מנמיכים ציפיות: תופעת התחזיות החלשות בוול סטריט מתחילה להדאיג
בימים אלה מסתיימת עונת הדוחות לרבעון השלישי בארה"ב, כאשר עד כה 97% מהחברות הנכללות במדד S&P 500 כבר דיווחו על תוצאותיהן. עם שיעור הפתעות גבוה מהרגיל וצמיחה חדה ברווחי החברות, העונה הנוכחית מסתמנת כהצלחה בכל קנה מידה.
לא פחות מ-77% מהחברות המדווחות היכו את תחזיות הרווח (הממוצע הרב-שנתי עומד על 73%). למעשה, מדובר ברמת ההפתעות החיוביות הגבוהה ביותר מאז 2010. גם הרווח המצרפי של החברות המובילות בארה"ב עקף את הצפי (צמיחה חזויה של 4.5% בלבד), וצמח ברבעון החולף ב-7.9%.
נציין כי התוצאות החיוביות מתפלגות בצורה רוחבית ומפוזרת, כאשר 8 מתוך 10 הסקטורים העיקריים במדד מציגים צמיחה עודפת ברווחים, הן ביחס לשנה שעברה והן בהשוואה לתחזיות המוקדמות. יחד עם זאת, דווקא על רקע התוצאות העסקיות המעולות, המגובות בשיפור מתמשך בכלכלה האמריקנית וצלילה במחירי הנפט שהוזילה את הוצאות החברות, בולטת תופעה מדאיגה של מספר רב של חברות בארה"ב, אשר בחרו לעדכן כלפי מטה את תחזיותיהן קדימה.
ירידה חדה בתחזיות הרווח לרבעון האחרון
מתוך מדגם החברות הציבוריות הגדולות באמריקה, שפרסמו תחזיות רווח עבור הרבעון הנוכחי (Q4), רובן המוחלט (80%) הורידו את התחזיות - נתון שלילי העוקף את הממוצע הרב שנתי (67%). בנקודה זו חשוב להדגיש - החברות לא לבד. גם האנליסטים המסקרים את החברות במדד S&P 500 חתכו במקביל את הערכותיהם עבור רווחי הרבעון הנוכחי, כמו גם עבור שני הרבעונים הראשונים של 2015.
נכון להיום, הקונצנזוס בוול סטריט הינו לצמיחה בקצב של 4.1% ברווחי החברות - מחצית משיעור הצמיחה שנצפה לפני חודש וחצי בלבד. לגבי התחזיות ל-2015, הצפי הנוכחי לצמיחה של 6.4% (Q1) ו-7.6% (Q2), לעומת תחזית אופטימית בהרבה שניתנה לפני מספר שבועות בלבד. גם התחזיות קדימה בנוגע להכנסות החברות נחתכו בשיעור חד.
בבחינה מעמיקה יותר לתחומי הפעילות השונים, ניתן לראות כי ענפי הטכנולוגיה והצריכה המחזורית מובילים את המגמה של הנמכת הציפיות. למשל, ענקית המסחר המקוון אמזון, חתכה את תחזיות הרווח שלה לרבעון הבא בשיעור אסטרונומי של 65.8%. דוגמאות למנמיכות ציפיות נוספות ניתן למצוא גם בסקטור הטכנולוגיה, ביניהן איביי, סאפ ויצרנית המדפסות התלת-מימד סטרטסיס.
תחום מהותי נוסף בכלכלה האמריקנית בו צפויה ירידה ברווחים ברבעון הנוכחי הינו סקטור האנרגיה. כידוע, ירידות מחירי הנפט ומוצריו בתקופה האחרונה הביאו לפגיעה משמעותית במכירות של החברות הפועלות בסקטור. יחד עם זאת, מהלכי התייעלות שביצעו חברות האנרגיה ברבעון השלישי צמצמו את הפגיעה בדוחות, כאשר בפועל הצליחו לייצר רווחים גבוהים משמעותית מהתחזיות המוקדמות.
מהלך זה צפוי למצות עצמו בתקופה הקרובה, ולפיכך, לא מפתיע כי החברות החלו להנמיך תחזיות רווח. נובל אנרג'י, שמוכרת בישראל כשותפה במאגרי תמר ולוויתן, כבר הספיקה להודיע במסגרת הדוח האחרון על ציפיות לירידה של 24% ברווחיה ברבעון הרביעי ביחס לתחזיות שסיפקה למשקיעים טרם פרסום הדוח הרבעוני.
פחות זה יותר?
לא אחת אנו עדים בשוק ההון בארה"ב לחברות ציבוריות המעדכנות את תחזיות הרווח שלהן כלפי מטה. צעד זה של הנמכת ציפיות, או של פרסום אזהרת רווח (משמעותו ציפייה לתוצאות נמוכות מאלו שהוערכו קודם לכן), נשמע על פניו ככזה שפוגע בביצועי המניה של החברה המדווחת. האמנם?
בטווח הקצר שאחרי פרסום ההודעה אין ספק כי היא מעיבה על המסחר במניה. אולם, בהסתכלות לטווח ארוך יותר, של חודשים לאחר מכן, הפרמטר שישפיע על כיוון המניה אינו תחזית הרווח במונחים אבסולוטיים, אלא הביצוע היחסי של החברה אל מול היעד שניתן. כלומר, המבחן של חברה שבחרה להנמיך ציפיות הוא היכולת שלה להכות בעתיד את התחזיות שסיפקה למשקיעים. במידה ותדע לעמוד במבחן זה, המניה תהנה מאמונם.
התופעה הזאת יכולה להסביר מדוע מידי רבעון שיעור החברות בארה"ב שעוקפות את הציפיות המוקדמות הוא גבוה יחסית - כאמור 73% בממוצע. לעומת זאת, באירופה הנתון המקביל עומד על כ-50%, שסטטיסטית משקף באופן מהימן יותר את יכולת האנליסטים לחזות בפועל את התוצאות העסקיות של החברות.
בתחילת ינואר, כשיתחילו לזרום הדיווחים על ביצועי החברות ברבעון הרביעי נוכל לבחון האם התופעה של הנמכת הציפיות הייתה במקום. תחושה שלנו - גם בעונת הדוחות הבאה בוול סטריט נזכה לשיעור "הפתעות" גבוה מהרגיל.
***יניב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה