רגע לפני שמשקיעים ב"מדד סולידי" כדאי לבדוק מה הוא מכיל

קרן צדוק, מנהלת השקעות, מגדל קרנות נאמנות, על ההתנהלות הכדאיות בעת השקעה במדדי אגרות החוב
קרן צדוק | (3)

לאחרונה הושק מדד תל בונד שקלי ריבית משתנה, ובמקביל השתנו הרכבי המדדים המובילים באפיק הקונצרני - תל בונד 20, 40 וכמובן 60 הנגזר מהם, מכילים בתוכם ניירות לא צפויים ולא הולמים את ההרכב המצופה מאותם מדדים מחד, ומאידך זונחים סדרות אג"ח שהיו ראויות להיכנס ומתאימות יותר באופיין.

כל זה בולט במיוחד לאור הימים האחרונים, בהם מימושים משמעותיים בשוק האג"ח בכלל ובחברות ספציפיות, גררו תנודתיות וירידות מהותיות בסדרות מסויימות, הנכללות במדדים, שמשכו את המדד כולו למחוק חלק ניכר מרווחי השנה.

כך נראה הגרף של אפריקה אגח כו, אחרי שהשלים ירידה של כ-10% בשבוע החולף ומהווה 3.17% ממדד תל בונד 20 ה"סולידי" ביותר מבין מדדי האג"ח הקונצרני. גם אדמה אגח ב לא הוסיפה נחת למדד תל בונד 20, שבסיכום חמישה ימי מסחר השיל מעל 1.5% מתשואה של קצת מעל 4% מתחילת השנה. יותר משליש מתשואה שנתית נמחקה בשבוע מסחר תנודתי ועצבני. לעומתו, מדד תל בונד 40, השיל פחות מ-1% באותם ימים בתנודתיות פחותה משמעותית כשסדרת אפריקה אגח כז מהווה רק כ-2% מתוכו.

בסיכומו של עניין, אין להתייחס לדירוג ממוצע או סיסמאות כמו "עשרים הסדרות הגדולות והסחירות של החברות המובילות", כאינדיקציה להשקעה סולידית יותר או פחות. אין אפשרות להימנע מבדיקה יסודית של מרכיבי המדד, כולל הקריטריונים הטכניים, ללא אבחנה פרטנית.

כמו כן, גם מדד תל בונד ריבית משתנה, המורכב מ-17 אגרות בלבד השייכותמ ל-11 חברות בלבד, מכיל מעל 15% חשיפה לשתי אגרות חוב של פז. לעומת זאת, אגרות של חברות מכובדות לא פחות, כמו הראל ביטוח ובנק דקסיה, כלל לא זכו להיכנס למדד הנחשק.

אם כן, מעבר למסקנה המתבקשת שהמדדים לא מייצגים את השוק הקונצרני בכללותו - לא ברמת התשואה והסיכון של האגרות המובילות, ולא באפיקים מצומצמים יותר כמו מדד קונצרני ריבית משתנה. המסקנה האופרטיבית, שעד שהבורסה תקבע קריטריונים אחרים / נוספים ותוודא התאמה של שיוך האג"חים למדד ומה שהוא מייצג, יש לבדוק כל אחד מהמדדים ומרכיביו, ולבחון אם הוא אכן מתאים למדיניות ההשקעה המכוונת.

במקרים רבים ישנן תקופות שבמקרים של תיקים סולידים, מומלץ להחליף בין מדדים שלכאורה "סולידיים", כמו תל בונד 20, לכאלו ש"פחות סולידיים", כביכול "מהשורה השניה", כמו תל בונד 40. במידה וניתן, רצוי לבנות תיק מניירות נבחרים ברמת דירוג וכמובן פיזור השקעה, ראויים מאלו שנקבעים טכנית במדדי הבורסה.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    מבין קצת 30/11/2014 17:55
    הגב לתגובה זו
    צודקת לגמרי, איזה סטיות תקן יש במדד הזה,שוק המניות נראה בטוח יותר וזה עוד לפני שהתשואות הגיעו ל-4% ומעלה איפה נראה את המרווחים שם?
  • 2.
    לעבור לברלין 26/11/2014 17:27
    הגב לתגובה זו
    לא שווה לסכן פה כסף בכלל. צריך לנטוש את הספינה הטובעת ויפה שעה אחת קודם. מדינה מייאשת עם כבוד השופטת אלשייך והתספורות. רפורמת בכר.הפנסיות שקרסו בגלל ניהול שערוריתי של האוצר.ביבי ועודי דברו. דיי מספיק. שלום ולא להתראות
  • 1.
    צודקת בהחלט. מדדים שרירותיים ומטעים. (ל"ת)
    איתן 26/11/2014 11:11
    הגב לתגובה זו