הורדת תחזית הדירוג של פיץ' לא גרועה כמו שחשבתם

רון הקיני, ראש צוות אג"ח, אקסלנס, מתייחס למהלך של סוכנות הדירוג פיץ' על תחזית כלכלת ישראל
 | 
telegram
(1)

בסוף השבוע סוכנות דירוג האשראי, פיץ', הורידה את תחזית הדירוג של ישראל מ"חיובית" ל"יציבה" אך הותירה את הדירוג על רמת A. הסיבות לכך הן ההוצאות הביטחוניות הגבוהות של ישראל, שנגרמו בעקבות "צוק איתן" והעלאת הגירעון בתקציב 2015 מ-2.5% ל-3.4%. בשל כך, מגמת הירידה ביחס החוב ממשלתי / תוצר צפויה להיבלם לפחות זמנית.

דו"ח הורדת תחזית דירוג האשראי לישראל עוררה ביקורת קשה בעיתונות (ובאופוזיציה) על המדיניות הכלכלית של הממשלה, ועל הדרך בה מנוהלת כלכלת ישראל. לדעתי ביקורת זו, הנשענת על דו"ח הדירוג, אינה מוצדקת ואין להיתלות דווקא בו בכדי לבקר את המדיניות הכלכלית.

הביקורות מייחסות להורדת תחזית הדירוג של סוכנויות האשראי השפעה כבדת משקל. אך להערכתי, המשמעות של הורדת התחזית לישראל לא צפויה להיות קשה במיוחד. בדרך כלל הורדות תחזיות דירוג אמורות לגרום למצב של עלויות מימון גבוהות יותר, אך במצב הכלכלי העולמי הנוכחי, בהן הריביות של הבנקים המרכזיים הן אפסיות, עלויות המימון הן נמוכות היסטורית. גם מדינות רבות שהורד להן דירוג האשראי עצמו (ולא רק התחזית) בשנים האחרונות, מצליחות להתממן בריביות נמוכות מאוד.

כל עוד ישראל מצליחה להיצמד ליעד גירעון בר שליטה, ומחוייבת לתוואי חוב / תוצר יורד בטווח הארוך, עלויות המימון של ישראל לא צפויות לגדול באופן משמעותי ברמות הריביות הנוכחיות. כמו כן, תחזית הדירוג הינה יציבה, כלומר לא צפוי שינוי דירוג בטווח הקרוב.

בסיכומו של דבר, הדו"ח מציג את העובדה כי במצב הגיאופוליטי והפיסקאלי הנוכחי, אין סיבות טובות להותרת תחזית דירוג חיובית ולכן התחזית ירדה ליציבה. הפעולה, אגב, נבעה, רובה ככולה, כתוצאה מהגדלת יעד הגירעון בצורה מוגבלת ומדודה, שהיא דווקא החלטה כלכלית לגיטימית שנובעת ממציאות כלכלית וגיאופוליטית נתונה שמחייבת הגדלת הוצאות ביטחון, כמו גם הוצאות אזרחיות אחרות.

לדעתי, יש צורך להודות שהורדת תחזית הדירוג, כמו גם נתוני הצמיחה השליליים ברבעון השלישי, מקורם בפגיעה ממושכת יחסית בעורף הישראלי במלחמת "צוק איתן". בפעמים הבאות יהיה צורך להביא בחשבון את המשמעויות הכלכליות של מבצעים צבאיים ממושכים. כידוע, חוסן כלכלי מהווה נדבך חשוב בביטחון הלאומי של מדינה.

אך אין זה אומר שהמדיניות הכלכלית הנוכחית צריכה להיות חסינה מביקורת, נהפוך הוא. מדידת הצלחה של מדיניות כלכלית לא מתבטאת רק בתחזית דירוג האשראי, אלא ביכולת הממשלה להניע בצורה יעילה מנועי צמיחה במשק, שמחלחלים לכל שכבות החברה, כאשר הציבור נותן אמון בקובעי המדיניות הכלכלית.

כאן טמונה הבעיה של המדיניות הכלכלית הנוכחית. להערכתי, ההתנהלות הבעייתית סביב נושא התקציב בשבועות האחרונים של קובעי המדיניות פוגעת בכלכלה הישראלית לא פחות מהורדת תחזית דירוג האשראי. התנהלות בה קובעי המדיניות עסוקים בעיקר להכשיל יוזמות של שותפיהם - התנהלות בה קובעי מדיניות מרכזיים מאשימים אחד את השני לגבי נתוני הצמיחה, מבהירים את תמונת המצב שבקרב קובעי המדיניות ושיקולים פוליטיים צרים קודמים לשיקולים של טובת הכלכלה - במצב כזה אמון הציבור נפגע קשות.

לכן לעמדתי, הביקורת צריכה להיות ממוקדת בכיוון זה. על הביקורת להתמקד בחוסר היכולת של קובעי המדיניות לנסח ולהחליט על מדיניות כלכלית קוהרנטית מנוטרלת אינטרסים פוליטיים צרים, שפוגעת קשות באמון הציבור ומביאה לחוסר היכולת לבצע את הרפורמות המבניות הדרושות בכדי לפתח מנועי צמיחה ארוכי טווח שיחלחלו לכל שכבות החברה. ביקורת שאינה ממוקדת בכיוון זה רק תורמת לטשטוש הבעיות האמיתיות ומונעת התמודדות אמיתית עם האתגרים הנחוצים.


***הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותב אין עניין אישי בנושא הכתבה. קרנות נאמנות בניהול אקסלנס ו/או חברות מקובצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    צודק
    ליאור 26/11/2014 07:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    באמת שאי אפשר לנהל כך מדינה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות