האם אירופה תמשוך את כולנו למטה? הכלכלה בדרך למיתון קשה
עקב אכילס של הכלכלה העולמית כיום היא גוש האירו. מדינות ה-PIIGS נחלצו ברגע האחרון מדיפולט, שהיה יכול לסחוף למטה את כלכלת גוש האירו, בתרחישים קיצוניים, ואיתו גם את הכלכלה העולמית. כעת, קולות רבים אומרים כי הבנק המרכזי באירופה צריך להתעורר ולנקוט באמצעים מהותיים יותר לעידוד הפעילות הכלכלית בגוש האירו, על מנת לחמוק ממיתון עמוק שנראה שמחכה למדינות אירופה מעבר לפינה. מחלקת המחקר של גולדמן סאקס פירסמה ניתוח של השוק היפני בהשוואה לאירופה. 9 גרפים חושפים כי המצב הכלכלי באירופה דומה מאוד למצב הכלכלי ביפן ערב המשבר. השוק היפני נמצא כיום על סף משבר, כאשר הצמיחה, שוק העבודה, האינפלציה ומדדים נוספים נמצאים בהאטה חמורה.
כל זאת, בזמן שהממשלה היפנית תומכת בשווקים בהיקף חסר תקדים. המחקר השווה את יפן מנקודת ההתחלה בשנת 1991 ועד 10 שנים קדימה, כאשר נקודת הייחוס הראשונה למשק היפני מתחילה ב-2014. כלומר המחקר כולל תחזית ל-4 שנים הקרובות עבור אירופה. חשוב להדגיש כי בעוד הממשלה היפנית תומכת באופן אקטיבי בשווקים, הבנק המרכזי באירופה עדיין אדיש יחסית בשל חסמים פוליטיים ומסורתיים לגבי תפקידו בכלכלת גוש האירו. אם בוחנים את תוצאות המחקר, נראה כי אירופה עדיין לא הגיעה למצב השפל הכלכלי הנוכחי המתחולל ביפן. כך לדוגמא מדד המחירים למוצרי ליבה באירופה הוא אכן מטריד ובעל ערך אפסי - מתחת לרמה של 1% - אך ביפן, לעומת זאת, האינפלציה היא שלילית.
בעיה נוספת המשותפת לאירופה וליפן היא האבטלה ושיעור השתתפות הולך ופוחת של האוכלוסייה בשוק העבודה. שכבת האוכלוסייה שעובדת מצטמצמת באופן עקבי, הן באירופה והן ביפן. התופעה מתרחשת בשל שתי סיבות עיקריות, ראשונה, הזדקנות האוכלוסיה העולמית - תופעה כלל עולמית בה מספר הגמלאים בכל מדינה הולך וגדל. בנוסף המשקים במדינות מפותחות מתקשים לספק תעסוקה לכלל האוכלוסייה העובדת, ונוצר מצב בו רמת הפריון במשקים הכלכליים של המדינות המפותחות יורדת. ככלל, אחוז האבטלה בממוצע בגוש האירופי עומד על 11%, כאשר התחזיות לעתיד קודרות במיוחד וצופות אחוז אבטלה גבוה עוד יותר בשנים הקרובות. נתון מטריד נוסף לגבי הכלכלות היפנית והאירופית, היא רמת האשראי הצרכני כאחוז מהתוצר. כרגע המצב ביפן ואירופה זהה - רמת האשראי הצרכני באירופה ויפן עומדת על 1%- בלבד. ירידה ברמת האשראי הצרכני עלולה להוביל להורדה בדירוג אשראי צרכנים רבים הנובע ממשכורות נמוכות ואבטלה גבוהה.
הבנק המרכזי באירופה מתנהל בפאסיביות, למרות שלל הבעיות בכלכלת גוש האירו, זאת לעומת יפן שפתחה בתוכנית הרחבה כמותית נרחבת. המיתון של יפן הינו מיתון קשה ומשמעותי, כאשר הדפסת כספים לא מצליחה להבריא את החולי של המשק היפני. צפוי כי המצב באירופה לא יהיה שונה במידה והבנק המרכזי לא ישנה את המדיניות באופן דרסטי. המסקנה המתגבשת היא שמצבה הכלכלי של אירופה בטווח הבינוני לא יהיה שונה ממצבה של יפן כעת - אירופה הולכת למיתון.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 4.אלעד 30/11/2014 13:10הגב לתגובה זויולדים מספיק ילדים
- 3.דני 30/11/2014 13:02הגב לתגובה זולהיות מינוס. כיום הריבית גבוהה מדי, והיא בעצם ריבית ריאלית חיובית כלומר ריבית שמקטינה ביקושים.
- 2.מסכים 30/11/2014 11:43הגב לתגובה זובאירופה מתנהגים כאילו אין מחר, אפ'חד לא עובד והבנק המרכזי עושה קולות של תעצרו אותי...אבל בתכל'ס לא עושה כלום!!!
- 1.כתבה מעניינת יופי ביזפורטל ויוטרייד (ל"ת)אבי 30/11/2014 11:34הגב לתגובה זו
- יופי טופי, יוטרייד זו נוכלות בנאדם (ל"ת)טוק לא בשכר 30/11/2014 12:09הגב לתגובה זו