוץ ההפצה העיקרי של קרנות הנאמנות הוא מערך הייעוץ של הבנקים. לאלה מערכות דירוג המשקללות את ביצועי העבר של הקרנות ומדרגות את בעלות הביצועים הטובים ביותר בדירוג גבוה. קרנות אלה הן המומלצות על ידי היועצים בבנק, ולכן הן יגייסו את רוב הכסף המושקע על ידי לקוחות אותו בנק.

נכון להיום ישנן 1,271 קרנות נאמנות. 5 גופים המנהלים כל אחד מעל 100 קרנות נאמנות, עוד כ-10 גופים המנהלים כמה עשרות וכ-30 גופים קטנים המנהלים מספר קרנות בודדות. הקטגוריות המובילות מבחינת כמות הקרנות הן בארץ כללי - 277 קרנות, אג"ח בארץ חברות והמרה - 210, חברות והמרה אחר - 129, אג"ח מדינה כללי - 105 ואג"ח שקליות כללי - 95 קרנות נאמנות.

להלן דוגמא לקרן נאמנות מסויימת בקטגורית אג"ח מדינה כללי, עד 10% מניות, הנהנית מגיוסים גדולים בעת האחרונה. הנתונים לקוחים מאתר הבורסה ומתארים את תשואת הקרן (ציר ימין) והיקף נכסיה (ציר שמאל):


שימו לב איך קרן, שניהלה כמה מיליוני שקלים בודדים עד לפני שנה, מגייסת בתוך מספר חודשים מאות מיליוני שקלים מכספי המשקיעים ומגיעה במהרה להיקף נכסים מנוהל של מעל 1.5 מיליארד שקלים. זוהי כמובן רק דוגמא אחת מיני רבות כמותה.

האם הקרן תציג ביצועים דומים בעתיד? ברור שלא. גם היקף הנכסים גדל בה בצורה קיצונית, וכעת לא ניתן להשקיע את כספי הלקוחות באותם נכסים כפי שהושקעו אשתקד. גם התשואות שניתן לקבל על אג"ח כיום נמוכות משמעותית מלפני שנה. סביר מאוד שאותם משקיעים שרכשו את הקרן בחודשים האחרונים ירוויחו מעט במקרה הטוב ואף יפסידו במקרה הרע.

עם זאת, להלן דוגמא הפוכה
בגרף מטה מתוארים התשואה (ציר ימין) והיקף הנכסים (ציר שמאל) בקרן מקטגורית אג"ח חו"ל. בתקופה שהחלה ביולי 2011 ועד יולי 2012 התחזק הדולר מרמה של 3.40 למעל 4 שקלים לדולר. העלייה הביאה לפופולריות גדולה של קרנות מט"ח, וקרן זו הגיעה להיקף נכסים מנוהל של יותר ממיליארד שקלים. החלשות הדולר בשנתיים האחרונות (עד לפני חודשיים - שלושה) הביאה לבריחת משקיעים מהקרן ולפדיונות ממושכים עד שהיקף הנכסים המנוהל בה ירד מ-200 מיליון שקלים. ניתן לראות בגרף שרוב המשקיעים בקרן יצאו ממנה מופסדים ולא נהנו מהתחזקות הדולר בחודשיים האחרונים.

אז מדוע בכל זאת נהנית קרן אחת מגיוסים כה רבים ואחרת מפדיונות גדולים?
פשוט כי זו השיטה. היא מדרבנת את בתי ההשקעות לפתוח עוד ועוד קרנות, למזג אותן, לשנות מדיניות חדשות לבקרים ולעשות מניפולציות שונות ומשונות על מנת שתמיד תהיה קרן כלשהי מדורגת גבוה במערכות הדירוג של הבנקים. זוהי גם השיטה שמאפשרת לבנקים לנתב את כספי הלקוחות לקרנות ולהצדיק זאת בתשואות העבר הנפלאות, תוך שהם לא באמת לוקחים אחריות על ניהול הכסף (כי הם בעצם לא ממש מנהלים אותו), אבל נהנים מעמלות ההפצה שמשלמים להם מנהלי הקרנות. זוהי השיטה שגורמת לציבור שוב ושוב להפסיד (או להרוויח פחות) בהשקעותיו בבורסה, כיוון שמוכרים לו את תשואות העבר במקום את תשואות העתיד.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    קשקשן
    בכיר בשוק 10/11/2014 11:05
    הגב לתגובה זו
    0 1
    וכיצד אתם משווקים את עצמכם ?
    סגור
  • 9.
    קל להעביר ביקורת
    מאיר פ 10/11/2014 09:02
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אם השיטה לא טובה מה אתה מציע, או רק מבקר כמו עיתונאי ישראל...
    סגור
  • 8.
    שכחת את העיקר!
    sam 10/11/2014 08:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    1. גמי ניהול בקרנות נאמנות אקטיביות גבוהים פי 10 ויותר מקרנות מחקות מדד.2. קרנות 10/90 וכו לא הגיוניות כי תיק השקעות צריך שיהיו בו נכסים שונים בנפרד כדי שיהיה ניתן לאזן את התיק ל asset allocation מקורי. עדיף נכסים שהסיכוי שתהיה בינהם קורלציה נמוכה גבוה.
    סגור
  • 7.
    קרנות הנאמנות גובות עמלות ללא הצדקה .....
    22 10/11/2014 07:56
    הגב לתגובה זו
    1 0
    משקעים שלא מבנים באים לקבל יעוץ בבנק והיועץ משרת את האינטרסים של הבנק ולא את האינטרסים של הלקוח . מה שעצוב שהלקוח אפילו לא יודע את זה . קרנת נאמנות לא נותנות שום ערך מוסף להשקיע בהם ביחס לתעודות סל חוץ מזה שהן גובים מהלקוח עמלות רצחניות והיועץ בבנק גוזר את הקופון של עמלת ההפצה .
    סגור
  • 6.
    כשל רגולטורי חמור. מבלבלים את הציבור. (ל"ת)
    עמיחי 09/11/2014 22:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    נ.ב
    לרון 09/11/2014 19:00
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מה שכתבתי חל גם לגבי אלטשולר וילין-לפידות אך הם פחות ותיקים בשוק ההון=גם לגביהם אין לי קשר כנל
    סגור
  • 4.
    אנליסט
    לרון 09/11/2014 18:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מנהל ההשקעות הראשון בבורסה שאינו בנק וזה שמעולם לא שינה מדיניות באף קרן לא מיזג קרנות ובקלות ניתן לעקוב אחר התשואות המינוס היחידי שבמפולת 2008 איבדו קרנות הנאמנות המנייתיות וזו הגמישה 60% מערכן אך היות ובאנליסט מאמינים בלונג [אין הימורים בקרנות כגון אופציות או קניות בשורט] הוחזר הכסף ברובו למתמידים-גילוי נאות אין לי כל קשר לאנליסט למעט החזקה בקרנות שלהם
    סגור
  • 3.
    תמיד עם ישראל משלם .יאללה לברלין (ל"ת)
    בארץ המניפולציה 09/11/2014 16:58
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 2.
    לאורך זמן כולם מרויחים בבורסה, זה מה שאומרים (ל"ת)
    אחד שמבין 09/11/2014 13:27
    הגב לתגובה זו
    0 3
    סגור
  • בניהול סיכון נכון והקצאת נכסים מבוזרת .....
    22 17/11/2014 13:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זאת אומר הפחתת עמלות כמה שיותר בתיק שכולל כמובן להימנע מהשקעה בקרנות נאמנות ולעדיף השקעה במדדים וקרנות סל ,לבצעה מעט פעולות . לבזר את התיק בצורה סקטוריאלית וגאוגרפית ,לאזן את התיק מידי פעם ולהשאיר לפחות 10 אחוז מהתיק בהשקעה סולידית כל אלה ועוד כמה כללים קטנים יעניק לכם הסתברות גבוה מאוד להגדיל את ההון שלכם
    סגור
  • 1.
    מצוין. עוד שיטת ישראבלוף מצויה. (ל"ת)
    איתן 09/11/2014 12:45
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות